Academia Română a șters comunicatul în care promova teoriile conspirației despre 5G

Data publicării:
Presedintele Academiei Romane, prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop
Presedintele Academiei Romane, prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop. Foto: INQUAM Photos/Raul Stef

Comunicatul de presă publicat joi de Academia Română în care instituția susținea că implementarea tehnologiei 5G în România „fără o evaluare concretă a riscurilor și vulnerabilităților, poate avea grave consecințe asupra sănătății populației”, susținând astfel teoriile conspirației vehiculate pe rețelele sociale pe această temă, a fost șters vineri de pe site. 

Comunicatul nu mai există nici în fluxul de comunicate și nici pe link-ul existent.

Conducerea Academiei Române a emis, joi, un comunicat surprinzător, în care susține că implementarea tehnologiei 5G în România „fără o evaluare concretă a riscurilor și vulnerabilităților, poate avea grave consecințe asupra sănătății populației”, susținând astfel teoriile conspirației vehiculate pe rețelele sociale pe această temă. Mai mult, Academia Română susține, în mod fals, că OMS ar fi clasificat tehnologia drept posibil carcinogenă. În realitate, OMS a subliniat că nu există dovezi științifice privind un pericol asupra sănătății. 

„Atragem atenția că expunerea populației la radiația de radiofrecvențe de mare putere în Europa și, implicit, în țara noastră este deja o temă de dezbatere în lumea științifică la nivel mondial. Astfel, oamenii de știință avertizează că viitoarele stații 5G vor genera câmpuri electromagnetice de cca 100 de ori mai puternice decât cele ale generațiilor deja în funcțiune, dezvoltând practic un ocean artificial de radiații milimetrice de înaltă frecvență (30-300 GHz), cu imens potențial de risc, pe termen mediu, asupra vieții”, se arată în comunicatul Academiei.

OMS nu a susținut că tehnologia ar fi dăunătoare sănătății. Dimpotrivă, pe site-ul instituției, sunt publice precizările despre lipsa dovezilor științifice care să susțină teoriile conspirației. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri