Statul la stat. Privilegiile de excepție ale angajaților din cabinetele parlamentarilor: Detașați fără concurs în instituții publice

Toma Petcu Data actualizării: Data publicării:
vot in plenul parlamentului. parlamentari cu maini ridicate
Sesiune din plenul Parlamentului. Foto: Inquam Photos / George Călin

În România, a fi angajatul unui parlamentar înseamnă că îţi poţi asigura un post călduţ în orice instituţie publică, fără să mai dai concurs. De la începutul acestei legislaturi, zeci de persoane au fost detaşate de la cabinetele parlamentare la diverse instituţii publice. Aşa au primit şi salarii mai mari. Vorbim de cunoştinţe sau apropiaţi ai senatorilor şi deputaţilor sau ai partidelor din care aceştia fac parte. Tactica detaşărilor este una veche, folosită pentru a plasa clientela de partid în funcţii publice evitând concursul. Autorităţile spun că, oficial, în această perioadă, concursurile sunt blocate şi se văd nevoite să facă detaşări. Culmea, tocmai de la cabinetele parlamentarilor.

Ioan Cristina, senator PNL, Arad: „Mereu veniţi cu cioace d-astea”

Pentru început să facem cunoştinţă cu senatorul Ioan Cristina. Are cabinetul parlamentar în Arad, iar doi dintre angajaţii săi ocupă funcţii publice la alte instituţii, prin detaşare, deci... fără concurs. Unul a fost plasat la Autoritatea Rutieră Română, iar cel de-al doilea la Admnistraţia Fondului pentru Mediu. De aici îşi încasează şi salariile chiar dacă, în acte, sunt în continuare angajaţii senatorului.

Reporter: Cum au fost ei detaşaţi la cele două instituţii publice şi de ce?
Ioan Cristina, senator PNL, Arad: Aaa..., la ce... poate sunteţi mai concret.
Reporter: Unul îl aveţi detaşat la Ministerul Transporturilor, la Autoriatea Rutieră Română şi unul la Ministerul Mediului, la Fondul pentru Mediu.
Ioan Cristina: Sunt detaşaţi de la mine de la cabinet, acolo. La asta vă referiţi, nu?
Reporter: Da, asta ştiu. Asta vă întreb, de ce?
Ioan Cristina: De ce au fost detaşaţi? Pentru că a fost nevoie la momentul respectiv de ei la aceste instituţii.
Reporter: Ocupă o funcţie publică, acolo, fără concurs, practic, în momentul ăsta.
Ioan Cristina: Păi nu cred că este ceva ilegal în chestia asta.
Reporter: Nu este nimic ilegal.
Ioan Cristina: Mulţumesc.
Reporter: Staţi puţin, staţi o secundă...
Ioan Cristina: Nu mai stau, v-am răspuns la tot ce trebuia.
Reporter: Domnule senator...
Ioan Cristina: Mereu veniţi cu cioace d-astea.
Reporter: Cu ce venim? Cu ce venim, iertaţi-mă?! Domnule senator... Vă rog, rămâneţi o secundă, nu am înţeles cu ce venim.
Ioan Cristina: Mă întorc...
Reporter: Vă întoarceţi? Vă aşteptăm, sigur.

Când se întoarce... amnezie totală.

Reporter: Ne puteţi explica ce sunt acelea „cioacele”?
Ioan Cristina, senator PNL, Arad: Nu, deci domnule treci la subiect, vă rog.
Reporter: Ne-aţi spus că am venit la dumneavoastră cu cioace...
Ioan Cristina: Domnule, nu ăsta este subiectul nostru.
Reporter: Şi aş vrea să ştiu cu ce am venit.
Ioan Cristina: Aţi înţeles greşit.
Reporter: Nu aţi spus asta?
Ioan Cristina: Nu.

Fiecare senator şi deputat poate avea în localitatea sau judeţul în care a fost ales un cabinet parlamentar. Pentru organizarea acestuia primeşte, în fiecare lună, de la Parlament, peste 25.000 de lei. Aici poate aduce pe oricine doreşte. De regulă angajaţii sunt apropiaţi ori cunoştinţe ale demintarului.

Detaşată în funcţia publică pe care şi-o dorea, imediat după angajarea la cabinetul senatorului Tanczos Barna

Unii aleşi au făcut angajări doar pentru ca respectivele persoane să poată ocupa funcţii la alte instituţii fără să mai dea concurs. Este şi cazul senatorului UDMR Tanczos Barna. Pentru că nu putea fi angajată la Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie, senatorul i-a făcut carte de muncă unei femei care imediat a fost detaşată în funcţia publică pe care şi-o dorea. Senatorul recunoaşte cu seninătate manevra făcută.

Tanczos Barna, senator UDMR: Are o experienţă în instituţia respectivă. Din câte ştiu din cauza unei... a fost angajată pe o perioadă determinată pe un loc unde o persoană a revenit dn concediu maternal parcă, şi pentru a-şi continua activitatea profesională la instituţia respectivă, s-a angajat la mine şi a fost detaşată.

Am încercat să primim mai multe lămuriri de la conducerea Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie. Am fost sfătuiţi să cerem informaţii, în scris.

Reporter: Vreau şi eu un punct de vedere de la dumneavostră, cum a ajuns această persoană să fie detaşată, de ce la instituţia dumneavostră?
Gabriela Lenghel, preşedinte Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie: Ne puteţi face o solicitare în scris, pe mail? Noi la acest moment nu mai avem pe nimeni detaşat de la niciun cabinet. Pe nimeni.
Reporter: Nu mai aveţi deloc?
Gabriela Lenghel: Nu, nu. Sunt încetate toate detaşările începând cu 1 august.

Din informaţiile primite oficial de la Senat rezultă că detaşarea este valabilă până pe 24 noiembrie 2020.

Deputatul Sebastian Moise, campion la angajați detașați

Deputatul PMP de Bucureşti, Sebastian Moise este campion la detaşări. Are nu mai puţin de trei angajaţi plasaţi la alte instituţii. Aşa a ajuns să pună lacătul pe cabinetul parlamentar.

Reporter: Cabinet parlamentar Sebastian Moise. Să vedem dacă găsim pe cineva... E încuiată şi nici nu poţi vedea înăuntru pentru că sunt nişte draperii trase pe toată suprafata uşii.

Unul lucrează la Autoritatea Rutieră Română, unul la Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, iar unul la Ministerul Agriculturii.

Reporter: Rugămintea era dacă îmi puteţi da un foarte scurt interviu, sincron pe acest subiect.
Sebastian Moise, deputat PMP: Mă puteţi suna mâine, vă rog din suflet?! Acum intru într-o şedinţă, vă rog din suflet.
Reporter: Vă pot suna şi mâine dar aş fi vrut ca mâine să stabilim deja o întâlnire dacă se poate...
Sebastian Moise: Păi, haideţi să ne auzim într-o oră la un telefon, ăsta e numărul dumneavostră?
Reporter: Este numărul meu, sigur.
Sebastian Moise: Gata, îl bag în memorie şi ne auzim la telefon şi stabilim ora pentru mâine.

Domnul deputat nici nu ne-a mai sunat, nici ne ne-a mai răspus la telefon şi nici la cabinet nu l-am găsit.

Apel telefonic:Ne pare rău dar nu poţi înregistra un mesaj sonor în acest moment deoarece căsuţa vocală este plină. Te rugăm să încerci din nou mai târziu...”.
Reporter: Domnul Moise nu mai răspunde.

Am încercat să stăm de vorbă şi cu conducerile instituţiilor unde lucrează acum oamenii deputatului. La Autoritatea Rutieră Română, filiala Bucureşti, nu am avut acces nici măcar în curte.

Paznic: Aşteptaţi o secundă să vă anunţăm.
Paznic: A spus domnul director să mergeţi la sediul central la biroul de presă. Luaţi de acolo aprobare şi pe urmă veniţi.
Reporter: Dumneavostră fiind? Ca să ştiu cu cine vorbesc.
Paznic: Ştefan Marian de la pază.
Reporter: Şi nu putem avea o discuţie măcar să îi comunicăm ce vrem? Că nici măcar nu i-am spus ce vrem
Paznic: Eu mă duc să îl informez.
Paznic: A spus domnul director, fără cameră, fără microfon, intraţi doar dumneavostră, vorbiţi cu dânsul şi pe urmă dacă aprobă intraţi.
Reporter: Păi asta îmi este meseria, nu pot să las microfonul şi camera la poartă să intru.

Gabriel Pirtea, deputat PNL: Doar prin detaşări pot fi ocupate astfel de poziţii

De altfel, Autoritatea Rutieră Română este instituţia în care şi-au găsit un post călduţ cei mai mulţi angajaţi ai parlamentarilor. Este şi cazul unui subaltern al deputatului PNL de Timiş, Gabriel Pirtea. Alesul spune că nu a pus nicio vorbă bună pentru omul său.

Gabriel Pirtea, deputat PNL: Nu am nicio implicare în detaşarea lui, îi doresc succes unde îl vor duce paşii şi cariera. Dat fiind contextul, în această perioadă, doar prin detaşări sau astfel de forme pot fi ocupate astfel de poziţii, concursurile fiind blocate.

Potrivit informaţiilor furnizate de Camera Deputaţilor şi Senat, de la începutul acestei legislaturi şi până în luna iulie a acestui an, aproape 50 de angajaţi ai parlamentarilor au fost detaşaţi la diverse instituţii publice.

Săptămâna viitoare vă arătăm şi alte astfel de cazuri într-un nou episod Statul la Stat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri