A treia tranșă de vaccinuri anti-COVID a ajuns în România. Pfizer a trimis la Timișoara mai puține doze decât era negociat

Data publicării:
militari descarca vaccinuri din avion si le duc la masina
România primește o nouă tranșă de vaccinuri Pfizer-BioNTech. Foto: Agerpres

Cea de-a treia tranşă de vaccin a ajuns în România miercuri dimineață, cu trei aeronave pe aeroporturile din Otopeni, Cluj Napoca şi Timişoara. Este vorba de 150.000 de doze de vaccin. Transportul a fost făcut în condiţii speciale, pentru că vaccinul trebuie menţinut la temperatura de -80 de grade până la centrele de depozitare.

Pe Aeroportul Otopeni au ajuns 40.000 de doze, transportate cu aeronava în condiții speciale de frig, în gheaţă carbonică, iar de aici au mers către Institutul Cantacuzino, apoi distribuite către spitalele din Capitală.

La Brasov au ajuns peste 26.000 de doze, la Cluj peste 20.000, la fel si la Constanța, la Craiova peste 13.000, la Iași peste 17.000, iar la Timişoara aproape 10.000 de doze. În Timiș sunt cu 2.000 de doze mai puține faţă de câte erau aşteptate: 11.700.

Presedintele campaniei de vaccinare a cerut companiei Pfizer clarificări pentru această situaţie şi spune că în zilele următoare sau în tranşa de săptămâna viitoare va veni şi diferenţa de doze.

Lt. col. Oana Coman, responsabilul farmaciei de la Spitalul Militar: „Am primit o recepție, a doua tranșă de Pfizer de 9.750 de doze. Urmează să ne auzim cu reprezentanții Pfizer.

Din aeroport, cutiile cu vaccin vor pleca cu microbuzele curierului către centrele de depozitare din București, Iași, Craiova, Constanța și Brașov.

Transportul vaccinului către centrele de depozitare s-a făcut în maximă siguranță, fiecare mașină fiind însoțită de o mașină de poliție.

România a mai primit două tranşe de vaccin. Prima de 10.000 de doze, iar cea de-a doua de 140.500. Aproape 90.000 de doze au fost deja distribuite în centrele de vaccinare.

Valeriu Gheorghiţă, preşedintele CNCAV, a precizat că a doua campanie de vaccinare va începe din 15 ianuarie, cu personalul din centrele de îngrijire.

România a cerut vaccin pentru 10,7 milioane de persoane. Iar etapa a treia, când se va putea vaccina populaţia generală, ar putea începe la 1 aprilie. Obiectivul este ca atunci să fie imunizaţi zilnic 150.000 de oameni.

Editor : G.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri