Aproape 80 de vaccinuri anti Covid-19, în dezvoltare în laboratoarele lumii. Care sunt cele mai avansate

Data actualizării: Data publicării:
Un medic pregateste vaccinul pentru a fi administrat pacientilor
Foto: Getty Images

Prima formulă de vaccin anti Covid-19 a intrat în teste pe om la doar două luni după secvențierea genomului noului coronavirus, ceea ce indică o viteză neobișnuită pentru descoperirea unui leac împotriva bolii. Revista Nature trece în revistă vacinurile care sunt acum în teste și stadiul în care se află cercetările. 

La data de 8 aprilie, la nivel global erau în diferite faze de dezvoltare 115 formule de vaccin anti Covid-19, potrivit Nature, care culege date din mai multe surse, inclusiv organizația Mondială a Sănătății. 78 dintre acestea sunt confirmate din surse identificate, în timp ce alte 37 nu oferă destule date ca să poată fi luate în calcul.

Dintre cele 78 confirmate, 73 se află în stadii incipiente de dezvoltare și nu au intrat încă în testare.

Cele mai avansate cinci formule de vaccin sunt cele dezvoltate de companiile Moderna, SUA (mRNA-1273), CanSino Biologicals, China (Ad5-nCoV), Inovio, SUA (INO-4800) și Shenzhen Geno-Immune Medical Institute, China (cu două formule: LV-SMENP-DC și aAPC).

Moderna a început deja testele pe pacienți umani.

harta vaccin 1
Foto: Nature.com

Dintre formulele confirmate, 56 (72%) sunt dezvoltate de companii private, iar 22 (28%) sunt dezvoltate de instituții academice, din sectorul public sau de ONG-uri.

Aproape jumătate dintre vaccinuri (36) sunt în dezvoltare în SUA, în timp ce China lucrează la 14 formule, la fel ca și Europa.

Editor: Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri