SAM CEL ROMÂN. A lucrat ca bucătar și polițist în SUA, iar acum scrie despre România

Data publicării:
2 2012sam-36414

Sam a ajuns pentru prima dată în România în urmă cu mai bine de 10 ani. A vizitat mai multe locuri, dar cel mai mult i-a placut la Cluj, unde locuieşte acum.

Prima oară când am venit aici am simțit ceva și m-am întors, m-am întors, m-am întors până când m-am mutat aici. România m-a ales pe mine, nu eu am ales-o”, povestește Sam.

A învăţat limba română în două luni, într-un sat din apropierea staţiunii Băişoara. În acelaşi timp, a deprins tainele mâncărurilor tradiţionale românesti, aşa că acasă el este bucătarul şef.

Îi place smântâna de la țară, despre care spune că e cea mai bună și mărturisește că, dimineața, îi place să mănânce ceapă verde și telemea.

A simţit pe pielea lui ce înseamnă să fii străin în România. A scris o carte dedicată turiştilor străini care vin pentru primă dată la noi. Cartea este scrisă în engleză, pentru străinii care vin în România.

„Sunt povești, sper să le placă oamenilor, sunt despre viața mea aici ca american care nu a știut nimic, absolut nimic despre România, despre cum m-am descurcat, prima oară când am băut țuică”, povestește Sam.

Deşi nu a primit încă cetăţenie, Sam este român prin tot ceea ce face şi tocmai de aceea de 1 Decembrie participă cu drag la evenimentele organizate de Ziua Naţională.

În fiecare an mă duc acolo în piață unde se pun coroane pentru cei care au căzut în Revoluție, pentru mine e vorba de respect. Unii au fost în stradă, unii au stat acasă, dar unii și-au pierdut viața. Și despre ei se spune că nu mor niciodată și eu le dau respect pentru că ei au fost curajoși să meargă acolo”, spune el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri