Exclusiv Statul la stat. Lansat cu fast, programul „Rabla pentru becuri” este blocat complet. Instituțiile tac, nimeni nu-și asumă răspunderea

Toma Petcu Data publicării:
Becuri pe o masă
Programul „Rabla pentru becuri” s-a ars înainte de a fi aprins.

Programul Rabla pentru becuri” s-a ars înainte de a fi aprins. După ce politicienii au anunțat cu mare fast că românii vor primi bani pentru a cumpara becuri economice cu led, și-au adus aminte că Administrația Fondului de Mediu nu are un sistem informatic potrivit. Și totul s-a blocat, aici. Acum nimeni nu pare să își mai asume răspunderea pentru acest eșec. Atât ministrul Mediului, cât și șeful AFM pare că au amuțit. Între timp, în România se vând pe toate drumurile becuri cu filament, care oficial sunt interzise încă din 2018. Comercianții au găsit o portiță legislativă și profită de ea din plin. Urmăriți un nou episod al campaniei „Statul la stat”.

În România, ca de altfel în toată Uniunea Europeană, vânzarea becurilor cu filament este interzisă încă din 2018. Este permisă folosirea lor, doar pentru uz industrial. Această portiță legislativă a fost de ajuns pentru mintea sclipitoare a comercianților români. Au scris pe toate ambalajele, „pentru uz industrial” și gata, vând la liber exact acele becuri care teoretic sunt interzise. Le găsești oriunde, chiar și în piețele mari cum este cea de la Obor.

Reporter: Becuri cu filament mai aveți cumva?
Vânzătoare: Da
Reporter: Că nu mai găsesc pe la magazinele mari.
Vânzătoare: Ce putere?
Reporter: Nu știu, ce aveți, 40.
Vânzătoare: 40, 60, 100.
Reporter: A, aveți de toate. Unul vreau, unul de 40.
Vânzătoare: Unul, de 40... Doi lei.

Reporter: Cu filament caut, a, păi toate sunt cu filament...
Vânzătoare: De 60, 75 sau 100 de wati, avem și economice cu led.
Reporter: Dati-mi de 60.
Vânzătoare: Unul?
Reporter: Unul, da. E..., cât este, doi lei?
Vânzătoare: Doi lei.
Reporter: Astea de unde le aduceți?
Vânzătoare: China.
Reporter: Sunt din China?
Vânzătoare: Tocmai din China, toate vin din China.

Intrăm și în magazinul Obor. Aici nu am găsit becuri cu filament, dar sunt încă la vânzare cele cu halogen, de asemenea, interzise.

Reporter: Parcă le interziseseră...
Vânzător: Da, deci astea nu se mai fabrică, erau alea cu filament normal, fără bulbul ăla halogen
Reporter: Și alea?
Vânzător: Alea nu mai sunt, nu. Se mai făceau prin Ucraina. Și astea cu halogen nu se mai fabrică, doar ce mai sunt pe stocuri pe la diferiți furnizori.

Un buget discreționar, fără nicio bază economică, socială, energetică... O declarație politică în urma căreia nu rămâne nimic”

Horia Constantinescu, președinte ANPC: Ne-am confruntat cu importuri masive, am oprit parte dintre acestea, depistând deficiențe ale marcajului CE, deficiențe de ambalare, deficiențe de inscripționare pe balonul de sticlă... Din păcate, merg până la vecinii bulgari sau în orice altă țară europeană în imediata vecinătate a țării noastre și de acolo, cu camioane de mici dimensiuni, intră, fiind vorba de spațiul intracomunitar. Din păcate, la acest moment, Autoritatea noastră cel puțin... nu are alte pârghii de a le retrage de la comercializare, așa cum este clar că a avut în vedere directiva europenă.

În luna septembrie, în timp ce românii făceau calcule după calcule pentru a reuși să își plătească facturile la curent, guvernanții le dădeau o veste mare. Era anunțat oficial programul „Rabla pentru becuri”. Primeai un voucher de 200 de lei pentru achiziția de becuri led, dacă renunțai la cele cu incandescență. Fără să aibă vreun studiu, să știe câte becuri cu incandescență mai au românii prin case, sau câte or mai exista pe piață, ministrul Mediului a alocat, din pix, pentru acest program, o sumă imensă: 400 de milioane de lei.

Tanczos Barna, ministrul Mediului (la 4 octombrie): Estimarea s-a făcut... În principiu, am pornit de la disponibilitățile bănești pentru următoarele trei luni.

Ciprian Cherciu, expert în energie: Este un buget ales discreționar, pur și simplu fără nicio bază economică, socială, energetică, de niciun fel... o declarație politică în urma căreia nu rămâne nimic, din păcate.

Și atenție, toată acestă sumă ar fi trebuit cheltuită până la finalul acestui an. Pe 4 octombrie, ministrul Mediului anunța că până la finalul lunii, programul va deveni funcțional.

Tanczos Barna, ministrul Mediului (la 4 octombrie): Noi am postat pe site pe 28 septembrie, cel târziu la sfârșitul lunii octombrie poate fi lansat programul. Cel târziu!

Nu puteți intra. Nu poate să vină nimeni, a zis că nu vrea să vină nimeni”

Luna octombrie s-a dus și peste programul „Rabla pentru becuri” s-a așternut tăcerea, guvernanții pur și simplu au amuțit. De ce? Au avut o revelație și și-au amintit că Administrația Fondului pentru Mediu nu ar avea un sistem informatic potrivit pentru a procesa cererile. Așa că programul s-a blocat înainte de a fi lansat. Am solicitat ministrului Mediului un punct de vedere. Ne-a transmis prin intermediul consilierilor că nu este disponibil și, dacă vrem, să cerem informații de la Administrația Fondului pentru Mediu, pe scurt AFM. Aici, președinte este Laurențiu Neculaescu. I-am solicitat un interviu, dar nici dânsul nu ne-a răspuns. A doua zi am primit un mesaj de la un număr necunoscut, probabil un angajat al instituției. Ni se transmitea că se lucrează la aplicația informatică, iar șeful AFM nu poate oferi un interviu.

Reporter: Program de lucru de la 8:00 la 16:30. Bună dimineața, la domnul președinte Necolaescu vrem să ajungem și noi, de la Digi24 suntem.
Angajat de la pază: Imediat să sun, să întreb.
Reporter: Vă rog.
Angajat de la pază: Deocamdată nu e domnul președinte, nu aveți nicio întâlnire cu dânsul, ne pare rău, nu puteți intra.
Reporter: Puteți întreba măcar când vine, sau poate veni cineva de la Biroul de presă.
Angajat de la pază: Nu poate să vină nimeni, a zis că nu vrea să vină nimeni.
Reporter: Dar cu cine ați vorbit?
Angajat de la pază: Cu secretara dânsului.
Reporter: De la cabinet?
Angajat de la pază: Da, de la cabinet.

Ieșim în stradă și mai facem o încercare de a-l contacta pe domnul Neculaescu, așa cum ne-a recomandat ministrul Mediului.

... „Momentan clientul apelat nu răspunde, te rugăm să încerci mai târziu”. Nici gând să răspundă domnul Neculaescu.

Culmea ironiei, deasupra intrării stă atîrnat tocmai un bec cu filament. Paznicul ne spune că nu ar mai fi funcțional. Vizibil iritată, o tânără angajată se apropie și ne ia la rost pentru că... atenție... filmam clădirea de pe trotuar fără acordul conducerii.

Vizibil iritată, o tânără angajată ia la rost echipa Digi24 pentru că filma clădirea de pe trotuar fără acordul conducerii

Reporter: De la Digi24...
Angajată: Aveți permisiune de la conducere să filmați?
Reporter: Dumneavoastră cine sunteți? Stați puțin, cine sunteți? Sunteți cumva de la biroul de presă, de la cabinetul domnului președinte? Doamnă... Ne ia la rost, dar pleacă doar când o întrebăm cine este, să se recomande nu?!, mi se pare un gest minim de civilizație.

Teoretic, programul „Rabla pentru becuri” ar trebui să se adreseze tocmai românilor cu posibilități financiare reduse. Cei mai mulți îi găsim în zona rurală. Pentru a primi voucherul, oamenii ar trebui să intre pe siteul AFM și să depună acolo cererea. Pentru mulți pare o misiune imposibilă.

Bărbat: Unde să ne adresăm, de unde calculator? Eu știu calculatorul roaba, ați văzut, cu lemne... altceva... Calculator de unde?!
Femeie: Este foarte complicat
Femeie: Măcar ar trebui să fie câteva centre, sau ceva ca să poată lumea comunica de la om la om, nu așa prin online, nu toată lumea știe cu online-ul.

Ne-am oprit la întâmplare într-un sat din apropierea Bucureștiului și am luat la rând magazinele. Peste tot se vindeau doar becuri cu filament. Practic, nici dacă doresc oamenii, nu au de unde să cumpere becuri led, decât dacă fac un drum până la oraș.

A mai rămas doar o lună și jumătate din acest an și nimeni nu știe dacă programul „Rabla pentru becuri” va mai fi lansat

Reporter: Ăsta de care este? E cu filament
Vânzătoare: Mai există încă.
Reporter: Deci asta este bec normal cu filament.
Vânzătoare: Și ăsta la fel.
Reporter: Sunt oameni în sat, poate cei mai bătrîni care cumpără în continuare d-astea?
Vânzătoare: Da, sunt destui.

Reporter: Din aceste cu filament?
Vânzătoare: Da.
Reporter: Cu led nu aveți.
Vânzătoare: Nu.
Reporter: Găsesc pe undeva pe aici, în drum, pe la alt magazin?
Vânzătoare: Nu cred.
Reporter: Doar d-astea există pe aici prin zonă?
Vânzătoare: Da.

Reporter: A, d-alea vechi cu incandescență
Vânzător: Da.
Reporter: Cu led nu aveți.
Vânzător: Cu leduri nu mai avem.
Reporter: Asta la ce preț îl aveți?
Vânzător: Doi lei douăzeci.

A mai rămas doar o lună și jumătate din acest an și nimeni nu știe dacă programul „Rabla pentru becuri” va mai fi lansat. Bine măcar că are buget: 400 de milioane de lei care efectiv nu mai au cum să fie cheltuiți. Dar nu e nimic, poate se mai face o încercare și anul viitor. Se apropie alegerile și, nu-i așa, poporul trebuie... „ajutat”.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri