Armata mai așteaptă blindatele Piranha 5. Turelele fabricate în România au picat testele

Data actualizării: Data publicării:
piranha 5 transportor blindat

Armata Română mai are de aşteptat până când va avea în dotare transportoarele blindate Piranha 5. Este anunţul făcut de ministrul Apărării. Acesta spune că firma care trebuia să livreze 36 de blindate până la finalul lunii ianuarie a întârziat procesul. Doar 8 Piranha au ajuns în Capitală până prezent, iar transportoarele care se află la Uzina Mecanică Bucureşti au şi o problemă. Anumite componente, care ar fi trebuit să fie montate pe transportoare şi care au fost construite în România, nu au trecut testele preliminare.

Gabriel Leș, ministrul Apărării: Acele turele, la primele teste, care au fost făcute în prezența specialiștilor, nu au trecut testările. Urmează să se facă o altă testare, probabil vor face updatări la ea și trebuie să treacă aceste teste ca să putem face recepția produsului.

Este doar una dintre problemele care obligă Armata Română să mai amâne momentul recepţionării primelor transportoare Piranha 5. Contractul a fost semat în ianuarie 2018 şi obligă firma americană care le produce să livreze 36 de blindate în maximum 12 luni. Dintre acestea, 30 ar fi trebuit să fie deja asamblate, iar celelalte 6 să fie construite la Uzina Mecanică din Bucureşti. Acest lucru nu s-a întâmplat. La Bucureşti au ajuns doar 8. Ministrul Apărării spune că întârzierile vor fi sancţinate.

Compania care trebuia să monteze turelele spune că echipamentele au ajuns foarte târziu în România.

„Acest eșec a fost cauzat de faptul că tunurile de 30 mm au fost livrate cu întârziere din cauza grevelor provocate de întreruperea funcționării sistemului guvernamental din SUA. Ca urmare, tunul a fost întârziat de vama americană mult mai mult decât era planificat, iar procedurile birocratice s-au derulat cu întârziere. Tunul a ajuns la testele de câmp doar cu o zi înainte de testare, nu a fost pregătit corespunzător și nu a fost supus calibrării (ceea ce este foarte important)”, menționează compania.

Gabriel Leș, ministrul Apărării: Sunt încă în perioada de 60 de zile în care ar putea să le livreze. Noi aici am plătit un avans, contractul e valid și valabil. Există transportoare inclusiv în București aduse, nu sunt echipate încă total. Vom vedea ce va zice cel care ne oferă aceste produse. Vedem dacă în cele 60 de zile vor reuși să le ofere, dacă nu, bineînțeles vom intra la penalizări.

Transportorul blindat Piranha 5 atinge aproape 100 de kilometri pe oră pe orice suprafață și poate traversa cursuri de apă plutind. Va fi dotat cu un tun de calibru 30 de milimetri și o mitralieră calibru de 12,7 milimetri. Poate transporta 11 oameni şi cântăreşte 33 de tone.

Specialiştii militari spun că achiziţia este aşteptată cu nerăbdare atât de Armata Română, cât şi de aliaţii României, iar întârzierile nu ar putea decât să le ridice semne de întrebare partenerilor militari.

Ion Petrescu: Aliaţii noştri îşi doresc să avem o forţă de descurajare pe măsura provocărilor din zone limitrofe României. Din partea aliaţilor nostri se speră că se va trece în mod adecvat, conform unor decizii luate la Bucureşti la o producţie sustenabilă, care sa răspundă nevoilor de dotare ale Armatei Române.

În total, România va primit 227 de transportoare Piranha 5. Valoarea contractului este de aproape 900 de milioane de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri