Alegeri Turcia. Ultimele sondaje arată ca Erdogan ar putea pierde din primul tur în fața lui Kemal Kilicdaroglu

Data publicării:
Election campaign poster in Ankara, Turkey - 11 May 2023
Erdogan este favorit să câștige turul doi al alegerilor prezidențiale. Foto: Profimedia Images

Cel mai recent sondaj referitor la alegerile prezidențiale din Turcia arată că liderul opoziţiei turce, Kemal Kilicdaroglu, ar câștiga alegerile încă din primul tur în fața președintelui Erdogan. 

Potrivit cercetării efectuate în perioada 10-11 mai pe un eșantion de 3.920 de persoane în 28 de provincii, candidatul la președinție al Alianței Națiunilor, Kemal Kılıçdaroğlu, ar câștiga alegerile în primul tur, în fața președintelui Recep Tayyip Erdoğan. Distanța dintre cei doi ar fi de 7,5%.

Conform rezultatelor sondajului, Kilicdaroglu ar obține 51,7% din voturi, în timp ce Erdogan ar obține doar 44,2%.

Cel de-al treilea candidat rămas în cursă, ar obține Sinan Ogan 2,8%, iar Muharrem Ince, candidatul care s-a retras joi din cursă, ar obține 1,3%. 

În ceea ce privește alegerile parlamentare, partidul de guvernare AKP ocupă primul loc cu 34,5% din voturi, în timp ce CHP, partidul lui Kemal Kilicdaroglu, ar obține 28.4% din voturi.

Citește și: Alegeri în Turcia. Cum plănuieşte opoziţia condusă de Kemal Kilicdaroglu să inverseze politicile lui Erdogan

Ce se ascunde în spatele retragerii unui candidat cu doar trei zile înainte de alegeri

Cu doar trei zile înainte de alegeri, Muharrem İnce, candidat din opoziţie, a anunţat joi că se retrage din cursa prezidenţială, într-o mişcare surprinzătoare. Retragerea lui İnce ar urma, teoretic, să fie în beneficiul principalului candidat al opoziţiei, Kemal Kılıçdaroğlu, care în prezent se află aproape la egalitate cu Recep Tayyip Erdoğan în sondaje. Ar putea chiar să-i permită lui Kılıçdaroğlu să obţină o victorie categorică în primul tur, scrie Politico Europe. „Mă retrag din cursă. Fac acest lucru pentru patria mea”, a declarat İnce la o conferinţă de presă. 

Joi dimineaţa, Procuratura din Ankara a anunţat că a deschis o anchetă după ce o înregistrare sexuală în care se presupune că apare İnce a apărut pe reţelele sociale. İnce a negat autenticitatea înregistrării încă de miercuri seara, spunând că videoclipul este „fals” şi că face parte dintr-o „conspiraţie”.

İnce, care într-un sondaj POLITICO se situa în jurul a 2% din intenţiile de vot, a atras alegători de la principalul candidat al opoziţiei, Kemal Kılıçdaroğlu, care este susţinut de o coaliţie de şase partide ce reuneşte formaţiuni de stânga şi de dreapta, unite împotriva lui Erdoğan. 

Retragerea sa din cursă i-ar putea permite lui Kılıçdaroğlu, care în prezent este cotat cu 49%, să câştige cursa încă din primul tur. Dacă niciunul dintre candidaţi nu obţine peste 50 la sută în primul tur, alegerile vor merge la un tur de scrutin pe 28 mai. 

La ultimele alegeri prezidenţiale din 2018, Erdogan l-a învins categoric, din primul tur, pe İnce, care atunci candida din partea principalului partid de opoziţie de centru-stânga, Partidul Republican al Poporului (CHP). Atunci, Erdogan a obţinut 52,6% din voturi. 

İnce intrase în cursa din acest an în ultimul moment, sub sigla noului său partid, Partidul Patriei, pe care l-a creat în 2021 după ce s-a certat cu şeful CHP, actualul principal contracandidat al lui Erdogan, Kemal Kılıçdaroğlu.

Citește și: De ce retragerea unui candidat marginal, cu trei zile înainte de alegeri, pune și mai mult în pericol șansa lui Erdogan de a câștiga

Editor : M.D.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri