Siria, doi ani de la începerea conflictelor. Digi24 a filmat drama refugiaților sirieni

Data publicării:
15032013 20digi 20in 20siria-55050

În tabăra de refugiati de la graniţa dintre Turcia şi Siria sosesc zilnic zeci de sirieni care cauta un adapost din calea glontelor. Mulţi dintre ei ajung înfometaţi şi răniţi. Încearcă să îşi vindece trupul şi să uite spaimele, pe pământ străin.

„Ne-am părăsit casele pentru că ne temem de bombele lansate din avioane. Am ajuns într-o situaţie disperată. Am fugit toţi, ne-am luat copiii şi am fugit”, spune o femeie.

Printre refugiaţi, este şi o femeie care a fugit din Alep, oraş bombardat continuu de la începerea revoltei. Cu lacrimi în ochi, îi transmite dictatorului un mesaj sfâşietor, dar şi categoric.

„Nu e păcat să ne chinuieşti aşa? Nu te vrem, nici pe tatăl tău nu l-am vrut. Şi el ne-a chinuit 32 de ani”, spune femeia.

Refugiaţii mai primesc veşti de acasă doar când în tabară sosesc alţi sirieni. De cele mai multe ori, află grozăvii care îi doboară. Un sirian a primit vestea că fratele lui și-a pierdut un picior în luptele care se duc acum în Alep, al doilea oraș ca mărime al Siriei.

„La Alep, bombele au căzut în plină stradă. Fratele meu şi-a pierdut unul dintre picioare. Multe străzi din Alep au fost atacate de aviaţia civilă. În Alep situaţia este foarte gravă. Oamenii trec prin clipe grele, nu au apă, nu au mâncare, nu au pâine”, afirmă Mohamed, un refugiat sirian în Kilis.

Când încep să povestească de ce s-au răsculat împotriva dictatorului, vorbele lor îţi fac tabloul unei ţări din care preşedintele vrea parcă să alunge orice urmă de demnitate.

„Este un dictator. Oamenii locuiesc pe străzi şi în parcuri în Siria, fără case, fără mâncare, fără apă, fără nimic”, mai spune Mohamed despre Bashar al-Assad.

Turcia este acum casă pentru aproximativ două sute de mii de sirieni care și-au părăsit casele, rudele și prietenii pentru a scăpa de război şi sărăcie. Autoritățile de la Ankara au amenajat 17 tabere pe toată lungimea graniței comune cu Siria. Între timp, luptele devin tot mai crâncene, de la o zi la alta.

Se dau lupte grele nu numai la Alep, dar și la Damasc, în mai multe cartiere. Civilii, din păcate, sunt prinși în schimbul de focuri, așa cum se întâmplă și cu cei care încearcă să fugă într-o țară vecină. Ce se va întâmpla cu ei, greu de spus pentru că atâta timp cât va dura războiul din țara lor nu se pot întoarce acolo.

Potrivit ONU, peste un milion de sirieni s-au refugiat până acum în țările vecine. Numărul morților a trecut de 70.000, de la începerea luptelor, cu doi ani în urmă.

Citiți și Sute de sirieni protestează în Capitală, la doi ani de la izbucnirea conflictelor din Siria

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri