2% din PIB pentru Apărare, doar pe hârtie. Cât s-a cheltuit de fapt din acești bani

Data publicării:
avioane F 16 românești
Foto: Inquyam Photos/Octav Ganea

România alocă 2% din PIB pentru Apărare – este o declarație făcută de mai mulți oficiali români, inclusiv astăzi, în Parlament, de președintele PSD și al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea. De fapt, banii au ajuns la Armată doar pe hârtie.

2017 a fost primul an în care România a respectat cerinţele NATO şi a alocat 2% din Produsul Intern Brut pentru Apărare. Din acei bani, Ministerul Apărării a cheltuit doar 1,81%. Povestea s-a repetat şi în 2018, atunci când MApN a folosit doar 1,89% din suma alocată.

Oficialii au găsit multe motive, dând vina pe licitaţiile anulate, contestate sau suspendate. Aici amintim achiziţia corvetelor, modernizarea avioanelor IAR Şoim sau cumpărarea sistemelor de rachete antinavă.

Cel mai mult de suferit au militarii care trebuie să lucreze cu aparatură învechită şi cărora li se promit de ani buni achiziţii, cum ar fi mai multe avioane multirol F16 sau elicoptere de atac.

Cât despre anul 2019, am intrat deja în al doilea trimestru, iar marile achiziţii pentru Armata Română încă întârzie. Până acum, Ministerul Apărării a cumpărat rachete Patriot în valoare de 85 de milioane de euro şi a anunţat că va finaliza în curând şi achiziţia celui de-al doilea sistem HIMARS, dotat cu rachete sol-sol cu bătaie mare.

Cu toate acestea, ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a declarat ca va lua bani din cei 2% pentru Armată ca să construiască spitale regionale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri