60 de grade Celsius. Măsurătorile care arată cum se simte canicula în zonele cu asfalt din București

Data publicării:
canicula-inquam-ganea
Cupola de foc se extinde spre România. FOTO: INQUAM PHOTOS - Ocatv Ganea

Un nou val de caniculă lovește România, iar Capitala nu oferă niciun fel de condiții care să ne ajute să suportăm mai ușor arșița. În orașul betoanelor, cu cea mai mică suprafață de spații verzi pe cap de locuitor din Uniunea Europeană, mulți copaci sunt uscați. Oamenii nu prea au unde să stea la umbră, iar în tramvaie călătoresc fără aer condiționat.

În Capitală, dacă trebuie să ieși din casă atunci când temperaturile depășesc 30 de grade Celsius, umbra este aproape imposibil de găsit.

George Vasiliu, arhitect: Foarte mulți pomi s-au uscat, foarte multe alveole verzi au fost asfaltate, iar acest lucru generează foarte multă căldură. Ca pieton în București, daca vrei să mergi dintr-o parte în alta ai foarte multe probleme. În urmă cu o săptămână, când era perioada caniculară am măsurat să vedem cât de cald este în oraș. Am văzut temperaturi de 72 de grade pe suprafețe negre și temperaturi în medie între 50 și 60 de grade în zone cu asfalt, ca aceasta de aici.

Nici stațiile de autobuz nu oferă protecție oamenilor. Spațiile care oferă umbră au doar câțiva metri, iar cine nu prinde loc trebuie să stea în soare. La stația de metrou Eroilor, în locul spațiului verde, a rămas acum doar pământ.

Roxana Bojariu, climatolog: Noi deja suntem în al treilea val de căldură și probabil că vor mai fi astfel de episoade, mai ales că luna august este una cheie care favorizează temperaturi ridicate. Chiar începutul lunii august, așa cum arată până acum informațiile predictibile, sugerează că vom avea temperaturi mai ridicate decât în mod obișnuit.

Până la finalul săptămânii, temperaturile din București vor depăși 30 de grade Celsius.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri