14.000 de apeluri de urgență, în 12 ore. Cum arată Bucureștiul după codul portocaliu de polei

Data publicării:
polei-capaci-rupti-bucuresti

A treia zi de ploaie îngheţată a îngenuncheat complet Bucureştiul. Îngreunaţi de gheaţa depusă pe crengi şi casanţi din cauza gerului, sute de copaci s-au frânt. Victime au fost doi pietoni, răniţi destul de serios, şi peste 100 de maşini făcute praf de arbori. Apelurile la 112 au curs: 14.000 în 12 ore, aşa că operatorii au făcut apel la bucureşteni să nu mai sune ca să anunţe căderi de copaci şi să lase liniile libere pentru cazuri de viaţă şi de morte. În oraş, însă panica a fost mare.

Locatarii unui bloc din Sectorul 2 au fost blocaţi, de dimineaţă, în case, după ce un copac s-a prăbuşit sub greutatea gheţii şi a blocat ieşirea din imobil.

A fost nevoie de intervenţia autorităţilor şi în cartierul Drumul Taberei, unde copacii au blocat zeci de străduţe.

Zeci de şoferi şi-au găsit maşinile avariate de trunchiurile şi crengile îngheţate.

- Când am parcat-o nu mă aşteptam.

Norocoşii care au găsit locuri de parcare mai ferite s-au luptat cu stratul gros de gheaţă depus pe caroserie.

- Uitaţi ce e aici, nu reuşim să ieşim din parcare. Acolo a căzut şi i-a spart maşina vecinului! De aia am şi lăsat-o undeva unde să nu fie pomi, m-am gândit că vor fi probleme!

Stâlpii şi cablurile de electricitate au cedat şi ele sub greutatea gheţii, aşa că unele străzi au fost blocate ore bune, pentru îndepăratarea pericolului.

Claudiu Costea, purtătorul de cuvânt al Brigăzii Rutiere Bucureşti: „Cetăţenii care vor să se deplaseze să o facă doar dacă este absolut necesar, iar dacă ies în trafic să adapteze viteza la condiţiile meteo. ”

Situaţie extrem de periculoasă aici în Sectorul 2 pe strada Cărăuşilor- un stâlp de electricitate este ţinut doar în cabluri, iar copacul de vizavi stă să cadă sub greutatea gheţii”, relatează Maria Moiş, jurnalist Digi24.

- S-a auzit un trosnet din ăsta mai păgubos, am ieşit afară, am văzut ce s-a întâmplat, inclusiv domnii de la spălătorie, ne-am apucat să redirecţionăm maşinile.

Probleme au fost şi în Sectorul 5. Pe Şoseaua Panduri, o arteră intens circulată, un copac masiv i-a încurcat pe şoferi ore întregi.

Până la prânz, pompierii au fost chemaţi la mai bine de 900 de cazuri. Pentru că apelurile la 112 erau insistente, chiar şi pentru cazuri minore, autorităţile au folosit sistemul de alertare a populaţiei RO-ALERT. Autorităţile le-au cerut oamenilor să evite să folosească numărul unic de urgenţă pentru copaci căzuţi, cu excepţia cazurilor în care s-au înregistrat victime.

Daniel Vasile, purtătorul de cuvânt al ISU Bucureşti: „Pentru scurtarea timpului de răspuns, dar şi din cauza numărului mare de intervenţii, a fost luată hotărârea suplimentării forţelor de intervenţie, cu pompieri din turele libere, dar şi cu dispeceri, dat fiind numărul mare de apeluri primite din partea cetăţenilor.”

De la intrarea în vigoare a codurilor de vreme rea, aproape 900 de oameni au chemat ambulanţa. de dimineaţă, o femeie a fost lovită de o creangă la ieşirea din bloc, în Sectorul 2. Zeci de oameni au ajuns la spital cu fracturi după căzături.

Munca pompierilor a început încă de azi noapte, fiind chemaţi de aproape 100 de ori înainte de răsărit. Intrarea în staţia de metrou Ştefan cel Mare a fost blocată de un copac căzut. Iar un şofer a pierdut controlul volanului după ce a derapat in apropierea Capitalei, a lovit câteva indicatoare şi a ciocnit o altă maşină. Aceasta a lovit alte două autoturisme parcate. Doi oameni au fost răniţi.

Întârzieri de sute de minute la CFR

La şirul de probleme provocat de ploaia îngheţată se adaugă şi haosul din transportul în comun. Câțiva copaci s-au rupt și au căzut peste liniile de înaltă tensiune. Troleibuzele şi tramvaiele din Bucureşti mai mult au stat decât au mers, iar trenurile au avut întârzieri care au ajuns la cinci ore.

Trenul de la Arad a făcut mai multe opriri în câmp până să ajungă la Bucureşti.

- Ne-am mai oprit din când în când dar nu ni s-a spus de ce.

- A venit cu o întârziere de o oră jumate de la Cluj, după care a mai stat într-o gară undeva în câmp, restul.

Restul, adică aproape 230 de minute. Şi nu a fost singura situaţie în care pasagerii au pierdut legături cu trenuri sau avioane. La fel s-a întâmplat şi în cazul curselor din zona Satu Mare, Craiova, Timişoara şi Galaţi.

Oana Brânzan, purtător de cuvând CFR Călători: „Au avut întârzieri deoarece pe anumite sectoare de cale ferată gheața depusă pe linia de contact a împiedicat alimentarea cu energie electrică a locomotivelor. Au fost copaci căzuți pe linia de contact.”

Probleme au fost toată ziua, mai ales la cursele lungi. De exemplu, trenurile din vest aveau 150 de minute întârziere în jurul orei 17:00, oricum mai puţin decât cele aflate pe drum la prânz.

Transportul public în București, aproape paralizat

Copacii căzuţi peste liniile de alimentare au adus necazuri şi bucureştenilor: mijloacele de transport care folosesc electricitatea pentru deplasare au victimele unor blocaje care au totalizat aproape 12 de ore. Tramvaiele liniei 41 au fost blocate trei ore, iar în zona Bucur Obor cinci ore nu s-a mişcat niciun vagon pe şine.

Probleme mari au fost şi pentru bucureştenii care au avut drumuri de făcut cu troleibuzele. Firele de alimentare pline cu gheaţă au provocat oprirea temporară pe cel puţin cinci trasee ore în şir.

A fost o zi cu întârzieri pe toată linia inclusiv la aeroportul Henri Coandă. Avioanele au decolat cu zeci de minute după ora programată, iar câteva curse au fost chiar anulate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri