Analist militar: Ecourile scandalului din România legate de șeful Statului Major au ajuns la NATO

Data actualizării: Data publicării:
ion petrescu - pasaport

Scandalul din România legat de numirea șefului Statului Major al armatei are deja ecouri la NATO, unde este privit cu „îngrijorare și îngândurare”, a declarat Ion Petrescu, analist militar, care a comentat la Digi24 situația creată, după ce s-a aflat că Executivul atacă în contencios administrativ decretul prin care şeful statului a prelungit cu un an mandatul şefului Statului Major al Armatei, generalul Nicolae Ciucă. 

„E lupta pentru putere, există și precedente, atunci când actualul partid majoritar a preluat puterea și a numit ministru al apărării, în anul 2000, acela a dorit cu orice preț să îl numească el pe șeful Statului Major. Numai că a existat o minte luminată la Cotroceni care a propus președintelui, care își încheia mandatul, să fie exact generalul care urma să fie propus și de partidul ce a preluat puterea. Această istorie are relevanță, pentru că șeful Statului Major nu trebuie șantajat de nicio forță politică. Numirea e un act care confirmă merite militare incontestabile”, a arătat la Digi24 Ion Petrescu, analist militar.

Pe de altă parte, președintele Iohannis avea o variantă să-i ofere o funcție adecvată generalului Ciucă la Cotroceni și atunci ar fi fost al doilea general român promovat din funcția de șef al Statului Major în calitate de consilier pe probleme de securitate la Cotroceni, primul fiind generalul Constantin Degeratu, a menționat Ion Petrescu. 

„Este o dovadă de incompetență. E vorba și de partidele aflate la putere, și de cele din opoziție. Se joacă cu un lucru care la NATO a generat nedumeriri și mari semne de întrebare. E vorba de imaginea Armatei române. În NATO România a intrat datorită Armatei române. A intrat și pentru că generalul Ciucă a comandat primul batalion trimis în Afganistan, la cererea expresă a NATO”, a subliniat analistul militar. Ion Petrescu susține că ecourile acestui scandal deja au ajuns la Bruxelles, unde e privit cu „îngândurare și îngrijorare”. 

Urmăriți în materialul video de mai sus comentariul complet al analistului Ion Petrescu.

Acţiunea în contencios administrativ a Guvernului ar avea ca prim efect suspendarea aplicării decretului prezidențial, caz în care conducerea armatei ar fi preluată de un adjunct al actualului șef de Stat Major.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri