Anunț oficial. Când va fi livrat Armatei Române primul lot de transportoare blindate românești Piranha 5

Data publicării:
piranha 5

Primul lot de vehicule blindate Piranha 5 urmează să fie livrat României până la finalul lunii februarie 2020, a declarat Thomas Kauffmann, vicepreşedinte la General Dynamics European Land Systems, într-un interviu acordat agenției de știri Mediafax.

Thomas Kauffmann, care deține funcția de vicepreşedinte pentru Afaceri Internaţionale şi Servicii la compania General Dynamics European Land Systems, a explicat că transportoarele blindate vor fi dotate cu echipamente produse în România, iar asamblarea finală a vehiculelor se realizează la Uzina Mecanică București (UMB).

Oficialul a afirmat că, în acest moment, prioritatea companiei este să livreze vehiculele blindate Piranha 5, împreună cu partenerul său local, UMB, și a subliniat că firma General Dynamics dorește să fie un partener de încredere pentru România.

Redăm interviul acordat Mediafax de către Thomas Kauffmann:

Mediafax: Care este situația programului de vehicule blindate Piranha 5 pentru România? Mai ales, când urmează să fie livrat în România primul lot de vehicule blindate Piranha 5?

Thomas Kauffmann: Cunoașteți că la început am avut câteva probleme care au provocat și întârzieri, dar mesajul cheie pentru mine este că, în urmă cu patru săptămâni, am fost de acord cu clientul asupra unui plan general care definește livrarea vehiculelor. Vom livra primul lot până la sfârșitul lunii februarie a anului viitor; îl vom preda Armatei Române.

Evenimentul de astăzi, aici, la UMB, a fost una dintre etape și am realizat acest lucru la timp și sunt foarte încrezător că vom livra celelalte vehicule la timp. Pentru mine, programul a revenit la parcursul normal și vom merge mai departe cu parteneriatul nostru.

Mediafax: În legătură cu întârzierile; ce a cauzat întârzierea livrării? Ce probleme au provocat întârzierile?

Thomas Kauffmann: Cred că a fost o combinație de elemente diferite; când vine vorba de chestiuni tehnice, am avut câteva probleme administrative, cu licențele. Este ceva ce este foarte regretabil pentru noi și cred că cel mai important este că am lăsat această chestiune în urma noastră și acum așteptăm cu interes să mergem mai departe împreună cu clientul. Și ambele părți sunt foarte mulțumite.

Mediafax: Vehiculele din primul lot de 36 de Piranha 5 vor fi echipate cu sisteme de armament, optice sau de ochire fabricate în România?

Thomas Kauffmann: Este corect, toate echipamentele; am stabilit în programul nostru că vom folosi furnizori români și că vom dezvolta capacități - pe care nu le avem încă, dar le vom avea în viitor. Așadar, acest lucru face parte din strategie.

Mediafax: Conform contractului, următorul lot de vehicule Piranha ar trebui fabricat aici, la Uzina Mecanică București (UMB). Care este planul de livrare al acestor vehicule și când vor fi gata primele Pirahna „românești”?

Thomas Kauffmann: Primele Piranha românești vor fi gata chiar azi, pentru că, dacă vă uitați, lucrăm chiar acum la aceste vehicule, aici, la UMB, și UMB realizează asamblarea finală a vehiculelor, instalând diferite echipamente. Întregul program, avem un calendar de livrare care a fost aprobat, iar livrarea următoarelor vehicule merge înainte.

Mediafax: Ca o ultimă întrebare; aveți în plan și alte proiecte cu statul român pe lângă Piranha 5 și dezvoltarea actualelor programe? Intenționați să participați la alte licitații organizate de statul român?

Thomas Kauffmann: Bineînțeles că există interes, dar cel mai important element pentru mine, în acest moment, este să livrăm Piranha 5, împreună cu UMB, partenerul nostru local, „împreună” cum spuneți voi românii.

Iar, pe această bază, dacă acest proiect va fi unul de succes, atunci, în timp, cred că pentru programe viitoare vom fi foarte bine calificați și poziționați și sperăm ca Armata României să ne dea șansa să demonstrăm și să concurăm la un astfel de program. Dar, vom vedea. În momentul de față, livrăm ce avem sub contract și ne încadrăm în termen. Vrem să fim un partener de încredere, de bază, pentru români.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri