Acuzaţii: Nicio intervenţie aerienă SMURD în Piatra Craiului nu a reuşit

Data publicării:
elicopter smurd 112

Niciuna dintre intervenţiile aeriene SMURD, făcute în ultimii cinci ani în Piatra Craiului, nu a fost dusă la bun sfârşit. Este acuzaţia pe care o fac membrii Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani, după ce o intervenţie a colegilor de la Salvamont Zărneşti face obiectul unei anchete a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Ancheta vizează operaţiunea de salvare a femeii care, la începutul lunii august, a căzut într-o râpă din munţii Piatra Craiului. Atunci, acelaşi departament a interzis unui echipaj aerian privat, timp de aproape două ore, să intervină. Reprezentanţii Asociaţiei spun că aşteaptă rezultatele anchetei, iar dacă echipa de la Salvamont Zărneşti va fi găsită vinovată, sunt hotărâţi să-şi caute dreptatea în instanţă.

Ciprian Lolu are 37 de ani, iar de 16 ani este salvator montan în Piatra Craiului. El a participat la acţiunea de salvare a femeii de 44 de ani care a căzut 30 de metri în gol.

Ciprian Lolu, Salvamont Zărneşti: „Femeia priveşte efectiv lucrul ăsta, (n.r. crede că) va fi salvată de acolo dar vede cum elicopterul pleacă. La întrebarea pe care a pus-o prin staţie, de ce a plecat, să primească un răspuns că nu i se dă voie de sus, în privinţa că salvarea trebuie să fie făcută de un elicopter SMURD”.

Membrii echipei Salvamont Zărneşti spun că, în ultimii cinci ani au solicitat sprijin aerian SMURD de cinci ori, la accidente grave produse în Piatra Craiului.

Ioan Pivodă, preşedinte al Comisiei Tehnice ANSMR: „Îmi pare sincer rău că spun asta, dar de fiecare dată au zburat la mare distanţă de echipa de salvare, cu care mă aflam şi eu, în abrupt, au fost zile în care nici nu ne-au reperat."

Până în 2009, Salvamont Braşov a avut încheiat un protocol de intervenţie cu un pilot instructor din Braşov, care şi-a pus la dispoziţie logistica şi experienţa de peste 6.000 de ore de zbor pentru misiuni dificile. Constantin Apăvăloaie este, de altfel, cel care a dus la bun sfârşit şi misiunea de pe 21 august, din Piatra Craiului.

Mircea Opriş, preşedinte ANSMR: „De când am trecut la sistemul ăsta, gândit de domnul ministru secretar de stat, ca SMURD-ul să intervină cu elicopterele în zonă montană, să ne ajute, numai probleme avem”.

Secretarul de stat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul MAI, a refuzat să comenteze acuzaţiile salvamontiştilor, pe motiv că ancheta intervenţiei din Piatra Craiului nu este încheiată.

Pe 21 august, atunci când a avut loc intervenţia, familia victimei a solicitat prezenţa unui elicopter privat la faţa locului, dar în momentul în care aparatul de zbor localizase victima, pilotul a trebuit să abandoneze misiunea, la ordinul Departamentului pentru Situații de Urgență, care a trimis în zonă un elicopter SMURD. Acesta a survolat zona, însă nu a putut coborî. Misiunea a fost dusă la bun sfârşit tot de echipajul privat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri