Video Arafat: Norul toxic este fake news. Sunt entități care vor să producă reacții necontrolate, care să ne pună în dificultate ca țară

Data publicării:
raed arafat
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a confirmat că informațiile privind presupusul nor toxic care ar fi venit din direcția Ucraina sunt fake news și că nu se pune problema ca populația să fie în pericol. Arafat a spus că nu există nicio probă pentru aceste informații și că este vorba de „mecanisme pe care le folosesc diferite entități pentru generarea unor reacții necontrolate, care să ne pună în dificultate ca țară”.

„Deci, răspunsul dat de DSU a fost dat inclusiv după consultare cu colegii de la Ministerul Mediului și nu numai atât, pentru că și DSU, avem și noi, precum Ministerul Mediului, relațiile noastre la nivel european de unde putem primi alerte dacă există ceva.

Singurul nor în România la acest moment este norul știrilor false, atâta tot.

Nu se pune problema, trebuie să înțelegem că în perioada asta sunt mecanisme pe care le folosesc diferite entități pentru generarea unor reacții necontrolate, reacții care să pună în dificultate ca țară nu numai ca oameni.

Am văzut reacția la benzinării de acum vreo două săptămâni, deci și aici se încearcă inducerea panicii în mijlocul populației.

Oamenii sunt speriați, li se spune să stea acasă, mesaje date pe Whatsapp de data asta, clar că trebuia să dăm punctul nostru de vedere după ce ne consultăm cu specialiștii în domeniu și să ne consultăm și cu site-urile pe care noi le urmărim pe plan european. Atunci s-a dat că este un fake news și că s-a încercat amplificarea lui astfel încât să producă panică și să facă oamenii să reacționeze într-un anumit fel.

Dacă sunt depășiri semnificative, încât să pună populația în risc, se află imediat și vin recomandările. Dacă, într-adevăr există un risc sau ar exista un risc asupra populației, vă dați seama că nimeni nu va sta pe astfel de informații să le țină în secret.

Populația trebuie să aibă încredere că în cazul în care apare orice care le pune viața în pericol, mai ales că e vorba și de copii, nu doar de adulți, clar se va ieși cu recomandări pe linia DSU, pe linia MS, suntem mai multe ministere și entități care avem responsabilități față de populație în acest domeniu și nu se pune situația de a ascunde aceste chestiuni.

Când spunem că e fake news înseamnă că din punctul nostru de vedere este fake news pentru că nu există nicio probă la astfel de informații, informații care nu au bază reală”, a spus Raed Arafat într-o intervenție prin telefon la Jurnalul de Seară de la Digi24.

Anterior, DSU anunțase și pe rețelele sociale că susținerile privind norul toxic sunt un fake news care se propagă pe Whatsapp. De asemenea, și Agenția pentru Protecția Mediului a precizat că nu există nor toxic în Ucraina.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri