Ambasadorul Vasile Soare: „Ați cam dat cu bâta-n baltă, stimați colegi de la Ambasada Federației Ruse la București!”

Data publicării:
vasile soare - fb

Ambasadorul României la Moscova, Vasile Soare, dă o replică acidă diplomaților ruși de la București, după o postare controversată apărută pe contul de Facebook al Ambasadei Federației Ruse în România, o postare referitoare la Armata Roșie, ce a stârnit iritare în rândul opiniei publice din România.

„Mda...aţi cam dat cu bâta în baltă, cum se zice la Români, stimaţi colegi de la Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti. Nu ştiu cum faceţi, dar periodic reuşiţi să-i iritaţi pe români, făcând trimitere la istoria comună recentă, complicată. Cum puteţi încerca să ştergeţi din memoria acestui popor evidenţele, fie ele petrecute în urmă cu 75 de ani??? Ca diplomaţi la Bucureşti ar trebui să cunoaşteţi că mulţi români păstrează amintiri vii de la bunici despre comportamentul soldatului sovietic pe teritoriul României, care nu are nimic de-a face cu "eliberarea"...Este regretabilă postarea, mai bine vă abţineaţi...Lăsaţi-o baltă!”, scrie ambasadorul Vasile Soare pe contul său de Facebook.

Postarea Ambasadei Rusiei în România datează din 28 decembrie, este în română și rusă și reclamă atitudinea critică a presei românești, dar și a celei occidentale față de soldații Armatei Roșii „care au eliberat de fascism ţările Europei de Est şi Europei Centrale”. Ampla postare a Ambasadei ruse este o pledoarie propagandistică pro-armata sovietică, deși aceasta a fost învinovățită adeseori - cu mărturii - de abuzuri și atrocități comise pe teritoriile ocupate, inclusiv în România. 

De altfel, în două zile, peste 1.100 de utilizatori Facebook, marea majoritate români, au reacționat vehement la această postare, exprimându-și revolta.

„Cine a avut nevoie, la 75 de ani după cel de-al Doilea război mondial, să scoată de la naftalină miturile despre "atrocităţile" soldaţilor sovietici – eliberatorilor Europei de fascism?  Pe parcursul unei lungi perioade de timp, în presa occidentală şi cea românească apar periodic diverse publicaţii menite să-i denigreze pe ostaşii Armatei Roşii care au eliberat de fascism ţările Europei de Est şi Europei Centrale. În cadrul acestei perpetue campanii de propagandă, ostilii critici anti-sovietici şi anti-ruşi încearcă insistent să-i convingă pe oameni că Armata Roşie era o adunătură de tâlhari şi violatori care nu ştiau de nicio milă faţă de populaţia civilă. Astăzi asistăm la o revitalizare a acestei campanii”, se arată în postarea Ambasadei Federației Ruse la București. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri