Andrei Cornea: „Dacă UDMR ar fi cerut clopotele Patriarhului, Dragnea i le dădea”

Data publicării:
cornea

Eseistul și filosoful Andrei Cornea a vorbit, în emisiunea „Imparțial”, de la Digi24, despre prestația premierului Viorica Dăncilă la Bruxelles, dar și despre culisele demisiei ministrului Educației Valentin Popa, la presiunile UDMR. Filosoful consideră că demisia lui Popa este un semn de slăbiciune al liderului PSD Liviu Dragnea, care a cedat la amenințările lui Kelemen Hunor, de teamă să nu piardă șefia Camerei Deputaților. 

- Ați văzut imaginile cu Dăncilă fugind de jurnaliștii de la Bruxelles și cu Dragnea care spune că a fost o prestație foarte bună?

Andrei Cornea: „Nu e statul paralel, sunt realități paralele. Complet paralele. Bineînțeles că lumea care se uită la știri își dă seama. Te întrebi pentru cine vorbește Dragnea, doamna Dăncilă pentru cine vorbește când vine în țară. Doamna Dăncilă a spus că ministrul Educației a demisionat și că trebuie făcută o remaniere pentru fotoliul educației. Își închipuie că nu se știe și că lumea nu află?”

- Liviu Dragnea nu s-a uitat la aceleași imagini?

Andrei Cornea: „Liviu Dragnea minte pur și simplu. Minte, își permite să mintă, dar oricât ar minți, figura lui îl trădează. Când vorbea despre problemele cu ministrul Educației, despre Tăriceanu, era livid la față. Nu i-au ieșit niște combinații. Era să declanșeze o criză majoră cu UDMR și a demonstrat că e slab pentru oricine, hai să zicem pentru filialele din Ardeal. Iată, e gata să le facă maghiarilor orice concesie, imediat. Domnul Hunor vorbește de chestia asta de câteva zile, dar s-a rezolvat imediat. Arată potențialul de șantaj pe care îl are UDMR. Nu pot să îmi închipui că Tăriceanu îl va abandona pe Tudorel Toader așa ușor și repede. Nu are de ce să o facă.”

- Prestația lui Dăncilă ca premier. Cum o evaluați?

Andrei Cornea: „E un dezastru, nu mai avem ce să evaluăm. Se zice că ar fi rezistat unor presiuni. Nu știm, nu vedem nimic, vedem un neant, un neant intelectual și moral. Dănsa nu e în stare să rostească niște fraze, să le citească corect. Ultima confuzie, cea dintre «protestanți» și «protestatari», o să zică unii că suntem într-un conflict religios. Vedem că toate deciziile se iau în biroul lui Liviu Dragnea. Ce face premierul? Când a venit domnul Grindeanu, el era un erou de independență pe lângă doamna Dăncilă”.

- Am rămas fără ministru la Educație.

Andrei Cornea: „Au fost câțiva miniștri pe care i-am avut în acești 28 de ani, care au încercat să facă niște schimbări. Domnul Miclea, domnul Funeriu - chiar au făcut, au făcut niște reforme importante. Domnul Marga, la fel. Au fost totuși niște încercări importante de reforme. La legea educației care este în vigoare au fost aduse sute de amendamente, în așa fel încât nu se mai poate găsi nimic în ea, dar avem unele lucruri foarte bune.”

- Demisia lui Popa a fost negociere?

Andrei Cornea: „Desigur. A fost impusă de UDMR. Adică UDMR a amenințat că suspendă protocolul pentru parlament pe care îl are. Dragnea s-a speriat, pentru că acum se pune în discuție președinția Camerei Deputaților, ori ea nu e foarte sigură, pentru că dacă UDMR virează și mai virează câțiva parlamentari s-ar putea să piardă președinția Camerei. Dacă a pierdut președinția, cel care va veni, probabil tot de la PSD, acela va deveni polul de putere și Dragnea, dacă își mai păstrează partidul, nu și-l mai păstrează mult. Deci era un pericol iminent, care trebuia înlăturat imediat. Dacă Hunor, care e un domn foarte respectat și inteligent, ar fi cerut clopotele patriarhului, cred că i le dădea și pe alea. Dădea orice.”

- Acum că se schimbă regulile Camerei Deputaților, aflăm doar poziția lui Dragnea?

Andrei Cornea: Și în 2012 era tot același regulament, numai grupurile parlamentare puteau să ceară demiterea președintelui Camerei. L-au schimbat atunci, în 2012, când cu suspendarea lui Băsescu, au făcut un alt regulament, apoi l-au schimbat din nou și acum îl vor schimbat din nou. La noi, legile se fac pentru persoane, nu pentru binele public.

- Există variante în PSD pentru funcția de președinte al Camerei Deputaților?

Andrei Cornea: „Nu, nu îmi dau seama. Nu îi cunosc. Probabil, dacă se va ajunge să schimbe regulamentul, ceea ce nu e sigur deloc că va fi posibil, asta a fost ideea lui Ponta. Nu ar fi exclus ca Victor Ponta să se bucure de această favoare, însă este un scenariu. Eu nu cred că vor reuși, însă pericolul este dovada mobilizării lui Dragnea de pe o zi pe alta.”

- Ați remarcat că i-a dat dreptate lui Kelemen?

Andrei Cornea: „Da, sigur. Culmea e că avea dreptate. În fondul lucrurilor, era cu neputință să acopere toate satele din Covasna, Mureș, cu profesori de limba română pregătiți de a preda în mediu lingvistic diferit, pregătiți de a preda elevilor pentru clasa a VII-VIII-a. Această idee se poate face după pregătire îndelungă, după ani de zile, după ce școlarizezi oamenii respectivi. Toată povestea asta a fost făcută de acest domn și aici se vede iar incompentența doamnei premier, pentru că ea a semnat ordonanța.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri