Alexandru Rafila: Nu mai văd urgența certificatului verde. Sper ca valul 5 în România să se încheie peste câteva săptămâni

Data publicării:
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, cu masca, gestioneaza in timpul unei conferinte de presa
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Foto: Profimedia

Certificatul verde pentru locul de muncă nu a fost asumat politic, a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, la Digi24. El adaugă că în plin val 5 al pandemiei, acest certificat nu mai este o urgență, pentru că până la implementarea lui, numărul de cazuri va scădea din nou.

„Nu este o victimă (a politicului, n.r.). Este o chestiune care nu a fost asumată politic. Pentru mine, lucrul cel mai neplăcut care mi s-a întâmplat a fost această pasare permanentă a responsabilității: cine e de vină pentru această situație legată de neadoptarea unei forme a certificatului verde – sau certificatului COVID”, a spus Rafila.

El a explicat că unul din scopurile certificatului COVID este stimularea vaccinării.

„În momentul în care pentru a călători sau pentru a merge la serviciu ai nevoie de un astfel de certificat care include vaccinarea, oamenii se vaccinează astfel încât să dobândească un astfel de certificat și să nu fie nevoiți să se testeze periodic”, a spus el.

„Cel de-al doilea scop este legat de sănătatea publică, așa cum l-am propus în proiectul făcut împreună cu colegii de la INSP în care introducerea acestui certificat pe o perioadă limitată să frâneze transmiterea. Adică persoanele care circulă în mijloacele de transport în comun, merg la lucru să fie ori vaccinate, ori trecute prin boală, ori testate și automat transmisibilitatea, mai ales în mijloacele de transport în comun, unde e principala sursă de transmitere, scade”, a adăugat Rafila.

„Acum s-au mai schimbat datele problemei, pentru că vedem că protecția împotriva bolii oferită de vaccinare este mult mai mică față de această variantă. De fapt, ea a scăzut progresiv. Dacă vă uitați istoric, la momentul lansării vaccinului, în decembrie 2020, cifrele arătau o prevenire a transmiterii în jurul cifrei de 90 pentru vaccinurile de tip ARN. Ulterior, după apariția variantei Delta, transmisibilitatea a fost mai puțin impactată de vaccin, iar acum, în cazul Omicron, e și mai puțin și vedem și cazuri de infectare la persoane care au făcut inclusiv doza booster”, a mai spus ministrul.

„Sigur că avem un beneficiu major, și de aceea recomand cu tărie vaccinarea, este proporția cazurilor grave și al deceselor în rândul nevaccinaților și vaccinaților, care este net în favoarea persoanelor vaccinate care se îmbolnăvesc grav mai puțin, care mor mai puțin”, a adăugat el.

Întrebat dacă acum mai vede utilitatea și urgența certificatului verde, Rafila a răspuns: Nu mai văd urgența certificatului verde pentru că orice procedură legislativă - să spunem că se face o procedură de urgență, asumarea răspunderii e cea mai rapidă, presupune și un timp de la momentul adoptării până la implementarea efectivă, care vor mai însemna câteva săptămâni și eu sper ca acest val 5 în România să se încheie peste câteva săptămâni. Deja avem două săptămâni din valul 5 și sper că până la sfârșitul lunii februarie să ajungem într-o situație...”, a spus ministrul.

„Dacă vrei să ai un răspuns, trebuie să-l adopți imediat și să intre în vigoare mâine”, a adăugat el.

Întrebat dacă ar fi existat certificatul verde înainte de valul 4, în România, cifrele ar fi arătat altfel, ministrul Sănătății a spus: „eu cred că da, dacă ar fi fost făcut înainte de valul 4, nu în vârful valului 4”.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri