Ambasadorul României în Liban: Abia acum ne dăm seama de dimensiunea dezastrului

Data actualizării: Data publicării:
Explozie în Beirut. Străzile capitalei Libanului arată ca după bombardament
Foto: Agerpres

Cel puțin 100 de persoane au murit în urma exploziei din zona portuară a Beirutului. Alți 4.000 de oameni sunt răniți și 100 dați dispăruți. Ambasadorul României în Liban, Victor Mircea, a declarat la Digi24 că abia acum se observă dimensiunile dezastrului petrecut marți.

"Avem câteva mici pagube și mă refer la mici pagube pentru că le consider în comparație cu cele ale altor ambasade care au fost distruse în mare parte. E ziua în care vedem dezastrul după ce s-au așezat ultimele bucăți care pluteau prin aer. Ne dăm seama de dimensiunea dezastrului, abia acum, când a trecut prima stare de șoc.

Probabil că mai există riscul să mai fie prinși oameni sub dărâmături, având în vedere suprafața largă care a fost cuprinsă de toată această deflagrație. Sunt în continuare persoane dispărute. Dacă ne gândim la un bilanț, ultimele cifre anunțau peste 100 de persoane decedate, peste 4.000 de răniți și peste 100 de persoane dispărute. Numărul ar putea să crească.

Până acum s-au făcut apeluri generice, legate de sprijinul internațional, cum este și normal, însă nu am văzut încă liste cu necesitățile imediate pe care ar putea să le ceară statelor. Ceea ce știu este că există state cu experiență care deja au anunțat ajutoare specifice", a declarat Victor Mircea.

Ambasadorul României în Liban a explicat, privitor la speculațiile care au apărut în urma exploziei, că cel mai bine "este să ne menținem pe varianta oficială anunțată de toate autoritățile statului: este vorba de 2750 de tone de nitrat de amoniu".

"În situații cu impact emoțional atât de puternic cum este acest eveniment, în spațiul public apar multe speculații. Cer este că acum toată lumea e concentrată pe încercarea de a diminua efectele devastatoare și de a întra intr-o normalitate care să poată fi funcțională pentru redresaraea zonei respective. Să nu uităm că vorbim de afectarea a jumătate de Beirut.

Speculațiile sunt foarte multe, dar este un joc foarte periculos și cea mai bună metodă este să ne menținem pe varianta oficială anunțată de toate autoritățile statului: este vorba de 2750 de tone de nitrat de amoniu".

Editor: Cristina Iancu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri