Arafat: „Nu vrem să dăm o temperatură și să spunem că e mai bine, după asta se uită oamenii la termometru și spun: gata, ieșim”

Data actualizării: Data publicării:
raed arafat
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, spune că, dacă românii nu înțeleg să respecte regulile, peste două săptămâni s-ar putea să ne trezim cu o explozie de cazuri și să fie nevoie de noi restricții. El a spus că nu vrea să dea o temperatură de la care răspândirea virusului ar putea deveni mai lentă, pentru că acest lucru nu a fost stabilit exact.

Numărul de cazuri variază în dinți de ferăstrău, dar nu arată o creștere exponențială. Ca să evităm acest lucru și să evităm să ajungem să spunem într-o săptămână-două că situația nu este sub control și că trebuie amânate unele măsuri, noi rugăm populația să continue să respecte regulile până în data de 15 mai, când vor fi anunțate noile măsuri, care vor fi graduale”, a spus Raed Arafat.

Dacă acum începem să ne relaxăm prea devreme, există riscul să impactăm situația negativ, să ajungem să vedem că există o nouă creștere sau să vedem că apar noi focare”, a adăugat el.

Arafat a precizat că măsurile de relaxare for fi luate gradual, în funcție de evoluția situației.

Se face o analiză asupra riscului, se face o balanță între ce măsură se ia ce impact poate să aibă, se așteaptă între măsuri două săptămâni, să vedem cum evoluează impactul măsurii respective și după care se iau alte măsuri”, a explicat el.

Va trebui încet-încet să conviețuim cu acest virus și vom vedea care va fi comportamentul virusului în perioada verii, când temperaturile vor fi ridicate, dacă scade sau nu transmiterea, sperăm că da. Dar vom vedea acest lucru la momentul respectiv în viață reală, să vedem rezultatele, că nu mai avem multe cazuri, și să ne pregătim pentru un eventual val doi în toamnă”, a spus Arafat.

Întrebat de la ce temperaturi ar putea fi coronavirusul mai puțin periculos, Arafat a spus: „Există presupuneri, există clar observații că în țările care sunt mai calde, unde temperaturile sunt ridicate, că răspândirea e mai lentă, dar acest lucru urmează să-l vedem. Nu vrem să dăm o temperatură și să spunem că după 25 de grade e mai bine, că după asta se uită oamenii la termometru și spun: gata, după 25 de grade ieșim. Nu. Nu vom face acest lucru pentru că sunt mai mulți factori care intră în acest aspect și nu am să dau o temperatură de la care să spunem că suntem mai siguri, pentru că nu știm exact. O să vedem care va fi comportamentul virusului și răspândirea bolii la momentul potrivit.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri