121 de clădiri din Gorj au fost avariate de cutremure. Printre ele se numără 27 de şcoli

Data publicării:
O crăpătură în turnul unei clădiri din Gorj produsă în urma cutremurelor din februarie 2023.
121 de clădiri au fost afectate de cutremurele din februarie, în județul Gorj. Foto: Alex Merfu/Inquam Photos

Cutremurele din Gorj au afectat 121 de clădiri din județ, printre acestea numărându-se școli, instituţii publice, biserici, blocuri de locuit, case şi obiective turistice, a anunţat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Gorj, informează Agerpres.

Potrivit comisiilor mixte care au analizat clădirile unde au fost raportate probleme, cutremurele au produs pagube în:

  • 27 de unităţi de învăţământ;
  • 17 instituţii publice;
  • o unitate medicală;
  • 20 de lăcaşuri de cult;
  • cinci operatori economici;
  • două obiective turistice (Foişorul din Parcul Central şi Monumentul Eroilor de la Rasoviţa);
  • 24 de blocuri de locuit;
  • 22 de case;
  • trei alte construcţii.

"S-a urmărit, cu prioritate, evaluarea clădirilor care au destinaţia blocuri de locuit şi case de locuit pentru ca utilizatorii acestor clădiri să nu fie puşi în pericol şi să fie informaţi despre eventualele pericole. Din fericire, în ceea ce priveşte aceste categorii de construcţii, vă comunicăm faptul că nu au fost constatate vizual elemente ale structurilor de rezistenţă afectate", se arată în raportul CJSU.

Pentru 16 dintre unităţile de învăţământ afectate, Instituţia Prefectului Gorj a înaintat către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei un proiect de Hotărâre de Guvern în vederea alocării sumelor din Fondul de investiţie la dispoziţia Guvernului prevăzut în bugetul de stat pentru anul 2023.

"Pentru celelalte 11 clădiri cu destinaţia unitate de învătământ urmează ca, în perioada imediat următoare, unităţile administrativ-teritoriale să efectueze lucrările necesare. În ceea ce priveşte activitatea elevilor, Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj va lua decizii de relocare a elevilor din spaţiile afectate sau comasare a acestora, astfel încât să nu existe niciun fel de pericole în ceea ce-i priveşte pe elevi şi cadrele didactice. Măsurile adoptate vor fi comunicate în timp util de către reprezentanţii fiecărei unităţi şcolare pentru a ajunge în cel mai scurt timp la elevi şi la părinţi", au transmis reprezentanţii CJSU.

"Cetăţenii care deţin asigurare pentru locuinţele afectate de cutremur pot iniţia demersurile pentru despăgubire, iar în acest sens nu trebuie să obţină niciun document oficial care să certifice producerea seismelor pe teritoriul judeţului Gorj, pentru simplificarea procedurilor de despăgubire Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) informând oficial toate societăţile de asigurare", se mai precizează în acelaşi raport.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri