Al patrulea caz de coronavirus. Raed Arafat: „Nu există motiv de panică pentru restul pasagerilor din avion”

Data actualizării: Data publicării:
raed arafat

Bărbatul de 47 de ani din Timișoara, al patrulea caz cu Covid-19 confirmat în Români, era deja în izolare, când a fost testat pozitiv pentru coronavirus, pentru că a călătorit în același avion cu pacienta diagnosticată săptămâna trecută. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat,  spune că nu există motive de panică pentru ceilalți pasageri din avion.

„Este un contact al femeii, era în izolare, a fost testat iniţial negativ, iar în a 12-a zi a fost pozitiv. Starea lui este bună, nu prezintă probleme deosebite. Va fi îngrijit în spital până când testele vor ieși negative”, a spus Raed Arafat, șeful DSU, la Digi24.

„Nu există motiv de panică. Persoanele care au fost stabilite să intre în izolare la domiciliu vor rămâne în izolare până la finalizarea perioadei de 14 zile. Dacă au fost contacți direcți, în mod normal se testează la finalul celor 14 zile, deci nu se pune problema din acest punct de vedere că toți vor fi infectați. Apelez la calm. Nu există motiv de panică pentru restul pasagerilor din avion. Nu înseamnă că dacă a apărut unul vor fi toți pasagerii sau în număr mare. Este posibil să mai apară, dar în mod normal vorbim doar despre persoanele care au fost considerate contacți direcți, care au stat în apropiere, iar persoanele respective sunt în izolare la domiciliu”, a explicat Arafat.

„Asta e cel mai important lucru, nu au circulat și nu au intrat în contact cu alte persoane decât cu membrii familiei, care vor continua perioada de izolare la domiciliu”, a mai spus șeful DSU.

Până acum, în România au mai fost înregistrate 3 cazuri - unul în Gorj, unul în Timiș și unul în Maramureș. Tânărul din Gorj a fost declarat vindecat. Ceilalți doi pacienți sunt în prezent spitalizați, la Timișoara și Cluj Napoca, iar starea lor este stabilă.

La nivel național sunt în carantină 42 persoane, iar 9431 persoane sunt monitorizate la domiciliu, potrivit celui mai recent bilanț furnizat de autorități. 

Editor web: Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri