Ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti: Monitorizăm situaţia în regiunea transnistreană. Ne pregătim pentru orice scenariu

Data actualizării: Data publicării:
Victor Chirilă , ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti,
Victor Chirilă , ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Foto: Inquam Photos / George Călin

Ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Victor Chirilă, a declarat vineri că autoritățile moldovenești monitorizează situaţia în regiunea transnistreană și că în prezent nu există „riscuri iminente” privind securitatea. „Asta nu înseamnă că noi nu ne pregătim pentru orice scenariu”, a precizat oficialul, în cadrul unui interviu pentru Euronews România.

„Noi monitorizăm situaţia în regiunea transnistreană şi totul este... nu vedem nimic deosebit de ceea ce a fost acum câteva luni. Nu vedem riscuri iminente pentru securitatea noastră de pe malul drept, nu vedem mobilizare de forţe care să ne pună în gardă. Avem dialog în continuare cu reprezentanţii regiunii transnistrene, grupurile noastre de lucru sectoriale, unele din ele funcţionează pentru a soluţiona probleme nemijlocite, sociale, ale cetăţenilor noştri din regiune. Ştim foarte bine că comunitatea de afaceri, să spunem aşa, din regiune, care este conectată şi la economia de pe malul drept al Republicii Moldova, dar tot mai mult şi la spaţiul european nu-şi doreşte implicarea în conflict şi este deschisă pentru dialog şi face tot posibilul să nu fie escaladată situaţia în regiunea transnistreană”, a afirmat ambasadorul Republicii Moldova, vineri seară.

„Nu vedem riscuri iminente, dar asta nu înseamnă că noi nu ne pregătim pentru orice scenariu”, a subliniat Victor Chirilă.

Conform acestuia, Republica Moldova este „mult mai pregătită” acum decât era în urmă cu un an pentru a face faţă provocărilor din exterior. „Să ne aducem aminte că în toamnă am avut de o amploare mai mare decât le avem acum şi am reuşit să facem faţă. De această dată sunt mai violenţi, dar şi forţele noastre de ordine sunt pregătite şi instruite să facă faţă unor astfel de provocări. Suntem mult mai bine pregătiţi decât eram acum un an şi nu vom fi luaţi prin surprindere, indiferent de unde va veni această provocare”, a mai spus Victor Chirilă.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri