Andrei Baciu: 47% din populația globului s-a vaccinat împotriva COVID. Ce știe jumătate din planetă și nu știm noi?

Data actualizării: Data publicării:
Un cercetător extrage serul de vaccin împotiva COVID-19 dintr-o doză.
Vaccin împotriva Covid-19. Foto: Getty Images

Aproape jumătate din populația planetei este vaccinată împotriva COVID-19 cu cel puțin o doză, un procentaj mai mare decât cel al României, unde rata de vaccinare nu a ajuns nici la 40%. Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu a spus la Digi24 că unul din motivele care au creat această situație este dezinformarea, dar că numărul celor care merg să se vaccineze este în creștere.

„Dezinformarea cred că este în top trei elemente care au contribuit decisiv la luarea altei decizii decât cea salvatoare, de a te vaccina. Înțelegem care sunt condițiile și ingredientele care au creat această atmosferă”, a spus Andrei Baciu.

„Sunt câteva lucruri pe care le putem face. E luni seara. Avem o soluție ca săptămâna viitoare, în weekend, fiecare dintre cei care nu s-au vaccinat să poată să aibă o imunitate maximală: să te vaccinezi mâine. Dacă te vaccinezi mâine cu vaccinul care se administrează într-o singură doză, în 10-14 zile ai imunitate maximală. Asta înseamnă săptămâna viitoare”, a adăugat el.

„Toate situațiile pe care le vedem acum la televizor – terapie intensivă, spitale, realmente tragedii – le poți evita printr-un simplu gest, îți ia jumătate de oră cu totul. Avem sute de centre de vaccinare. Este atât de simplu. Nu va veni cineva să ne rezolve situația”, a mai spus secretarul de stat.

„47% din populația globului, din populația eligibilă, s-a vaccinat. Sunt 6,6 miliarde de doze administrate. Zilnic se administrează în jur de 19,2 milioane de vaccinuri, cât populația României. Ați văzut ce rată de vaccinare e în Europa. Au fost atât de multe informații, spuse din toate părțile. În momentul de față, trebuie să judecăm fiecare, cu capul nostru, să luăm decizia salvatoare. Ce știu toți acești oameni din Europa și nu știm noi. Ce știe jumătate din planetă și nu știm noi, când luăm această decizie? Avem tot felul de informații, de peste tot. Un singur lucru trebuie să facem să avem weekendul viitor imunitate completă: mâine să ne vaccinăm”, a adăugat el.

Baciu a amintit că numărul celor care se vaccinează cu prima doză s-a triplat de când a început valul patru.

„Sunt oameni în principal între 30 și 54 de ani, care interacționează mult, care înțeleg riscul, dar care nu au luat decizia salvatoare de a se vaccina, pentru că virusul nu era atât de prezent. O fac acum. Vedem că există în continuare un bazin important de oameni care acceptă vaccinarea, dar care nu au luat decizia încă. Haideți să contribuim la luarea acestei decizii. Asta putem să facem în momentul de față”, a spus secretarul de stat.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri