Antony Blinken: Rusia ar putea înscena un atac terorist ori să prezinte false gropi comune drept pretexte ca să atace Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
Antony Blinken susține un discurs la Organizația Națiunilor Unite
Secretarul de stat american, Antony Blinken. Foto: Profimedia Images

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat joi că Rusia încearcă în prezent să creeze un pretext pentru declanşarea unui război în Ucraina care să justifice apoi invadarea acestei ţări de către militarii ruşi. Pretextul ar putea fi înscenarea unui atac terorist sau cu drone, pe teritoriul Rusiei, sau invocarea unei epurări etnice ori „genocid”, prin descoperirea unei false gropi comune, informează CNN.

„Rusia ar putea descrie acest lucru (descoperirea unei false gropi comune sau invocarea unui atac terorist) drept dovadă a epurării etnice sau a genocidului”, a spus Blinken într-un discurs rostit în cadrul Consiliului de Securitate al ONU.

Antony Blinken a mai spus că este de aşteptat ca înalţii oficiali de la Kremlin să se întrunească într-o şedinţă de urgenţă înaintea atacului. Un atac împotriva Ucrainei ar include bombardarea mai multor obiective, concomitent cu desfăşurarea de atacuri cyber.

Conform lui Blinken, SUA cred că Rusia a selectat deja obiectivele pe care tancurile şi trupele ruseşti le au de îndeplinit, iar Kievul - capitala Ucrainei - reprezintă un astfel de obiectiv.

Cu câteva ore mai devreme, preşedintele SUA, Joe Biden,declarat Rusia ar putea ataca Ucraina în următoarele „câteva zile”, iar deschiderea focului în estul Ucrainei de către separatiștii proruși ar putea reprezenta o înscenare - sau aşa-numită „operaţiune sub steag fals” - care să creeze Moscovei un pretext să atace.

„Toate indiciile pe care le avem arată că sunt pregătiți să intre în Ucraina, să atace Ucraina”, a spus Biden, adăugând: „Pare că se va întâmpla în următoarele câteva zile”.

Președintele SUA spune că Rusia ar putea fi „angajată într-o operațiune false flag (n.red. de înscenare)” pentru a declanșa un conflict militar, după schimbul de focuri între separatiștii proruși și forțele guvernamentale ucrainene.

Întrebat cât de ridicat este nivelul de amenințare pentru o invazie rusă a Ucrainei, preşedintele american a răspuns: „Este foarte mare”.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri