Video Aplicația care ar putea elimina haosul de la Vama Nădlac este gata din aprilie, dar nu este folosită. Cum s-a ajuns la această situație

Data actualizării: Data publicării:
Aglomerație la Vama Nădlac
Aglomerație la Vama Nădlac. Foto: Digi24

În timp ce zeci de oameni așteaptă la Vama Nădlac pentru a intra în țară, autoritățile, care dispun de o aplicație ce ar putea reduce aglomerația și ușura munca personalului vamal, refuză să o folosească. Deși această aplicație web există din vara anului trecut și este folosită de cinci aeroporturi din România, dintr-un motiv necunoscut Poliția de Frontieră nu o utilizează. Lucian Stuparu, cel care a dezvoltat aplicația împreună cu un grup de tineri, a vorbit la Digi24 despre rolul și utilitatea acestei aplicații, care, spune el, ar putea fi folosită cu ușurință în toate frontierele țării. 

Aplicația există din aprilie, însă personalul de la Vama Nădlac nu o folosește

În urma introducerii noilor reguli de intrare pe teritoriul țării, conform cărora toate persoanele care vin din țări cu risc epidemiologic ridicat intră în carantină chiar dacă prezintă un test Covid-19 negativ, s-au format dispute și cozi uriașe la Vama Nădlac.

Directorul DSP Arad dă vina pe lipsa personalului, în timp ce afirmă că deși autoritățile dispun de o aplicație care ar putea reduce aglomerația de la graniță, aceasta nu este folosită.

Lucian Stuparu, unul dintre tinerii care au dezvoltat aplicația web în colaborare cu STS spune că ea există de anul trecut, de la sfârșitul lunii aprilie și că funcționează în aeroporturile Otopeni, Cluj-Napoca, Târgu-Mureș, Sibiu și Craiova din data de 17 iunie 2020. Cu toate acestea, nu și în frontierele terestre, deși ar ușura munca personalului vamal și ar reduce aglomerația din vămi. 

„Nu știu de ce în Vama Nădlac nu este folosită, nu am o explicație. Ce știu este că aplicația este gata să fie folosită în toate frontierele țării, inclusiv în Nădlac, unde ar fi cea mai mare nevoie de ea”, a afirmat Lucian Stuparu. 

Deși aplicația este gata de utilizare, autoritățile nu și-au dat acordul pentru a fi folosită la frontierele terestre

Din păcate, deși aplicația există de luni bune, procesul de aprobare pentru utilizarea ei la Vama Nădlac s-a blocat undeva și nimeni nu știe unde. STS a colaborat la dezvoltarea aplicației, ministerul Sănătății știe despre ea și o susține, DSP vrea să o folosească, însă, cu toate acestea, nu o utilizează nimeni la frontierele terestre.  

„Nu știm cine nu și-a dat OK-ul, pentru că dacă ea este folosită în aeroporturi, înseamnă că cineva și a dat OK-ul pentru ea. Nu înțeleg de ce pentru Vama Nădlac nu s-a întâmplat asta”, a mai adăugat dezvoltatorul aplicației. 

Aplicația ar ușura munca tuturor 

Aplicația este una de tip web, care poate fi deschisă din orice browser și folosită de orice persoană care dorește să intre sau să iasă din țară. Trebuie doar ca utilizatorul să completeze datele personale în declarația pe proprie răspundere, apoi primește un cod QR pe care DSP și Poliția de Frontieră ar trebui să îl scaneze. După scanare, rămâne doar să se decidă dacă persoana respectivă intră sau nu în izolare și pentru cât timp. 

„Personalul s-ar descurca mult mai bine dacă ar folosi aplicația. Ar exista o linie rapidă pentru cei care s-au înscris online și una pentru cei care nu vor sau nu știu să folosească aplicația, deși ea este foarte intuitivă”, a subliniat Stuparu. 

Potrivit acestuia, problema ar fi în comunicarea dintre instituții. Majoritatea dintre acestea nu știu despre aplicație pentru că autoritățile răspunzătoare nu au dat mai departe informația că asemenea aplicație există și poate fi folosită de cel puțin jumătate de an. 

Cițiți și: Scandal la Vama Nădlac. Director DSP Arad: Există o aplicație, dar nu e folosită. Au fost zeci de oameni carantinați din greșeală

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri