Armata ucraineană: Luptele continuă să se concentreze în Donbas și Mariupol, fără schimbări majore

Data publicării:
Russian Invasion Soldiers Death - 10 May 2022
Imagine publicată de Ministerul rus al Apărării pe 10 mai 2022, care arată un soldat rus pe câmpul de luptă din Ucraina. Foto: Profimedia Images

În cea de-a 77-a zi a invaziei ruse în Ucraina, ofensiva rusă continuă să se concentreze în regiunea prorusă Donbas (est), regiunea vecină Herson şi în sudul Ucrainei, îndeosebi la Mariupol, a informat miercuri Statul Major general al forţelor armate ucrainene, transmite EFE.

Forţele ruse realizează operaţiuni ofensive în zona operaţională orientală pentru a stabili controlul total asupra teritoriului regiunilor Doneţk şi Lugansk, plus în Herson, şi pentru a menţine coridorul terestru între aceste teritorii şi Crimeea ocupată.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Pentru a asigura aceste poziţii, ruşii folosesc sisteme de război electronic pentru a suprima semnalele radio, a declarat Statul Major ucrainean, conform Agerpres.

În Doneţk, trupele de ocupaţie îşi concentrează principalele eforturi asupra continuării ofensivei pentru a prelua controlul total al oraşului Rubijne şi a captura localităţile Liman şi Sievierodoneţk.

În oraşul Mariupol, port la Marea Azov, ruşii blochează unităţile din Ucraina care rezistă în oţelăria Azovstal, formate din câteva sute de militari, în marea lor majoritate având legături cu regimentul Azov.

Cu sprijinul artileriei şi al tancurilor, continuă operaţiunile de asalt, dar şi atacurile cu rachete şi bombardarea acestor instalaţii, a informat armata ucraineană.

Armata rusă îşi continuă ofensiva şi în Nikolaev, la est de oraşul-port Odesa, care a fost atacat marţi cu mai multe rachete.

Între timp, în regiunea Transnistria din Republica Moldova situaţia continuă să fie tensionată, potrivit Statului Major ucrainean, care a dat asigurări că unităţi desfăşurate aici de armata rusă sunt în plină pregătire de luptă.

Conducerea armatei ucrainene a mai informat că forţele ruse continuă să distrugă infrastructura civilă din Ucraina, lansând rachete şi bombe, şi încearcă încontinuu să întrerupă evacuările de civili din zonele atacate.

În ultima zi, unităţi ale apărării aeriene ucrainene au doborât patru drone de tip Orlan-10 şi un elicopter rusesc Mi-24, se mai arată în buletinul informativ de miercuri. 

Totodată, armata ucrineană mai spune că în regiunile Doneţk şi Lugansk, ucrainenii au respins două atacuri inamice, au distrus 12 tancuri de luptă, patru sisteme de artilerie, 19 vehicule blindate de luptă şi şapte camioane.

Într-o analiză separată, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) precizează că t
rupele autoproclamatei republici Donețk și forțele rusești își intensifică eforturile de consolidare a controlului asupra ruinelor orașului Mariupol, inclusiv prin încercarea, după cum se pare, de a redeschide uzinele siderurgice pentru a produce echipamente militare.

Forțele rusești din estul Ucrainei au continuat încercările de a încercui zona Severodonetsk și ar fi ajuns la granița administrativă Donețk-Luhansk dinspre Popasna. ISW notează că forțele ruse și ucrainene nu au efectuat niciun atac semnificativ pe axa sudică în ultimele 24 de ore.

Citește și: Un mercenar din Grupul Wagner explică de ce a refuzat să lupte în Ucraina: Le-am spus: „Băieți, este o greșeală”

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri