1 Decembrie 2017, Ziua Națională a României. Parada militară va fi LIVE pe Digi24

Data actualizării: Data publicării:
1 DECEMBRIE 2017, ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI parada militară
Foto: ZIUA NAȚIONALĂ. Agerpres

Pe 1 decembrie 2017, românii de pretutindeni sărbătoresc Ziua Națională a României, ocazie cu care va fi organizată parada de 1 decembrie, dar și numeroase evenimente și manifestații de Ziua Națională. Ziua de 1 decembrie 2017 marchează împlinirea a 99 de ani de la Unirea principatelor Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu Români, eveniment care a avut loc la 1 decembrie 1918.

1 DECEMBRIE 2017, ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI parada militară
Foto: ZIUA NAȚIONALĂ. Agerpres

1 decembrie a fost declarată Ziua Națională a României în anul 1990 și are o însemnătate aparte în istoria țării noastre. În fiecare an, la această dată, de Ziua Națională a României se organizează parade militare la București, Alba-Iulia sau Timișoara, la care sunt așteptați mii de oameni. 

1 decembrie, Ziua Națională a României - istoric

La 1 decembrie 1918, Marea Adunare de la Alba-Iulia, la care au participat 1.228 de delegați (deputați) aleși, a votat unirea Transilvaniei cu România și a cerut organizarea sub forma unui singur stat național. Vasile Goldiș rostește cuvântarea solemnă, încheiată cu un proiect de rezoluție, care începe cu cuvintele: "Adunarea Națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România". Rezoluția a fost adoptată atunci cu ovații prelungite.

La Marea Adunare Națională de la Alba-Iulia au asistat peste 100.000 de participanți, care au primit cu entuziasm și aplauze hotărârea de unire a Transilvaniei cu România.

Legea Unirii a fost ratificată prin decret de lege, pe data de 11 decembrie 1918 de către regele Ferdinand. Legea a fost votată apoi de către Adunarea Deputaţilor, în şedinta din 29 decembrie 1919.

Când a mai fost sărbătorită Ziua Națională a României

Ziua Națională a României nu a fost sărbătorită mereu pe data de 1 decembrie. Între anii 1866-1947, România celebra Ziua Națională pe data de 10 mai, ziua în care Prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus jurământul în fața adunării reprezentative a Principatelor Române Unite, în anul 1866.

Între anii 1948-1989, ziua de 23 august era considerată sărbătoarea națională. După căderea comunismului, președintele de atunci, Ion Iliescu, a promulgat legea nr.10 din 31 iulie 1990 potrivit căreia ziua de 1 decembrie era declarată zi națională și sărbătoare publică. Ulterior, această dată a fost inclusă și în Consituția României din 1991, la articolul 12, alineatul 2.

Cum este sărbătorită Ziua Națională în 2017

Manifestațiile de 1 decembrie 2017 vor pregăti, cu un an în avans, desfășurarea masivă de forțe care va avea loc in  2018, când România va sărbători Centenarul, împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire. Vor fi organizate evenimente și parade de 1 decembrie în mai multe orașe din țară, la care vor participa mii de soldați și echipamente de luptă. Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat că, spre deosebire de anul trecuta, va invita la paradă inclusiv președinții Senatului și Camerei Deputaților, Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea, pentru că românii își doresc ca în conducerea statului să existe o bună înțelegere.

Paradă militară la Bucureşti, de 1 decembrie, LIVE pe Digi24

Parada de 1 decembrie 2017 din București va avea loc anul acesta în Piața Arcul de Triumf, de unde militarii vor mărșălui pe bulevardul Kiseleff spre Piața Presei Libere, iar traficul din zonă va fi restricționat, după cum a anunțat Brigada Rutieră. Aici găsiți programul paradei militare de 1 decembrie, pe care o puteți urmări în direct la Digi24 și pe Digi24 LIVE.

Militarii români poartă pentru prima oară noile modele de uniforme din materiale rezistente la foc şi temperaturi scăzute, cu un nou tip de camuflaj.

Citiţi şi:  VIRTUAL. Cum va arăta cea mai amplă paradă de 1 Decembrie

Aproximativ 3.500 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul Român de Informaţii, cu peste 350 de mijloace tehnice, din care circa 50 de aeronave, şi militari din mai multe ţări aliate sau partenere vor participa vineri, 1 Decembrie, începând cu ora 11.00, la Parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, în Piaţa Arcul de Triumf din Bucureşti.

Mai mult de 300 de militari străini din țări precum Republica Moldova, Turcia, SUA, Marea Britanie, Ucraina, Slovacia, Portugalia, Polonia, Italia, Germania, Grecia, Franța, Canada și Bulgaria, vor lua parte la parada de Ziua Nationala a Romaniei.

Tot în Bucureşti va avea loc vineri, 1 Decembrie, începând cu ora 8.00, o ceremonie militară și religioasă de depuneri de coroane şi jerbe de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I.

Ziua Națională a României va fi sărbătorită în toate instituțiile militare din țară, care vor arbora Drapelul Național, în timp ce la bordul navelor maritime și fluviale va fi ridicat Marele Pavoaz.

Alte surprize în programele Digi24:

Campionii României, de 1 Decembrie la Digi24 - ora 20:00

Film-document, la Digi24, de Ziua Naţională - ora 21:00

De asemenea, sâmbătă, 2 decembrie, cu începere de la ora 20:45, Digi24 va difuza meciul de fotbal CSU Craiova - Viitorul, care va fi precedat, de la ora 20:00 de o discuție pe această temă.

Duminică, 3 decembrie, de la ora 20:00, Digi24 va difuza un interviu cu Simona Halep, iar de la 21:00, Teodora Ghenciu va dezbate în direct, timp de o oră, cu invitații săi tema emisiunii Plan Detaliu: Cât de greu e să-și găsești un loc de muncă în România de azi?

Și celelalte emisiuni de la Digi24 v-au pregătit programe speciale cu ocazia Zilei Naționale.

Zilele de 30 noiembrie și 1 decembrie 2017 sunt libere pentru angajați, care vor profita de o minivacanță de 1 Decembrie cu un weekend prelungit.

1 DECEMBRIE 2017, ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI bucuresti parada militară
Foto: ZIUA NAȚIONALĂ/ Agerpres

Defilare militară la Alba-Iulia, de Ziua Naţională a României

O defilare militară de mare amploare va fi organizată și la Alba-Iulia de 1 decembrie. 

Parada de la Alba-Iulia de 1 decembrie va fi o defilare militară a peste 1.500 de soldați și echipamente de tehnică militară, printre care tancuri, avioane MIG și elicoptere.

La parada militară de la Alba-Iulia vor lua parte Batalionul 811 Infanterie Dej, Batalionul 812 Infanterie Bistriţa, Batalionul 17 Vânători de Munte, Regimentul 317 ISR „Vlădeasa”, Regimentul 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureşianu”, Regimentul 69 Artilerie Mixtă „Silvania”, Batalionul 136 Geniu „Apulum”, Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul”, Academia Forţelor Terestre, Jandarmeria, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Serviciul Român de Informaţii, dar şi Poliţia Locală.

În afară de Eugen Tomac, de la PMP, care a spus că în mod tradițional merge de 1 Decembrie la Alba Iulia, încă nu e clar ce politicieni vor merge în orașul Marii Uniri și cine va rămâne la București. Inițial, liderii coaliției Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea, au dat de înțeles că vor refuza invitația președintelui Klaus Iohannis de a urmări parada de la București și vor merge la Alba Iulia. Numai că o declarație făcută în ajun de premierul Mihai Tudose lasă de înțeles că șefii ALDE și PSD vor fi prezenți, totuși, la București. 

Citește și:  Mihai Tudose: Nu merg la Alba Iulia; nu m-a invitat nimeni

De asemenea, informații contradictorii sunt și în legătură cu eventuale manifestații de protest cu ocazia defilărilor. Mai multe proteste au fost anunţate pe reţelele de socializare, pentru vineri, de Ziua Naţională, la Arcul de Triumf, unde va avea loc parada militară, dar şi în Piaţa Victoriei din Bucureşti, precum şi în Alba Iulia. Detalii, aici.

Comunitatea „Corupţia ucide” a postat însă, joi seară, un mesaj în care face un apel către cei care vor participa la manifestările de Ziua Naţională „să se abţină de la orice fel de provocări”.

Citiți și:  Comunitatea Corupţia ucide: Parada militară nu este locul şi momentul în care să ne manifestăm nemulţumirile şi revolta

Și premierul Tudose îndemna își exprima încrederea că ziua de 1 Decembrie nu va fi una a dezbinării.

Restricții în traficul rutier de 1 decembrie

Traficul rutier din București va fi restricționat în ziua paradei militare de 1 decembrie. Brigada Rutieră anunță într-un comunicat că în data de 30 noiembrie, de la ora 10:00, până pe 1 decembrie, ora 20:00, va fi restricționat traficul rutier pe strada A. Constantinescu, banda I, sensul de mers dinspre Arcul de Triumf către Mănăstirea Cașin și pe șoseaua Kiseleff, banda I, pe sensul de mers dinspre Piața Presei Libere către Arcul de Triumf, și începând cu ora 14,00, benzile I și II, din Piața Arcului de Triumf sensul de mers dinspre bulevardul Constantin Prezan către Piața Presei Libere.

De asemenea, în data de 30 noiembrie, începând cu ora 22:00, până pe 1 decembrie, ora 16:00, se va interzice staționarea autovehiculelor pe Aleea Pescăruș, între Intrarea Pescăruș și Restaurant Pescăruș, cât și în alveolele de pe șoseaua Kiseleff, la Monumentul Infanteriei.

Iar pe data de 1 decembrie, între orele 6:00 — 16:00, va fi restricționat traficul rutier pe banda I de circulație, pe bulevardul Aviatorilor, dinspre bulevardul Beijing către strada Arhitect Ion Mincu și, dacă va fi nevoie, banda I pe sensul de mers dinspre strada Arh. I. Mincu către bulevardul Beijing, dar și pe breteaua adiacentă bulevardul Aviatorilor (respectiv Parcul Herăstrău), între rondul Pescăruș și Piața Charles de Gaulle.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri