SPECIAL DIGI24. Edvin Marton: Când eram mic, nu îmi plăcea să exersez. Am început să cânt la vioară, datorită unei fete

Data publicării:
26 2012edvinmarton-40544

De 10 ani de zile violonistul Edvin Marton aterizează în România în perioada Crăciunului. Publicul din ţara noastră îi este foarte drag.

„Este frumos să mă întorc la Bucureşti, de fiecare dată. Îmi plac oamenii de aici, sunt atât de pasionali, atat de calzi, publicul este foarte primitor. Ştiti voi, sunteţi cei mai buni", spune Edvin Marton.

Reporter: Când erai mic, îţi plăcea Crăciunul?

Edvin Marton: Da, absolut. Era foarte important pentru mine, tot anul eram departe de casă, pentru că studiam în Moscova, iar când venea Crăciunul, eram acasă, în vacanţă. Acelea erau momente plăcute, căci nu puteam sa fiu mereu acasă, cu cei dragi. Chiar şi acum am acelaşi obicei, de a fi cu familia mea, pentru că sărbătorile de Crăciun sunt despre dragoste, despre familie, despre a fi împreună şi a petrece timpul împreună.

Reporter: Deci, de Crăciun, eşti muzicianul dezbrăcat de faimă, de celebritate, esti un om obişnuit?

Edvin Marton: În acest an, sunt foarte norocos pentru că am o zi, pe 24, când merg acasă. În ultmii 3 ani nu am putut fi acasă de Crăciun, pentru că eram mereu în turneu în Asia, chiar şi în acest an merg în Asia, dar, din fericire, plec pe 27 decembrie.

Reporter: Ce îţi aduci aminte, ce lucruri îţi aduc aminte de Crăciun? În Budapesta, acasă facem întodeauna o supă de peşte tradiţională, ne întâlnim toţi acasă şi gătim. Desigur, mai facem şi multe prăjituri şi cozonaci şi, desigur, dăruim cadouri.

Violonistul recunoaşte că nu întodeauna a iubit vioara cum o iubeşte astăzi

Reporter: Mă întrebam, câte viori ai stricat până să ajungi să cânţi pe Stradivarius?

Edvin Marton: Când eram mic, nu îmi plăcea deloc să exersez, făceam orice altceva decât să repet, chiar mă aşezam pe vioară, pentru că îi lua câteva zile tatălui meu să cumpere alta, deoarece stăteam într-un orăşel, aşa că, pe atunci, mă bucuram să nu exersez cel puţin 2, 3 zile. Dar am stricat şi câteva viori!

Când am început să cânt în concerte, cu orchestre şi simţeam că pot da ceva diferit şi ceva special publicului, am inceput sa exersez mult şi am început să iubesc...

Reporter: Acest job!

Edvin Marton: Ehh... nu cred ca este un job... este plăcere!

Unul dintre puţinii artisti din lume care are şansa să cânte pe o vioară marca Stradivarius

Reporter: Ţii minte ce melodie ai cântat pe Stradivarius prima dată când ai obţinut-o, după ce ai câştigat-o? Ai dus-o la tine acasa si ai zis: Doamne, am un Stradivarius! Care a fot prima melodie pe care ai cântat-o la vioară?

Edvin Marton: Este o poveste interesantă, pentru că atunci când am câştigat competiţia mondială, nu am putut dormi toată noaptea. Am venit, vioara era acolo, am atins-o şi am început să cânt Vivaldi şi m-am îndrăgostit.

Reporter: Ce ai cântat din Vivaldi?

Edvin Marton: Iarna, partea de mijloc.

Viaţa violonistului de talie mondială este una modernă, de invidiat

Reporter: Cum este viaţa ta, luxoasă ca a unui rock star?

Edvin Marton: Nu toate starurile rock duc viaţa mea. Am o viaţă frumoasă, dar ştii de ce? Pentru că, indiferent de ce spectacol fac pe scenă, fie că sunt alături de Viena Strauss Orchestra şi aduc bucurie celor din sală, fie fac un mare spectacol pe gheaţă cu patinaj artistic, alături de campionul mondial Evgheni Plusenko, sau, spre exemplu, fac un sepectacol cu Seal, Phil Collins sau Gloria Gaynor, cel mai important lucru, de asta am o viaţă frumoasă, îmi duc spectatorii într-o altă dimensiune şi vreau să îi fac fericiţi. De asta sunt mereu fericit.

Reporter: Cine era idolul tău când erai copil?

Edvin Marton: Aveam mulţi idoli, majoritatea staruri pop. Michael Jakson, de exemplu.

Reporter: Ai cântat alături de Michael Jackson?

Edvin Marton: Da, am cântat o dată piesa "Bad", dar, cel mai memorabil concert pentru mine, a fost la Jocurile Olimpice. 300 de milioane de telespectatori au văzut prestaţia.

Reporter: Există un cântăreţ, alături de care ai cântat şi a părut ca un vis implinit, când te-ai urcat pe scenă?

Edvin Marton: Da, sigur, când am cântat alături de Seal, a fost incredibil, el este un mare muzician, sau cu Gloria Gaynor în Zurich, pe Stadion.

În spatele primei întâlniri dintre Edvin şi vioară a stat o fetiţă

Edvin Marton: Melodia mea favorită, aş spune că e o melodie romantică, o melodie de dragoste, din filmul "Love story".

Reporter: Dar e ceva ce îţi aduce aminte de o fată?

Edvin Marton: Desigur, ştii că aşa am început să cânt la vioară, datorită unei fete. Eram la grădiniţă.

Reporter: Cum o chema?

Edvin Marton: Numele ei este Andreea.

Reporter: Păstrezi încă legătura cu ea?

Edvin Marton: Nu, din păcate. Nu ştiu unde este, dar sper ca într-o zi să o revăd.

Urmăriţi un material realizat de Adrian Posteucă şi Cătălin Isopescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri