Statul la Stat. Institutul cu trei contracte şi un director ştiinţific fără studii: Nu am facultate de business, dar îmi place enorm

Toma Petcu Data actualizării: Data publicării:
statul la stat 1

Cercetarea este o preocupare umană admirabilă. E combustibilul progresului. Presupune curiozitatea aceea formidabilă care pornește din dorința de a îmbunătăți lumea. Sau măcar un crâmpei al ei. După ce terminăm de vorbit teoria, vine practica. Acolo unde întâlnim cercetătorii români din turism despre care industria turismului habar n-are. Așadar, nu e clar cui folosește, dar cheltuiește bani publici. Un nou episod al campaniei „Statul la Stat”.

Valentin Iliescu, director ştiinţific al Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare în Turism (INCDT): Aici ar trebui să facem foarte multe lucruri pentru turism.

Victor Timotin, director general INCDT: Foarte puţine contracte, normal, da...

Călin Ilie, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere: ... face ca ei să treacă de la o zi la alta fără să producă nimic.

Răzvan Pârjol, secretar de stat în Ministerul Economiei: ...ce mai fac oamenii ăia?

Valentin Iliescu: Noi suntem în situaţia că nu producem nimic pe stoc. Aici totul este, cum să spun, trebuie să tragem cu dinţii de cei care ne plătesc lucrările.

Cine este Valentin Iliescu, actualul director ştiinţific al INCDT

Valentin Iliescu descrie situația cu brutală seninătate. Acum e cercetător şi director ştiinţific al Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare în Turism, pe scurt INCDT, dar multă, foarte multă vreme a fost politician. Domnul Iliescu a devenit pentru prima dată deputat în 1996 pe listele PUNR. S-a mutat mai apoi la PDSR - PSD-ul de azi - partid care, în 2000, i-a oferit un loc bun pe liste, deci și un al doilea mandat. Trei ani mai târziu, domnul Iliescu migrează în Partidul Democrat. Alt loc bun pe liste, al treilea mandat de deputat.

La următoarele alegeri n-a mai prins loc în Parlament, dar domnul Valentin Iliescu s-a descurcat din nou, ca întotdeauna. În anii ce-au urmat, a fost ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul în Guvernele Boc şi Ungureanu.

În 2012, se întoarce în PSD şi prinde din nou un post de secretar de stat la Departamentul pentru Relaţia cu Parlamentul. De-acolo e dat afară în 2016, în timpul Guvernului Cioloş.

Dar, cum spuneam, domnul Iliescu se descurcă mereu. Rapid, ajunge consilier al ministrului cercetării, după care devine brusc cercetător la INCDT. Știe și admite că n-are pregătire în domeniu, dar... simte că-i place.

Valentin Iliescu: „Mi-am propus să vin aici pentru că mie chiar îmi place chestia asta. Nu sunt un om care să fi făcut o facultate să zicem bussines şi turism dar, pe când eram deputat, prin 2007 am fost la un curs postuniversitar de manager în turism de vreun an şi jumătate care mie mi-a plăcut enorm de mult, nici nu mă gândeam că o să ajung vreodată să mă ocup de chestia asta”.

Cursul postuniversitar n-a fost chiar de un an și jumătate, ci doar de 8 luni și a fost făcut la o companie privată. Pare să fi fost de-ajuns să devină nu doar cercetător, ci și șef al tuturor cercetătorilor din Institut. Este drept, interimar.

Reporter: Dânsul este director ştiinţific?

Victor Timotin, director general INCDT: Nu, este cercetător. L-am pus ştiinţific interimar dar a dat concurs pentru cercetător.”

Acum, domnul Iliescu e șeful interimar al cercetătorilor dintr-o instituție cum nu mai are aproape nimeni prin Europa. Nu multe țări par să creadă în utilitatea și eficiența unui institut de turism. Noi, da.

Victor Timotin, director general INCDT: În urma Hotărârii de Guvern care a stabilit ca Institutul să fie Institut Naţional, fiind singurul din ţară şi din Europa Centrală şi de Est, că nu mai există institute de turism

Reporter: Nu mai există în Europa...

Victor Timotin: Nu, nu, nu.

Reporter: Sunteţi singurii?

Victor Timotin: Da, da. În general turismul nu face obiectul unui Institut, este în coordonarea ministerului.

Reporter: Şi la noi de ce mai există?

Victor Timotin: Pentru că este necesar. Eu zic că este necesar, la câte proiecte am făcut, sute de proiecte pe care le-am făcut.

În Planul de Dezvoltare Instituţională a INCD pentru perioada 2019-2022 se afirmă că Institutul se vrea "o instituţie de referinţă la nivel naţional şi european şi, de asemenea, un partener important atât pentru administraţia centrală şi locală cu responsabilitate în domeniul turismului, cât şi pentru industria turismului."

Ce înseamnă asta în lumea reală, în industria turismului. Înseamnă doar niște vorbe-n vânt sforăite în documente menite să justifice existența unui astfel de instituții.

Corina Martin, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Promovare Turistică: „Nu i-am văzut însă niciodată, nu ştiu ce activitate au ei, nu au nicio intercaţiune cu noi, industria, mă îndoiesc că au cunoştinţă despre ceea ce se întâmplă cu adevărat în turismul românesc."

Un institut de care nimeni nu pare să aibă nevoie, cu trei contracte semnate în tot anul trecut

În tot anul trecut, Institutul a reușit să semneze trei contracte. Toate, pentru realizarea unor studii de fezabilitate. Desigur!

Victor Timotin, director general INCDT: "Avem... le număr pe degetele de la o mână...

Reporter: Sunt foarte puţine domnule director, foarte puţine contracte

Victor Timotin: Foarte puţine contracte, normal, da, da, deci nu... şi noi mergem în ţară, facem delegaţii."

Un institut de care nimeni nu pare să aibă nevoie: nici statul român, nici mediul privat. Din 2013 de când a fost trecut la Ministerului Cercetării, colaborarea cu Ministerului Turismului aproape că a dispărut complet.

Nici măcar ministrul demis al educaţiei şi cercetării nu pare să ştie prea bine care este activitatea oamenilor pe care, teoretic, îi are în subordine.

Reporter: Aveţi idee, doamnă, câte astfel de rapoarte, despre care dumneavoastră vorbiţi a făcut acest Institut de Cercetare în Turism, anul trecut, de exemplu în 2019?

Monica Anisie, ministrul demis al educaţiei şi cercetării: Aceste rapoarte de cercetare ar fi trebuit să fie livrabile pentru anumite alte instituţii. Exact numărul acestor rapoarte nu îl am la acest moment dar..

Reporter: Niciunul.

Monica Anisie: Eu nu am vrut să spun neapărat că există sau nu există vreun raport pe care ar fi trebuit să îl realizeze vreunul dintre institutele de cercetare.

Reporter: De ce nu au nevoie de dumneavostră?

Victor Timotin, director general INCDT: Nu pot să vă spun de ce nu au nevoie. Probabil că nu au văzut interesul ministerului pe care îl conduc şi interesul dezvoltării turismului în ţară.

Răzvan Pârjol este noul secretar de stat care administrează turismul, transformat din minister într-un departament în cadrul Ministerului Economiei.

Răzvan Pîrjol, secretar de stat Ministerul Economiei: "Nu am găsit vreun proiect care să fie legat de Institut...Dacă aici s-ar fi ştiut şi am dubii că s-a ştiut foarte clar că există acest Institut ar fi trebuit să fie, poate, întrebarea de mai mulţi ani de zile, domnule ce mai fac oamenii ăia, avem, nu avem, putem să îi utilizăm. Pe de altă parte ar fi trebuit şi ceva mai multă proactivitate din partea lor."

Valentin Iliescu: "Eu nu sunt de accord cu dumneavostră când spuneţi: păi dacă ministerul turismului, graţie faptului că toţi sfătuitorii ministrului erau paraleli cu turismul, ei când stăteau cu noi nu se puteau ţine cu mintea după noi 10 minute, că pierdeau şirul ideilor, nu erau din fenomen."

Vorbim, așadar, despre o instituție de stat care, până acum, nu-și prea găsește rațiunea de a fi nici pentru stat, nici pentru mediul privat.

Călin Ile, preşedinte Federaţiei Industriei Hoteliere din România: "Fractura apare acolo..., în momentul în care nu există niciun obiectiv al unei astfel de instituţii, dacă nu îţi propui să faci ceva, scopul tău în sine ca Institut, nu există. Această fractură, neexistând un scop în sine face ca ei să treacă de la o zi la alta fără să producă nimic, fără să livreze ceva industriei."

Dragoş Anastasiu, antreprenor în turism: „Nu ne-am dus pentru că nu avem încredere, eu personal nu am încredere, ceea ce s-ar putea să fie greşit. Nu am astăzi încrederea că un astfel de Institut ar putea să facă treabă bună, dar îmi asum ce spun acum cu posibila greşeală, că s-ar putea să mă înşel amarnic”.

Și, pentru ca tabloul să fie complet, institutul de cercetare din turism nu apare niciunde în strategia naţională de cercetare dezvoltare 2014-2020. Nu există în documentul care, practic, trasează liniile principale ale cercetării româneşti. De aici şi paradoxul: oficial, statul român nu este interesat de cercetare în turism, dar asta nu ne împiedică să avem un Institut care ar trebui să facă această cercetare.

Cum poate primi bani de la buget un lucru care nu există? Simplu: cu ajutorul unui șiretlic

Victor Timotin, director general INCDT: „În strategia naţională de cercetare a ministerului cercetării, turismul nu există, deci nu există. Deci noi mergem pe teme de balnear, că există sănătate

Reporter: Adică, dumneavostră cum puteţi câştiga un proiect la programul nucleu, dacă strategia...

Victor Timotin: Da, dar mergem pe chestii, pe sănătate de exemplu, turismul balnear, care intră la sănătate

Reporter: Şi de ce nu există, există o explicaţie?

Victor Timotin: Păi nu ştiu de ce nu există."

Monica Anisie, ministrul demis al educaţiei: Turismul în planul naţional de cercetare, nu există. Reporter: Asta cum o explicaţi?

Monica Anisie: Sinceră să fiu acum nu aş putea să vă aduc argumente dacă există sau nu există turismul în planul naţional de cercetare

Reporter: O spune directorul general al institutului.

Monica Anisie: Da. O spune directorul general al Institutului, dumnealui trebuie să găsească până la urmă răspuns a ceea ce a desfăşurat ca activitate în toată această perioadă şi să vedem dacă acest Institut de Cercetare îşi are locul în cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetării având în vedere că obiectul în sine, turismul nu există în planul naţional de cercetare."

Monica Anisie anunța, cu puțin timp înainte de demiterea Guvernului, că ministerul a început să verifice activitatea din ultimii ani a mai multor institute de cercetare. Mai mult ca sigur, avem deja o comisie. Suntem în România. Aici, doar studiile de fezabilitate sunt mai multe decât comisiile care se ocupă de orice problemă.

După ce a văzut pe post materialul de promovare al acestei ediţii Statul la Stat, Valentin Iliescu ne-a contactat pentru a ne spune că nu stă la stat ci, dimpotrivă, munceşte foarte mult.

Valentin Iliescu, cercetător ştiinţific INCDT: Mi s-a părut absolut incorectă plasarea materialului despre activitatea Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare în Turism, la emisiunea Statul la Stat. Noi întotdeauna noi lucrăm pe baza unor comenzi, pentru ele alergăm zile, săptămâni în şir, facem sute de kilometri prin ţară, nu este vorba de mine, este vorba de mine şi de colegii mei.

Reporter: Domnul director general ne-a spus că pentru anul 2019 au fost doar 3 proiecte, 3 studii de fezabilitate.

Valentin Iliescu: Informaţia nu este corectă şi nu vreau să judec afirmaţia domnului director general.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri