Achiziția de rachete Patriot. Precizările lui Klaus Iohannis

Data publicării:
170713_MK_Klaus_Iohannis_03_Inquam_Photos_George_Vilia
Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Preşedintele Klaus Iohannis spune că România a lansat o solicitare de principiu către Statele Unite în legătură cu achiziţia unor sisteme de rachete Patriot. Sunt precizări care vin de la şeful statului, întrebat de jurnalişti despre acest subiect, la sfârşitul vizitei din baza Mihail Kogălniceanu.

Este o chestiune care e un pic mai greu de discutat în faţa publicului general, dar am lansat o solicitare principială către partea americană şi s-a publicat, ieri cred, pe site-ul Departamentului de stat al SUA această notă care urmează să fie aprobată. Apoi vor începe negocierile şi când vom avea un rezultat clar îl vom face public”, a spus Klaus Iohannis.

De asemenea, întrebat ce părere are despre afirmaţii potrivit cărora România nu ar trebui să plătească atât de mulţi bani pentru sistemul Patriot, Iohannis a spus: „Nu am deloc de gând să le răspund, acestea sunt chestiuni militare, tehnice, iar militarii vor formula atunci când este cazul un punct de vedere”.

Departamentul american de Stat a aprobat o posibilă vânzare de sisteme de rachete de apărare Patriot către România în valoare de 3,9 miliarde de dolari, a anunțat marți o agenție a Pentagonului.

Doar 13 ţări şi Taiwanul au sistemul Patriot, considerat cel mai performant din lume: SUA, Germania, Grecia, Olanda, Spania, Polonia, Israel, Kuwait, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Turcia, Japonia, Coreea de Sud.

În prezent, pentru apărăre antiaeriană, armata română se bazează pe rachetele americane şi sovietice care datează din perioada războiului din Vietnam.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri