Ambasadorul rus la București susține că incidentul de miercuri dimineață este "un act terorist". Rușii fac o anchetă

Data actualizării: Data publicării:
accident rutier la ambasada rusiei
Incendiu lângă Ambasada Rusiei din București. O mașină s-a izbit în gard și a luat foc, șoferul a murit pe loc. FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Preşedintele Comitetului de Anchetă rus, Aleksandr Bastrâkin, a dat ordin miercuri direcţiei principale de investigaţii din cadrul acestei structuri de pe lângă Parchetul rus să ancheteze circumstanţele incidentului de la Ambasada Federaţiei Ruse din România, a anunţat serviciul de presă al instituţiei, citat de agenţia oficială de presă TASS.

"Pentru stabilirea detaliilor incidentului, şeful Comitetului de Anchetă a dispus ca anchetatorii să ceară Ministerului rus de Externe informaţiile necesare pentru investigarea datelor", a precizat serviciul de presă al structurii, potrivit Agerpres.

Valeri Kuzmin: A avut loc un act terorist 

Ambasadorul Rusiei în România, Valeri Kuzmin, a declarat miercuri că incidentul în care o maşină s-a izbit în porţile misiunii diplomatice ruse de la Bucureşti ar putea fi numit, "practic", un "act terorist", notează TASS.

"De fapt, a avut loc un atac terorist în această dimineaţă devreme, deşi sunt multe circumstanţe care fac acest incident mai greu de înţeles", a declarat Kuzmin pentru postul de televiziune Rossia-24.

"Atmosfera care se instalează treptat aici este foarte tensionată. Ambasada a primit în mod repetat ameninţări directe prin e-mail că va fi 'aruncată în aer', de 'răzbunare'", a mai spus ambasadorul, potrivit TASS.

Agenţia oficială rusă de presă mai scrie că incidentul a fost o "acţiune planificată" şi că şoferul le-a strigat ceva agenţilor de pază ai ambasadei înainte de a muri.

Procurorul de caz a exclus un gest terorist

''În această dimineaţă, în jurul orei 06:00, a fost sesizat un eveniment, în care a fost implicat un autoturism, care a părăsit şoseaua şi s-a lovit de gardul unei reprezentanţe diplomatice. Conducătorul auto este decedat şi a fost nevoie de intervenţia pompierilor pentru a stinge incendiul manifestat la autoturism'', a informat miercuri dimineaţă Poliţia Capitalei.

Procurorul de caz Bogdan Staicu a spus că, potrivit primelor date, bărbatul a intrat cu mașina în gardul ambasadei și imediat după și-a dat foc. De altfel, în mașina lui au fost găsite mai multe recipiente cu substanțe inflamabile, precum vopseluri.

''În felul acesta s-a produs incendiul din interiorul mașinii, rezultatul fiind carbonizarea bărbatului. Acestea sunt datele la momentul actual. Cu siguranță nu este o stare de fapt stabilită cu certitudine, dar pe baza datelor existente aceasta este situația de fapt conturată momentan'', a spus Staicu.

Întrebat dacă poate fi catalogat ca gest terorist, ținând cont de situația de la graniță, prim-procurorul a exclus acest lucru.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri