Aglomerația din transportul în comun, raiul hoților de buzunare. Gestul care îi trădează

Data publicării:
hoti autobuz4

Mare atenţie unde vă ţineţi portofelul şi tefefonul mobil când mergeţi cu mijloacele de transport în comun. Poliţia spune că zilnic trei români rămân fără bunuri în mijoacele de transport în comun, în special în cele aglomerate. Şi nu vă bazaţi că hoţii vor fi prinşi. Camerele de supraveghere care ar trebui să le ofere poliţiştilor imagini clare ale suspecţilor, de obicei nu funcţionează.

Reporter: A încercat cineva să vă fure, sau chiar v-a furat ceva?
Femeie: Eeeee, categoric. Se întâmplă des.

Deşi femeia din imagini face acum haz de necaz, ne spune că de multe ori o simplă călătorie cu autobuzul s-a transformat într-un coşmar.

Femeie: Mi-a tăiat geanta și mi-a căzut porfotelul, mi-au căzut acte. Mi-am dat seama acasă. Au și ei subtilități. Când taie ceva, nu pe partea asta să se vadă. Face cumva așa... Am ajuns acaasă cu geanta tăiată.

La doar câteva minute distanţă, ne întâlnim cu un bărbat care ne povesteşte că şi el a fost prădat de hoţi în autobuz. Spune că a fost puţin mai norocos.

Bărbat: Era înghesuială în autobuz. Erau mulți puștani din ăștia... La canadiană au văzut buzunarul deschis. Aveam niște acte acolo. Le-au umflat. Probabil că umblau după bani. Din fericire, bani n-am avut. N-au avut ce face cu ele. Le-au împrășiat în autobuz.

În mod normal, hoţii ar putea să fie găsiţi foarte uşor de poliţişti, cu ajutorul sistemelor de supraveghere din autobuze. Sindicaliştii STB spun însă că de regulă camerele mai mult îi încurcă pe agenţi.

Mihai Trancă, STB: În proporţie de 70% sistemul de înregistrare video nu mai funcţionează, ele fiind dotate cu camere de înregistrare video atât în interiorul autobuzului, cât şi în afara lui.

Poliţiştii ne sfătuiesc să fim cu ochii-n patru atunci când ne aflăm într-un autobuz, troleibuz, tramvai sau în metrou. Chiar şi persoanele care par inofensive ne-ar putea lăsa într-o clipă fără telefon sau portofel.

Diana Sarca, purtător de cuvânt Poliția Capitalei: Nu trebuie să ne imaginăm că cel care încearcă să ne umble la buzunare este un balaur cu șapte capete. Arată exact cum arată orice alt om. Poate să fie chiar mai bine îmbrăcat decât cel care este pe cale de a deveni victimă. Oamenii ar trebui să fie atenți și la urcare și la coborâre. În momentul în care cineva se înghesuie în mod ostentativ, atunci trebuie sa fii atent.

Într-un singur an, reţeaua de transport public din Capitală a fost scena în care mai bine de 1.200 de persoane au încălcat legea. Un sfert dintre infracţiuni au avut loc la metrou.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri