Angajații Primăriei Timișoara, aproape 4.000 de zile de concediu medical de la începutul anului. Edilul Dominic Fritz a cerut control

Data actualizării: Data publicării:
dominic fritz
Dominic Fritz, primarul Timișoarei. Foto: Facebook/ Dominic Fritz

Edilul Municipiului Timișoara, Dominic Fritz, a cerut Casei Județene de Asigurări de Sănătate să facă un control de fond, după ce numărul concediilor medicale în rândul angajaților Primăriei a crescut simțitor de la începutul anului. În perioada ianuarie - august, angajații instituției au avut în total aproape 4.000 de zile de concediu medical, a anunțat primarul, marți.

De la începutul anului, în Primăria Municipiului Timişoara au fost înregistrate 750 de concedii medicale, cu 225 mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, de care au beneficiat 594 de angajaţi, faţă de 428 în perioada de referinţă din 2020, totalizând 3.996 de zile.

În aceste condiții, edilul Dominic Fritz a cerut Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate să verifice corectitudinea eliberării certificatelor medicale.

„Este adevărat că aceste concedii se înscriu în limitele legale şi că suntem în pandemie. Există în primărie oameni care muncesc, împing lucrurile înainte, şi unii dintre ei au avut probleme de sănătate reale. Dar şi angajaţi care atunci când primesc o sarcină îşi iau un medical. Iar noua organigramă a avut un impact major asupra stării de sănătate a unor foşti şefi de direcţii, care o ţin, de atunci, din 'medical' în 'medical'. Aceasta este o modalitate de a bloca activitatea în unele compartimente şi nu este acceptabil să abuzezi de un drept individual legal prejudiciind interesul public”, arată primarul Dominic Fritz, într-o postare pe Facebook.

Primarul menţionează că după apariţia în spaţiul public a unor informaţii legate de concediile medicale, a solicitat o analiză şi o situaţie comparativă cu anul trecut. De asemenea, a înaintat către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Timiş documente împreună cu solicitarea de a realiza un control de fond, cu cooptarea reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii şi a Casei Naţionale, pentru a se controla modul de eliberare a certificatelor de concediu medical.

„Actele normative dau dreptul Casei să verifice în amănunţime documentele în baza cărora medicii au acordat concediile medicale şi să coroboreze datele din aceste documente, iar pentru ultimele două luni, să verifice existenţa planurilor de urmărire a evoluţiei bolii. De asemenea, în cazul unor nereguli are dreptul să sesizeze Colegiul Medicilor”, spune Dominic Fritz.

El afirmă că a fost avertizat că este o practică sistemică, ce nu poate fi oprită, o cutumă în administraţia publică, dar consideră că această atitudine nu este normală şi acceptabilă.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri