Aproape 100 de medici din Suceava o apără pe colega lor care lua șpagă de la bolnavii de cancer și le-au scris judecătorilor

Data actualizării: Data publicării:
pacient da mita doctorului
Credit foto: Guliver/Getty Images

Medicii de la Spitalul Județean Suceava o apără pe fosta șefă a secției de oncologie care a luat mită de la bolnavi. Aproape 100 de medici au semnat o scrisoare adresată instanței.

Potrivit medicilor, colega lor nu ar fi cerut șpagă, scrie Monitorul de Suceava.

În semn de recunoștință, pacienții și rudele i-ar fi oferit "mici atenții". Medicul este în arest la domiciliu și nu are voie să profeseze.

Procurorii susțin că cerea mită între 50 și 200 de lei, dar și produse, cum ar fi brânză, miere de albine sau cafea.

Înregistrările camerelor video din spital arată că, într-o singură zi, ar fi primit 20 de astfel de "mici atenții". Procurorii mai spun și că unui pacient care avea două forme de cancer i-ar fi cerut spagă de două ori.

"Din înscrisurile depuse la dosar de către apărare rezultă că, în ciuda faptului că legislația penală a incriminat fapta medicului de a primi de la pacienți <atenții>, <cadouri> ori sume de bani, în exercitarea activității profesionale, și în ciuda practicii instanțelor din România care au pronunțat soluții de condamnarea a medicilor pentru infracțiunea de luare de mită, în opinia publică, și mai ales în cadrul corpului medical, persistă concepția că primirea de către medici a unor <atenții> este legitimată de dorința pacientului de a gratifica medicul pentru interesul manifestat în legătură cu situația sa medicală", se arată în motivarea de la Curtea de Apel Suceava.

Magistrații de la Curtea de Apel Suceava mai spun că orice pacient care oferă bani sau cadouri medicilor din sistemul medical de stat, în legătură cu asistența medicală primită, se expune pe el însuși răspunderii penale pentru infracțiunea de dare de mită.

Judecătorii notează în motivarea decizie de arest la domiciliu că "inculpata a cunoscut caracterul ilicit al faptei de a primi bani și cadouri de la pacienții pe care îi consulta sau de la aparținătorii acestora. Acest fapt rezultă din împrejurarea că, de cele mai multe ori, după primirea de la pacienți a sumelor de bani, aceștia lăsând banii pe biroul de lucru al inculpatei, inculpata acoperea cu documente medicale sumele de bani oferite, și le extrăgea de sub documente pentru a le depune în sertarul biroului imediat ce pacientul sau aparținătorul părăsea biroul, și înainte ca în birou să intre următorul pacient".

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri