40 de oameni au rămas blocați pe munte ori s-au accidentat pe pârtie, în 24 de ore. Salvamontist: Echipamentul nu te face și alpinist

Data actualizării: Data publicării:
salvamontistii intervin pentru salvarea unei persoane
40 de oameni au rămas blocați pe munte ori s-au accidentat pe pârtie. FOTO: Facebook Salvamont România

Prima zi de Crăciun a fost plină pentru salvamontişti. În doar 24 de ore, au primit 34 de apeluri, cele mai multe pentru salvatorii din Lupeni, Bușteni și Sibiu. 40 de oameni au fost salvaţi în urma intervenţiilor, iar 18 dintre ei au fost duşi de echipajele SMURD sau cele ale Ambulanţei la spital. 

Ion Sănduloiu, șef al Salvamont Argeș: "Au fost mai multe cazuri de persoane blocate, rămase în munte și foarte multe accidente de pârtie, pentru că e sezon turistic full.
Erau echipați corespunzător, dar nu cu experiența necesară pentru această perioadă. Echipamentul nu te face și alpinist. E bine să mergi la început cu ghid până când înveți ce tip de zăpadă se pretează, când e bine să stai acasă, sunt momente când vezi zăpada cum arată și atunci mai bine renunți. Asta te învață experiența de munte - când să faci ceva și când să amâni".

"Zi de foc pentru salvamontiștii din întreagă țară solicitați să intervină la un număr foarte mare de evenimente. În ultimele 24 de ore, la Dispeceratul Național Salvamont s-au primit 34 apeluri prin care se solicita intervenția de urgență a salvamontiștilor", a anunțat duminică dimineața Dispeceratul Național Salvamont.

Cele mai multe intervenții, câte 6, au avut salvatorii montani din Bușteni și Lupeni, în timp ce salvamontiștii din Sibiu au intervenit la 4 cazuri. În urma acestor ac'iuni au fost salvate 40 de persoane, dintre care 18 au fost predate Serviciului de Ambulanță sau SMURD pentru transport la spital.

S-au mai primit 15 apeluri prin care se solicitau sfaturi și informații despre domeniile schiabile și traseele turistice din zona montană.

Peste 600 de salvamontiști se află la datorie în aceste zile în bazele de intervenție, pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă și în zonele montane în care se înregistrează afluență turistică mare.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri