Africa de Sud pregătește dezincriminarea prostituției. Țara are 150.000 de prostituate și cel mai mare număr de infecții cu HIV

Data publicării:
dezincriminarea prostituției in Africa
Prostuituția va fi dezincriminată în Africa de Sud. Foto: Twitter/AfricaNews

Guvernul sud-african a introdus un plan de dezincriminare a prostituției, sperând, astfel, să combată violența împotriva femeilor, un fenomen care a luat amploare în ultima perioadă în această țară, informează Africanews. Țara are aproximativ 150.000 de prostituate, dar și cel mai mare număr din lume de infectări cu virusul HIV.


Oferta și utilizarea serviciilor sexuale nu vor mai fi tratate ca infracțiune, conform legislației prezentate de Departamentul de Justiție.

„Se speră că dezincriminarea va reduce încălcările drepturilor omului împotriva lucrătorilor sexuali”, a declarat ministrul Justiției Ronald Lamola la o conferință de presă care a avut loc vineri.

„Ar permite, de asemenea, un acces mai bun la îngrijire și protecție pentru lucrătorii sexuali, condiții de muncă mai bune și mai puțină discriminare și stigmatizare”, a continuat el.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

 

Africa de Sud, una dintre țările cu cea mai mare epidemie de HIV din lume, a fost lovită de un val de violență împotriva femeilor.

Potrivit cifrelor poliției publicate în noiembrie, numărul violurilor și agresiunilor sexuale a crescut cu 13%, un viol fiind raportat poliției la fiecare 12 minute, fără a se număra toate cele care nu sunt niciodată raportate.

Crimele în care victime sunt femei au crescut cu 52% în primele trei luni ale anului comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit președintelui sud-african Cyril Ramaphosa.

„Dacă lucrătorii sexuali nu mai sunt etichetați drept infractori, vor putea lucra mult mai bine cu poliția pentru a combate violența”, a scris grupul pentru drepturile prostituatelor SWEAT pe Facebook, salutând proiectul de lege drept „știri incredibile”.

Constituția post-apartheid a Africii de Sud este una dintre cele mai liberale din lume, permițând legi progresiste privind avortul și căsătoria homosexuală, dar lucrătorii sexuali suferă de mult timp de stigmatizare.

Președintele Cyril Ramaphosa a decis recent că violența bazată pe gen ar trebui considerată principala „pandemie” care afectează țara, deoarece nu trece o zi fără ca noi crime „oribile” să fie raportate în mass-media.

Proiectul de lege, care a fost lansat spre consultare publică, se ocupă doar de dezincriminare și nu reglementează industria sexului, despre care ministrul justiției a spus că va fi abordată la o dată ulterioară.

Editor : D.D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri