Statul la stat. Funcționari plătiţi de două ori pentru aceeaşi activitate. Lucrează la un serviciu și un ONG înființate de Dragnea

Toma Petcu Data actualizării: Data publicării:
mihaela tudor teleorman
Mihaela Tudor. Foto: Digi24

În România există funcţionari plătiţi de două ori, din bani publici, pentru a face aceeaşi treabă. Se întâmplă şi în Teleorman, unde în subordinea Consiliul Judeţean există Serviciul de Cooperare Internă şi Internaţională. Activitatea acestuia este dublată de Asociaţia Euro Teleorman, un ONG finanţat exclusiv din bani publici tot de Consiliul Judeţean şi de unele primării din judeţ. Mai mult, cele două instituţii sunt conduse de aceeaşi persoană care încasează însă două salarii. Alţi şase funcţionari lucrează şi colo şi colo şi încasează două venituri. Urmăriţi un nou episod al campaniei Statul la Stat.

Prima instituție despre care vorbim se cheamă destul de impresionant: „Serviciul de Cooperare Internă şi Internaţională”. S-a înființat în 2002, pe vremea când şeful Consiliului Judeţean era Liviu Dragnea. Rostul său e la fel de impresionant: să dezvolte relaţiile dintre localităţile din judeţ cu organisme similare din ţară şi străinătate. De asemenea, Serviciul trebuia să obţină informaţii despre finanţarea diverselor proiecte cu fonduri nerambursabile şi să le pună la dispoziţia autorităţilor locale şi judeţene.

Un an mai târziu, apare şi Asociaţia Euro Teleorman. Un ONG finanţat exclusiv din fonduri publice prin donaţiile făcute de Consiliul Judeţean şi primăriile din judeţ. Obiectul de activitate seamănă cu al Serviciului de Cooperare: realizarea de parteneriate şi înfrăţiri cu regiuni din alte ţări, iniţierea şi dezvoltarea de proiecte de infrastructură, dezvoltare economică, mediu şi cultură, armonizarea intereselor autorităţilor locale pentru dezvoltarea echilibrată a acestora.

Reporter: Au acelaşi sediu, acelaşi birou, nu?

Dănuţ Cristescu, preşedinte CJ Teleorman: Au acelaşi sediu şi acelaşi birou, dar nu este niciun fel de problemă."

Sediile şi birourile sunt chiar în clădirea Consiliului Judeţean. Mai mult, cele două entităţi sunt conduse de acelaşi om, iar mai mulţi funcţionari lucrează în ambele părţi.

Mihaela Tudor, director Euro Teleorman: Deci două sunt doar la Asociaţie, la Serviciu şi 5... 1,2,3,4 - şi patru doar la Serviciu. Da deci asta făceam, să număr... 1,2,3,4, deci 4 doar la Serviciu şi două... 4 doar la Serviciu sunt.

Reporter. Ok. Şi colo şi colo câţi sunt?

Mihaela Tudor, director Euro Teleorman: Şase şi colo şi colo, cam aşa, da.

Mihaela Tudor conduce atât Serviciul, cât şi Asociaţia. Potrivit declaraţiei de avere, în anul 2018 a câştigat ca şef al Serviciului un salariu lunar de 5.394 de lei, iar ca director al Asociaţiei, 1.526 de lei. De asemenea, cei şase funcţionari ai Serviciului au încasat şi de la Asociaţie aproximativ 1.300 de lei lunar.

Mihaela Tudor, director Euro Teleorman: Încasăm două salarii, dar salariile sunt foarte mici atât la Serviciu cât şi la Asociaţie, noi nu avem salarii fabuloase.

Potrivit rapoartelor de activitate pe 2018, cele două instituţii au participat împreună sau au colaborat la organizarea a nu mai puţin de 10 evenimente. Practic, aceeaşi oameni făceau unul și același lucru, dar luau bani și de colo, și de colo.

Mihaela Tudor, director Euro Teleorman: Să ştiţi că nu este aceeaşi activitate, tocmai de asta avem şi rapoarte de activitate diferite, sunt acţiuni încadrate diferit.

Reporter: Dacă vă arăt raportul de activitate pe 2018 al Serviciului şi al Asociaţiei, majoritatea punctelor sunt comnune, chiar sunt texte similare luate cu copy text de colo-colo. Adică sunt aceleaşi rapoarte de activitate.

Mihaela Tudor, director Euro Teleorman: Da, dar cred că sunt trecute acţiunile ca fiind mare parte comune şi poate că Serviciul oferă partea de secretariat, pentru că, vedeţi dumneavoastră, birourile sunt ale Serviciului şi poate că la modul ăsta, iarăşi partea de internet, telefonia fixă este oferită de Serviciu, tot ceea ce vedeţi aici în cadrul biroului sunt ale Serviciului şi la modul ăsta serviciul sperijină acţiunile asociaţiei.

Cu alte cuvinte, când doamna Mihaela Tudor, directorul Asociaţiei, are nevoie de un birou, telefon şi acces la internet, o contactează pe doamna Mihaela Tudor, şef de Serviciu, îi cere sprijinul, iar problema se rezolvă.

Dănuţ Cristescu, preşedinte CJ Teleorman: Da, au fost verificări făcute în acest sens şi cei care sunt angajaţi lucrează în timpul pe care îl au ulterior şi la asociaţie şi îşi desfăşoară activitatea şi sunt plătiţi în mod legal şi corespunzător, deci nu este niciun fel de problemă.

Ca să țină în viaţă ONG-ul de stat Euro Teleorman, Consiliul Judeţean plăteşte anul 600.000 de lei. La aceştia se adaugă şi cotizaţiile altor consilii locale din judeţ. Mulţi dintre primari refuză însă de ani de zile să mai plătească.

Tiberiu Neamu, primar Viişoara: Colaborarea cu ei... o singură dată ne-au solicitat atenţia pentru că au desfăşurat o caravană cu o flacără prin localităţi, o singură dată de când sunt eu primar, adică în opt ani de zile. Atât, au trecut cu o făclie prin localitate.

Reporter: Legat de fonduri europene, de colaborarea între instituţii...

Tiberiu Neamu, primar Viişoara: Nu, nici nu ştim cine se ocupă acolo, cu ce se ocupă.

Gelu Siteavu, primar Crângu: La nivel de localitate nu am solicitat şi nu am beneficiat de activităţi din partea Asociaţiei.

Parada Europei este singurul proiect major cu care Asociaţia se mândreşte şi care consumă aproape toate fondurile. De fapt, e un concurs între liceele din judeţ organizat cu ocazia zilei Europei.

Dănuţ Chera, primar Piatra: Atâta timp cât eu nu am convingerea că... nu se face, nu e în regulă, nu achit. Că deranjez pe cineva sau prin ceea ce spun acum deranjez pe cineva, ăsta-i alt aspect.

Directorul Asociaţiei spune însă că se munceşte intens și că proiectele sunt multe.

Mihaela Tudor, director Euro Teleorman: La Conţeşti este în implementare ăsta, spaţiul sanitar, cum se numeşte în zona rurală..., cum se numeşte spaţiul sanitar în zona rurală? Ă... Asta să tăiaţi... dispensarul uman.

Reporter: Ăsta-i tot de anii trecuţi

Mihaela Tudor, director Euro Teleorman: Da, de anul trecut, 2018, 2019, fiindcă ştiţi că durează, nu se întâmplă într-un singur an.

Reporter: Cum v-a ajutat, o ultimă întrebare, pe aceste proiecte, Asociaţia, adică în ce a constat colaborarea cu ei?

Viorel Peţa, primar Conţeşti: În aceste proiecte, nu. Numai în transfrontalier. A, deci în astea nu, deloc. Nu, nu, astea au fost pe PNDL.

Reporter: Păi ei zic că v-au ajutat şi cu astea.

Viorel Peţa, primar Conţeşti: Nu, nu au avut cu ce să ne ajute.

Reporter: Sunteţi sigur?

Viorel Peţa, primar Conţeşti: Sigur, foarte sigur.

Reporter: Domnule primar, staţi aşa, poate nu am înţeles eu bine. Staţi să vă arăt raportul lor de activitate, staţi o secundă că îl am aici în maşină. Zice aşa, pagina 4, pagina 5: În vederea accesării de fonduri în conformitate cu Ordonanţa... aşa 28, pentru aprobarea Programului Naţional de Dezvoltare Locală au fost depuse şi semnate proiecte vizând modernizarea infrastructurii din spaţiul rural după cum urmează. Şi urmează aici: Primăria Pietroşani, primăria Conţeşti.

Viorel Peţa, primar Conţeşti: Dar nici nu au depus dumnealor proiectele, vă daţi seama.

Reporter: Păi asta zic.

Viorel Peţa, primar Conţeşti: Nu.

Reporter:: Păi şi atunci de ce apare în...

Viorel Peţa, primar Conţeşti:Nu ştiu asta, de ce apare.

Ulterior, am fost sunaţi de doamna directoare care ne-a spus că primarul vrea să facă o rectificare pe motiv că nu a înţeles prea bine ce l-am întrebat. De fapt, reabilitarea dispensarului trebuia să se facă într-un parteneriat cu o asociaţie din Bulgaria. Asociaţia Euro Teleorman l-a ajutat atunci pe primar să întocmească documentele justificative. Proiectul a picat, iar primarul l-a redepus mai târziu pentru finanţare prin PNDL, fără niciun sprijin însă din partea Asociaţiei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri