Sari la conținut

Ambasadorul Ungariei, convocat la MAE român

Ministerul de Externe îl convoacă pe ambasadorul Ungariei pentru explicaţii, după incidentele de la Ambasada României din Budapesta. MAE critică gestul mai multor activişti maghiari care au atârnat steaguri secuieşti de gardul misiunii diplomatice a României.

Potrivit unui comunicat, MAE consideră inacceptabil gestul activiştilor maghiari şi solicită autorităţilor maghiare, „să asigure inviolabilitatea şi integralitatea localurilor misiunii României şi a personalului său”.

Schimbul de replici între Bucureşti şi Budapesta şi incidentele din faţa Ambasadei României vin după declaraţiile de săptămâna trecută ale premierului Mihai Tudose, care a spus că „cine înalţă steagul secuiesc va flutura alături de el”.

COMUNICATUL MAE:

„Ministerul Afacerilor Externe îşi manifestă preocuparea faţă de atitudinea provocatoare a Mișcării „Celor 64 de comitate” și condamnă producerea unor astfel de incidente care au ca scop defăimarea simbolurilor naționale.

MAE consideră că săvârșirea unor asemenea acte de către anumite persoane sau organizații, inclusiv cu programe revizioniste, este complet inacceptabilă și contravine spiritului și prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice.

MAE lansează un apel către autoritățile ungare de a asigura inviolabilitatea și  integritatea localurilor misiunii României și a personalului său și, în acest scop, va avea o discuție cu ambasadorul Ungariei la București.

Reamintim că autoritățile române au exprimat constant, în dialogul cu Budapesta, dorința de cooperare, lucrând pentru valorificarea, la potențialul său superior, a parteneriatului strategic dintre cele două state și construind pe baza fundamentului juridic reprezentat de Tratatul politic de bază.

În dialogul bilateral politico-diplomatic, partea română transmite așteptările sale ferme ca Ungaria să își asume promovarea unei relații bilaterale în parametrii unui parteneriat strategic autentic, în consonanță cu reperele anterior menționate”.

Citiți și: 

Ambasadorul român la Budapesta, convocat de MAE ungar

Două partide din Ungaria îi cer demisia premierului Tudose

Reacția MAE la criticile Ungariei. Declaraţiile premierului Tudose nu au "valenţe etnice, anti-maghiare"