Exclusiv Statul la stat. Piața lemnului de foc este la pământ din cauza plafonării prețului. Guvernanții aruncă vina unii pe alții

Toma Petcu Data publicării:
Oameni care taoe lemne pentru foc.
Decizia pripită a Guvernului de a plafona la 400 de lei prețul lemnului de foc a blocat toată piața. Foto: Captură TV Digi24

Decizia pripită a Guvernului de a plafona la 400 de lei prețul lemnului de foc a blocat toată piața. În pragul iernii, milioane de români s-au trezit că nu au cu ce se încălzi pentru că nimeni nu vrea să vândă la prețul stabilit de Executiv. Lemnul și peleții au dispărut de pe rafturile marilor magazine. În timp ce unii comercianți vând la negru, alții apelează la tot felul de șmecherii pentru a fenta decizia statului român. Când și-au dat sema de eșecul deciziei lor, guvernanții au început să arunce vina unii pe alții acuzându-se că au greșit calculele. Urmăriți un nou episod al campaniei Statul la stat.

Cinci octombrie 2022. În ședința de Guvern, premierul Nicolae Ciucă anunță triumfalist plafonarea prețului la lemnul de foc.

Nicolae Ciucă, premierul României: Este o decizie așteptată de peste trei milioane de oameni, de fapt sunt trei milioane de gospodării care folosesc lemnul de foc.

Inițial, Ordonanța de Urgență prevedea ca plafonarea să fie la 500 de lei pe metrul cub. S-a luat însă decizia ca prețul să fie scăzut la 400 de lei pe metrul cub. De ce?

Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului: Aici pot să vă spun că este solicitarea premierului României și ca atare, această solicitare a fost prinsă în actul normativ la care vă referiți.

La o lună de zile de la adoptarea Ordonanței de Urgență, piața lemnului de foc este la pământ, iar decizia Guvernului s-a întors tocmai împotriva milioanelor de români pe care ar fi trebuit să îi ajute. În pragul iernii, oamenii nu mai au efectiv de unde să cumpere lemne. Rafturile marilor retaileri sunt goale. Nimeni nu mai vinde lemne de foc, peleți ori brichete.

Reporter: Lemne de foc nu aveți?
Vânzător: Nu, nu mai aducem.
Reporter: Nu mai aduceți deloc?
Vânzător: Nu știți cu legea care a fost? Le-a plafonat la 400 și nu scoatem nici transportul
Reporter: Nu mai aveți de unde să aduceți.
Vânzător: Avem, dar până nu cade la pace cu furnizorul nu..., trebuie să lase ei din preț ca să putem să câștigăm ceva...
Reporter: Și nici peleți?
Vânzător: Nu.
Reporter: Nimic.
Vânzător: Nu, până nu se... În ziua aia a fost jaf aici, s-au vândut toate..., tot într-o zi, cred că vreo 50 de baxuri de lemne și peleți cred că au fost vreo mie de saci.

Schimbăm magazinele, dar răspunsurile vânzătorilor sunt aceleași.

Reporter: Nu vă supărați, peleții pe unde îi aveți?
Vânzător: Nu avem.
Reporter: Nu aveți peleți?
Vânzător: Nu avem peleți, brichete, doar cele din turbă.
Reporter: Da? Unde sunt? Dar nu aveți dumneavostră sau nu găsim deloc în...
Vânzător: Nu avem de unde să aducem.
Reporter: A, cu treaba cu...
Vânzător: Exact, noi ne agităm, ni s-a promis că și brichete încearcă să se aducă la un preț aproape de ce s-a cerut, adică aproape, să fie acolo, nu au găsit de unde.
Reporter: Bănuiesc că nici lemne de foc
Vânzător: Nici atât. Că nu găsesc pe nicăieri să iau. Cred, dacă producătorii nu pot să susțină niște prețuri mai rezonabile, noi de unde să luăm.

„Ce facem? Cine vinde pe pierdere? Serios. Nimeni”

Reporter: Nu aveți peleți deloc?
Vânzător: Nu procesăm material lemnos.
Reporter: Nici lemne de foc?
Vânzător: Nimic.
Reporter: Dar de ce?
Vânzător: Nu se știe?! De la ultima lor operă cu plafonarea.
Reporter: A, cu plafonarea.
Vânzător: Păi, nu e logică treaba? O tâmpenie tâmpită. Mă obligi să scad, dar dacă e luat cu alt preț. Ce facem? Cine vinde pe pierdere? Serios. Nimeni.

Mai facem o încercare la un al patrulea lanț de magazine.

Reporter: Lemne de foc aveți cumva?
Vânzătoare: Nu mai avem.
Reporter: Nu mai aveți deloc?
Vânzătoare: Deloc.
Reporter: Posibil să aduceți?
Vânzătoare: Nu.
Reporter: De ce?
Vânzătoare: Nu mai avem la vânzare.
Reporter: S-a scos cu totul?
Vânzătoare: Da.

Constantin Tobescu, președinte Asociația Industriei Lemnului: Retail-erii au luat contact cu producătorii și producătorii au spus „nu putem să vă dăm la prețurile acestea”, retailerii au anulat toate comenzile către producători, efectiv s-au anulat. Pur și simplu este un blocaj artificial, dat de faptul că prețul plafonat este sub prețul de producție, nu pentru că nu ar exista marfa, marfa există.

„Cifra nu este rezultatul unui studiu. Este eronată, întrucât așa cum vedem în piață, efectul nu este cel dorit”

Dar cum a ajuns premierul să considere că 400 de lei este prețul corect pentru plafonare? Ce calcul și strategie au stat în spatele acestei decizii?

Radu Mele, reprezentant WWF, ONG de Mediu: Cifra este clar arbitrară. În mometul de față, cifra nu este rezultatul unui studiu, sau unui studiu statistic, pentru că, și dacă ar fi, ar fi o cifră eronată, întrucât așa cum vedem în piață, efectul nu este cel dorit, comunitățile nu au acces la acest lemn, din păcate, poate chiar s-a înlesnit puțin transportul ilegal de lemn.

Mulți dintre comercianți au ajuns să vândă lemnul la negru. Alții au inventat tot felul de strategii pentru a ocoli plafonarea impusă de Executiv.

Reporter: Voiam să vă întreb și eu de lemne că am trecut pe lângă depozitul acesta al dumneavoastră, dacă vindeți, nu vindeți, că nu e nimeni pe aici.
Proprietar depozit: Deșeurile de fag, la plasă, 750 fagul crăpat.
Reporter: Îmi puneți totul pe bon sau...
Proprietar depozit: Cum adică pe bon?
Reporter: Adică am văzut că e limitat la 400 sau ceva de genul...
Proprietar depozit: Da, și restul se bagă transport și alte chestii ca să iasă la prețul respectiv
Reporter: A, separat, deci lemnul 400 și separat...
Proprietar depozit: Lemnul e 400 și până la sumele pe care vi le-am spus este transport, depozitare, manipulare... pentru că statul vrea să plafoneze lemnul de foc pe banii noștrii, nu îi interesează prețul de achiziție cu care l-am cumpărat.

În fața acestei situații, premierul recunoaște că a fost o decizie luată pe genunchi, care nu s-a bazat pe realitățile din piață. Dar, spune Nicolae Ciucă, de vină ar fi cei de la ministerul Mediului care ar fi greșit calculele.

Nicolae Ciucă, premierul României: La Ministerul Mediului s-a făcut o analiză a cât costă un metru cub de lemne... și am considerat că 400 de lei pe metru cub asigură oarecum celelalte costuri care intră în întreg procesul de asigurare a lemnelor de foc. Se dovedește că nu este tocmai conform cu realitatea, de aceea vom lua măsuri de corectare.

„Prin dialog se optimizează calculul și măsura de sprijin pentru lemnul de foc”

Tanczos Barna, ministrul Mediului: Domnul prim ministru a spus ieri, că așa cum s-a făcut la toate măsurile de sprijin pentru cetățeni, prin dialog se optimizează calculul și măsura de sprijin pentru lemnul de foc.
Reporter: A spus că s-a făcut un calcul la Ministerul Mediului care nu corespunde realității.
Tanczos Barna: A spus că optimizăm de fiecare dată în Parlament măsurile de sprijin pentru cetățeni, așa încât ele să fie un sprijin real pentru cei care terebuie să beneficieze de ele.
Reporter: Parlamentul este una, Ordonanța de Urgență a Guvernului este alta în momentul acesta și declarația dânsului concretă asta este, eu de aceea insist. Că optimizați, optimizați în Parlament, ok, puteți să optimizați și cu altă Ordonanță de Urgență dar...
Tanczos Barna: Nu optimizez eu, optimizează Coaliția toate măsurile, prin dialog, care vin în sprijinul cetățenilor.
Reporter: S-a greșit calculul la minister, așa cum spune premierul?
Tanczos Barna: Calculul a fost prezentat în Coaliție și în ședința de Guvern.
Reporter: S-a greșit calculul?
Tanczos Barna: Mulțumesc, mulțumesc.
Reporter: Domnule ministru, stați o secundă.
Tanczos Barna: Mulțumesc.
Reporter: Stați o secundă.
Tanczos Barna: Mulțumesc.
Reporter: Și eu vă mulțumesc, dar stați o secundă că nu e lămurită treaba, eu nu sunt lămurit în privința acestei declarații a premierului.
Tanczos Barna: Calculul a fost prezentat de domnul prim-ministru, îl aveți, este acolo, în declarația dânsului, calculul este prezentat.

Marcel Ciolacu, președintele PSD: Nu am emis eu ordonața, a emis-o Guvernul României. Suntem totuși o Coaliție și mi se pare corect și bunele și relele să le împărțim. Știți, cu toții suntem de vină dar nu în egală măsură.

Constantin Tobescu, președinte Asociația Industriei Lemnului: Toată lumea se spală pe mâni, niciunul dintre partidele mari nu susține forma actuală a ordonanței, toată lumea se întreabă cum de s-a emis această ordonanță.

Acum, cu câteva trei saptămîni înainte de a intra și oficial în iarnă, guvernanții vor să își repare greșeala și caută alte soluții prin care lemnul de foc să ajungă totuși la românii care au nevoie de el. Când se va întîmpla asta, nimeni nu știe. Poate totuși nu vor aștepta lemnul până la primăvară atunci când nu le va mai folosi la nimic.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri