5.000.000 de euro pentru reabilitarea Palatului Episcopal. Câți bani s-au strâns din donații

Data publicării:
oradea

Test de migală şi răbdare la Oradea, unde arhitecţi, muncitori şi artişti fac tot posibilul pentru a readuce la viaţă palatul Episcopiei Greco-Catolice, grav afectat de un incendiu în luna august. Importantă acum e conservarea clădirii, mai ales că vine iarna. Va fi nevoie de cinci milioane de euro pentru reabilitare - o parte va fi acoperită din donaţiile oamenilor simpli şi instituţiilor care s-au mobilizat.

O perlă de arhitectură eclectică, mistuită de flăcări. La aproape două luni de la incendiu, Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea revine încet dar sigur la viaţă. Din stradă, faţada aproape neatinsă de foc, cu accente neogotice şi Art Nouveau, ascunde peisajul dezolant dinăuntru. Printre mormane de moloz, resturi de vitralii şi candelabre, muncitorii lucrează de zor la consolidarea şi conservarea uneia dintre clădirile simbol ale Oradei.

Octavian Muth, arhitect: Grinzi foarte multe de lemn, foarte multe elemente scoase aici. Sunt părţi de ziduri care au fost afectate, au fost sortate aici. Ceea ce poate fi recuperat, va fi recuperat.

Acoperişul a ars complet, la fel şi turlele, prăbuşite sub propria greutate. Acum, în loc de modelele rafinate de pe tavane, este doar cerul. Din fericire, intrarea în palat, parterul cu saloanele oficiale şi impresionanta casă a scărilor au scăpat de furia flăcărilor. La primul etaj, marmura care plachează pereţii a împiedicat extinderea focului şi multe dintre detaliile arhitecturale sunt într-o stare bună.

Alex Ienciu, manager de proiect: Există elemente care s-au păstrat - tâmplăria de la uşi care nu a fost degradată, le-am păstrat, se pot restaura, modele care erau la tavane şi la pereţi - toate acestea s-au păstrat şi încercăm să recumperăm şi să restaurăm cât mai mult.

Acoperişul va fi reconstruit, iar pentru acest lucru a fost adusă deja o macara. Cu ajutorul ei, vor scoate din interior grinzile prăbuşite şi vor monta altele noi. După ce vor curăţa ansamblul de materialele care nu mai pot fi salvate şi refolosite, constructorii vor asigura clădirea pentru iarnă.

Octavian Muth, arhitect: Apoi peste grinzi va fi montat un planşeu din beton armat care va proteja clădirea. Şapanta se va reface anul viitor din lemn şi va avea aceeaşi formă precum cel pe care l-am pierdut.

-Cât va costa acest proces?

-Estimăm că undeva la 1,5 milioane de euro .

În incendiul de pe 25 august au fost mistuiţi peste 1.300 de metri pătraţi. Acoperişul a ars în întregime, iar pagubele sunt imense. Doar manopera pentru renovarea lui a costat în anii precedenţi peste 200.000 de euro.

Acoperişul va fi gata cel mai probabil la finalul anului viitor. Abia după ce nu va mai exista pericolul să plouă sau să ningă în palat, constructorii se vor ocupa de restaurarea interioarelor. Va fi nevoie de alţi doi ani, iar costurile se ridică la cel puţin 3 milioane de euro. Sobele din ceramică preţioasă, vechi de un secol, vor fi restaurate, iar decoraţiunile distruse vor fi înlocuite cu altele noi. Parchetul din lemn rar grav afectat de incendiu şi de intervenţia pompierilor, este o altă provocare.

Octavian Muth, arhitect: A fost o pardoseală din intarsia, cu mai multe esenţe de lemn, de furnir, care din păcate nu a rezistat la apa care a stins incendiul. Din fericire, avem relevee, de cum a arătat şi toate formele.

Mândri de palatul care i-a găzduit la un moment dat pe suveranii Marii Uniri, regele Ferdinand şi regina Maria, orădenii au dat şi ei o mână de ajutor. Peste 30.000 de lei s-au strâns până acum din donaţii.

-Aşa cum a fost să îl refacă, sper să şi reuşească.

-E excelent, trebuie refăcută, sigur.

Preluat în administrare pentru 20 de ani de către primăria locală, Palatul Episcopal Greco-Catolic va fi transformat, după restaurare, într-un centru multi-cultural.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri