Firea a aprobat mitingul diasporei din 10 august. Reacția organizației care a cerut aprobarea

Data actualizării: Data publicării:
170212_PIATA_VICTORIEI_PROTEST_STEAG_02_INQUAM_PHOTOS_Liviu_Florin_Albei
Foto: Inquam Photos / Liviu Florin Albei

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a aprobat mitingul din 10 august, organizat de români din străinătate, la care sunt anunțate să participe circa un milion de persoane, potrivit unui comunicat al Primăriei Capitalei.

170212_PIATA_VICTORIEI_PROTEST_STEAG_02_INQUAM_PHOTOS_Liviu_Florin_Albei
Foto: Inquam Photos / Liviu Florin Albei

ACTUALIZARE. Emanuel Cioacă, președintele Federației Românilor de Pretutindeni, organizația care a făcut solicitarea pentru acest miting, a comentat la Digi24 decizia Primăriei Capitalei.

Se pare că doamna Firea și-a dat seama că a făcut o greșeală și trebuia să facă ceva ca să repare această greșeală și chiar ne bucură că s-a aprobat acest miting.

Sunt mai mulți care vor participa la acest miting, dar noi n-avem niciun protocol cu ei semnat. Nu ne-a înștiințat cu nimic, pur și simplu am aflat azi că s-a acceptat acest miting. Am aflat din presă

Românii vor veni cu avionul, iar o parte cu mașinile, având în vedere că biletele sunt foarte scumpe în această perioadă. Noi nu am luat în calcul că vom fi responsabili la acest miting pentru că noi nu am primit răspunsul. Acum urmează Primăria Capitalei să-și ia responsabilitata în totalitate.

După refuzul pe care l-am primit cred că oamenii sunt foarte înverșunați și noi nu putem să ne asumăm niște lucruri, nu suntem responsabili de aceste lucruri,cei care le-au făcut să raspundă pentru ce au făcut.


Decizia a fost luată după o întâlnire cu reprezentanți ai Prefecturii Capitalei, Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, Brigăzii de Poliție Rutieră, Poliției Locale, Jandarmeriei, S.R.I., R.A.T.B., Serviciului de Ambulanță București-Ilfov, Inspectoratului pentru Situații de Urgență, potrivit comunicatului.

Așa cum am afirmat în repetate rânduri, nu avem nici cea mai mică intenție de a obstrucționa manifestările publice, singurele lucruri care ne preocupă fiind respectarea legii și garantarea siguranței atât pentru participanții la miting, cât și pentru cei care doar tranzitează zona. Transmitem organizatorului Protocolul aferent acestei manifestări și suntem pregătiți să asigurăm, în limita competențelor noastre legale, buna desfășurare a acesteia”, a spus Firea, citată în comunicatul Primăriei.

Inițial, Primăria Capitalei a refuzat să autorizeze protestul pe care românii din diaspora vor să îl organizeze în Piaţa Victoriei, pe motiv că acesta ar încălca un articol din lege care spune că adunările publice trebuie să se desfăşoare în mod paşnic şi civilizat, fără să afecteze transportul în comun sau funcţionarea instituţiilor publice. Organizatorii au lăsat să se înțeleagă că manifestația va fi organizată oricum.

Firea a explicat apoi că municipalitatea „nu intenţionează să obstrucţioneze în niciun fel manifestaţiile publice, dar solicită ca organizatorii să-şi asume explicit respectarea legii” şi să încadreze în limite rezonabile din punct de vedere al numărului participanţilor, situaţie în care nu va mai exista niciun motiv pentru a nu fi autorizată manifestaţia.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a spus duminică seara că nici el şi nici PSD nu-i opresc pe cei care au anunţat organizarea pe 10 august a unui miting al românilor din diaspora.

Nu va fi un miting de un milion, dar nu cred că m-aţi auzit pe mine vreodată să încerc să opresc pe cineva să facă miting sau să protesteze. Ce am citit, am înţeles că cel care organizează mitingul vrea să-şi facă cunoscută o federaţie pe care a înfiinţat-o. Este un fost vicepreşedinte PSD Diaspora, ceva de genul ăsta, şi care atunci când a fost ales vicepreşedinte spunea că va candida ca să prezinte românilor din Diaspora cât de bun e PSD-ul, dar... au anunţat miting, eu nu-i opresc, PSD-ul nu-i opreşte”, a spus Dragnea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri