Alegeri Marea Britanie: Lira sterlină, la cel mai scăzut nivel față de euro în ultimele 7 luni

Data actualizării: Data publicării:
ukvoting

Moneda britanică este slăbită de şocul alegerilor britanice, dar reacţia burselor este limitată. Lira a pierdut 2,5% din valoare vineri, atingând cel mai scăzut nivel față de dolar din ultimele două luni și minimul față de euro în ultimele șapte luni.

Şocul alegerilor din Marea Britanie, în care conservatorii premierului Theresa May au pierdut majoritatea în Parlament, a dus la deprecierea lirei sterline cu 2,5%, la cel mai redus nivel din ultimele două luni față de dolar, din cauza temerilor că turbulenţele politice ar putea complica negocierile pentru Brexit care ar trebui să înceapă în 10 zile, dar reacţia burselor la nivel internaţional este limitată, relatează Reuters, informează News.ro.

Lira este în coborâre, vineri, la 1,2735 dolari pe unitate, după ce în timpul tranzacţiilor a atins minimul ultimelor două luni, de 1,2693 dolari pe unitate.

Faţă de moneda unică europeană lira a scăzut la 87,8 pence pentru 1 euro.

Lira sterlină a început să se prăbuşească joi noaptea prin comparaţie cu dolarul şi euro, imediat după anunţarea primelor exit-poll-uri, care sugerează pierderea majorităţii parlamentare de către conservatorii Theresei May şi un blocaj politic în Camera Comunelor chiar înainte de începerea negocierilor pentru Brexit, arată datele publicate de Pound Sterling Live.

Scăderea este consecința unei percepții publice conform căreia britanicii au votat pentru incertitudine. În urma alegerilor a dispărut orice majoritate iar țara este percepută ac îndreptânu-se spre haos cu puțin timp înainte de începerea negocierilor privind Brexit. Alegerile slăbesc mandatul Theresei May în negocierile dure ce urmează cu UE.

Randamentul obligaţiunilor britanice pe termen de 10 ani a scăzut cu 0,03 puncte, la 1%, în timp ce contractele futures pentru FTSE au recuperat pierderile inişiale, revenind la o creştere de 0,3%, investitorii sperând probabil că lira mai slabă va ajuta economia.

În restul lumii impactul este limitat. Indicele japonez Nikkei a urcat cu 0,4%, iar indicele MSCI, al acţiunilor din regiunea Asia-pacific, excluzând Japonia, a avansat cu 0,2%.

”Este complicat pentru economia britanică şi negocierile pentru Brexit şi, din acest motiv este negativ pentru liră şi acţiuni. Dar Marea Britanie reprezintă doar 2,5% din PIB-ul mondial, aşa că este greu de văzut implicaţii semnificative pentru pieţele globale de investiţii”, a spus Shane Oliver, economist şef la AMP.

BBC estimează că conservatorii vor obţine 318 mandate în Parlamentul cu 650 de locuri, după un număr mare de voturi obţinute de laburişti.

În Statele Unite, depoziţia în Senat a fostului director al FBI James Comey, joi, nu a fost considerată un pericol major pentru administraţia preşedintelui Donald Trump.

Comey l-a acuzat pe Trump că l-a concediat pentru a submina investigarea relaţiilor din Rusia şi stafful său de campanie în alegerile din 2016.

Indicele Dow Jones a urcat cu 0,04%, S&P 500 cu 0,03%, iar Nasdaq Composite cu 0,39%.

Pe piaţa mărfurilor, preţul aurului spot a scăzut cu 0,3%, la 1.274,8 dolari uncia.

Cotaţia petrolului de referinţă în SUA a scăzut cu 1 cent, la 45,63 dolari pe baril, iar cea a petrolului Brent, de referinţă la Londra, a stagnat la 47,86 dolari pe baril.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri