Alexandru Rafila îl contrazice pe Nicușor Dan: Treaba asta, că închidem o stradă, mi se pare o invenție, n-am prea auzit

Data actualizării: Data publicării:
doctorul alexandru rafila cu mana sub barbie
Alexandru Rafila a anunțat că are coronavirus. Foto: InquamPhotos/George Călin

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, crede că ideea carantinării unor străzi sau cartiere ale Bucureștiului este o „invenție” greu de pus în practică. Ideea a fost menționată de primarul în funcție al Capitalei, Nicușor Dan, într-un interviu la Digi24. 

Nicușor Dan spune că în momentul de față autoritățile lucrează împreună cu STS la crearea unui soft în care să fie completate toate formularele de către cei din laboratoare, cu toate testele, și astfel să existe o imagine a distribuției geografice a cazurilor de coronavirus și să fie vizibilă o incidență chiar și la nivel de stradă a îmbolnăvirilor. 

Alexandru Rafila se teme însă că un asemenea soft ar putea birocratiza și mai mult munca laboranților și ar putea întârzia raportările.

„Știu povestea cu softul, deocamdată este o poveste, să sperăm că se și materializează fără să birocratizeze și să îngreuneze raportarea, ci să o ușureze. E mai simplu să faci o aplicație, din punctul meu de vedere. Toate țările au aplicații pe care persoanele care sunt infectate și cele care nu sunt infectate o folosesc”, a comentat la Digi24 profesorul Alexandru Rafila.

Cu ajutorul acestui soft, mai spune primarul Capitalei, Nicușor Dan, ar putea fi luate decizii precum carantinarea unei străzi sau carantinarea unui cartier. Alexandru Rafila este însă categoric: în București sunt imposibil de pus în practică astfel de măsuri.

„Nu. În Capitală nu se pot aplica astfel de măsuri, pentru că... Haideți să o luăm pe rând: copiii nu merg la școală, ei stau la domiciliu, stau cu bunicii sau cu părinții. Persoanele vârstnice, mai ales că s-a răcit vremea, cred că sunt destul de precaute, încât să nu circule cu mijloace de transport în comun. Cum o să aplicăm o astfel de măsură? Cetățenii de pe o anumită stradă nu merg la lucru, cei de pe strada următoare merg la lucru? O să completeze, de fapt, toți declarații că se deplasează. Nu, nu mi se pare o chestiune aplicabilă și chiar cred că este o invenție. Eu n-am prea auzit. La Madrid a fost o astfel de abordare, dar cine cunoaște Madridul - discutăm de orașul propriu-zis, istoric, și-n jurul Madridului sunt niște sateliți ai orașului. Sigur că dacă discuți de o suprafață bine definită și cu număr clar de persoane, atunci acolo poți să iei o măsură, dar așa, pe străzi, mie mi se pare imposibil de aplicat o astfel de măsură și n-o să facă altceva decât să creeze și mai multă confuzie”, consideră Alexandru Rafila. 

El spune că o măsura carantinării trebuie luată pentru unități teritoriale mai mari și trebuie asumată politic.

„Bun, dacă ne hotărâm, atunci, din punct de vedere politic, trebuie să existe decizia: da, avem o problemă, luăm măsura carantinei, dar să fie asumată. Treaba asta, că închidem o stradă - dar de fapt n-am închis - mi se pare puțin realizabilă”, a punctat profesorul Rafila, candidat al PSD la alegerile parlamentare.

Și ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, sâmbătă, că o eventuală carantinare pe sectoare a municipiului Bucureşti este greu de realizat.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri