70% dintre români cred că schimbările climatice sunt provocate de om, iar 81% sunt împotriva defrișărilor de păduri (sondaj INSCOP)

Data publicării:
planeta schimbari climatice
79,5% dintre români apreciază că în România ultimilor 30 de ani au avut loc schimbări climatice mari și foarte mari. Foto: Getty Images

Un sondaj realizat INSCOP Research, efectuat la comanda Partidului Verde, indică faptul că 79,5% dintre români apreciază că în România ultimilor 30 de ani au avut loc schimbări climatice mari și foarte mari, iar circa 70% consideră că aceste schimbări sunt generate de om, de activitatea economică.

Concluziile sondajului: 

  • 79,5% dintre români apreciază că în România ultimilor 30 de ani au avut loc schimbări climatice mari și foarte mari
  • Circa 70% consideră că aceste schimbări sunt generate de om, de activitatea economică.
  • 67% sunt îngrijorați de seceta severă și perioadele de caniculă
  • 73% consideră că facturile la utilități au costuri/taxe ascunse
  • 81% dintre români sunt împotriva defrișărilor de păduri pentru deschiderea a noi exploatări pe bază de cărbune.
  • Circa 49 % dintre români ar folosi mai des transportul în comun pentru a ajuta la protecția mediului
  • 90% dintre români vor înființarea unui Tribunal de Mediu care să judece infracțiunile de mediu
  • Circa 50% sunt de acord cu legalizarea canabisului în scopuri medicinale

În clasamentul opțiunilor de vot bazat pe răspunsurile a 68% din totalul eșantionului, respectiv a românilor  care au exprimat o opțiune de vot, indiferent dacă sunt siguri sau nu ca se vor prezenta la urne, PSD ar obține 30,4%, urmat de PNL cu 21,6%, AUR  cu 19,1%, USR cu 10,9%, UDMR cu 4,3%, Partidul Pro România cu 3% și PMP cu 2,9%. Partidul Verde/Verzii este cotat cu 2,7%, urmat de PER, cu 1,6%, Partidul SOS România cu 0,9%, Forța Dreptei cu 0,7%, 0,1% REPER 0,3% independent și 1,5% altul.

Sondajul a fost realizat în perioada 1 – 13 februarie 2023. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu aleatoriu, fiind de 1000 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3.1 %, la un grad de încredere de 95%.

Citește și: Cum ne afectează schimbările climatice sistemul de sănătate: „Virușii devin mai agresivi. Gripa nu va mai apărea doar iarna”

Editor : M.D.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri