Apa din sistemul de canalizare ar putea dezvălui amploarea epidemiei, dar ar putea funcționa și ca sistem de alarmă pe viitor

Data publicării:
canalizare

Peste 12 grupuri de cercetători din toată lumea au început să analizeze apa uzată din sistemul de canalizare pentru a afla numărul total de infecții dintr-o comunitate, având în vedere că majoritatea oamenilor nu vor fi testați, arată un articol din revista Nature.

Această metodă ar putea fi folosită pentru a detecta și dacă coronavirusul s-a întors într-o comunitate, spun oamenii de știință. Până acum, cercetătorii au găsit urme ale virusului în Olanda, Statele Unite și Suedia.

Testarea apei din sistemul de canalizare - apa uzată care este colectată și livrată unei stații de epurare - este una dintre metodele prin care cercetătorii pot urmări infecțiile prezente în urină sau fecale, precum SARS-CoV-2.

O stație de tratare a apei poate primi apă uzată de la peste un milion de locuitori, spune Gertjan Medema, microbiolog la Institutul de Cercetare a Apei din Nieuwegein (Olanda). Monitorizarea apei uzate la scară largă poate oferi o estimare mai precisă privind răspândirea coronavirusului decât testarea, pentru că acesta provine și de la oameni care nu au fost testați, prezintă doar simptome ușoare sau sunt asimptomatici, spune Medema, care a detectat material genetic al virusului SARS-CoV-2 la mai mai multe stații de epurare din Olanda. "Autoritățile din domeniul sănătății văd doar vârful iceberg-ului", spune Medema.

Pentru a stabili cât de răspândită este infecția într-o comunitate pe baza mostrelor de apă uzată, cercetătorii spun că vor trebui să afle ce cantitate de virus este eliminată prin fecale și să extrapoleze numărul oamenilor infectați dintr-o comunitate pe baza concentrației de virus din apele testate.

Cercetătorii vor mai trebui să se asigure că folosesc că un eșantion reprezentativ și că testele lor pot detecta și niveluri scăzute aler virusului, spun oamenii de știiință de la Queensland Alliance for Environmental Health Sciences din Australia. Totodată, aceștia susțin că este important ca supravegherea apelor uzate, dacă se va dovedi a fi fezabilă, să nu folosească resurse destinate testărilor individuale.

Ar putea fi un sistem de avertizare din timp

Măsurile de controlare a epidemiei, precum distanțarea seocială, probabil vor opri pandemia actuală, însă virusul s-ar putea întoarce odată ce restricțiile sunt ridicate. Supravegherea apelor menajere ar putea fi folosite ca o metodă de avertizare din timp a comunităților privind apariția coronavirusului, spune Ana Maria de Roda Husman, cercetător de boli infecțioase la Institutul național de Sănătate Publică din Bilthoven (Olanda). Acest institut a monitorizat apa uzată în trecut pentru a detecta epidemii de nerovirus, bacterii rezistente la antibiotice, poliovirus sau pojar.

Grupul de cercetători din care face parte și Ana Maria de Roda Husman a detectat urme de SARS-CoV-2 în apa uzată provenită de la Aeroportul Schiphol din Tilburg, la doar patru zile după ce Olanda a confirmat apariția primul caz de COVID-19 prin teste individuale. Cercetătorii plănuiesc acum să extindă testarea în capitalele tuturor celor 12 provincii din Olanda, dar și în alte 12 locuri unde nu au fost confirmate cazuri până acum.

Grupul din care face parte Gertjan Medema, microbiolog la Institutul de Cercetare a Apei din Nieuwegein, a detectat urme ale virusului în orașul Amersfoort înainte ca primele cazuri să fie anunțate.

Studiile au arătat că virusul SARS-CoV-2 apare în fecale la trei zile de la infectare, mult mai repede decât încep cei bolnavi să prezinte simptome atât de grave încât să meargă la spital - aproximativ două săptămâni, spune Tamar Kohn, un virusolog de la Institutul elvețian federal de Tehnologie din Laussane. Monitorizarea particulelor virusului din apa uzată ar putea ajuta autoritățile să ia măsuri din timp pentru a controla o epidemie. "Șapte până la 10 zile pot face diferența în cazul acestei epidemii".

Monitorizarea apei uzate este utilizată de zeci de ani pentru a stabili succesul campaniilor de vaccinare împotriva poliovirusului (agentul care cauzează poliomielita), spune Charles Gerba, microbiolog la Universitatea Arizona din Tucson, care menționează că această metodă ar putea dezvălui și eficacitatea măsurilor precum distanțarea socială.

Editor web: Vlad Mironescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri