Atacul asupra petrolierului Mercer Street. Ministrul israelian al Apărării: Trebuie să acţionăm acum împotriva Iranului

Data publicării:
Benny Gantz Israel Votes in Their General Election
FOTO; Gulliver/ Getty Images

Ministrul israelian al apărării, Benny Gantz, a declarat, luni, că Israelul ''trebuie să acţioneze acum împotriva Iranului'', în urma atacului comis joi asupra petrolierului Mercer Street, consemnează agenţia EFE.

''Agresiunea Iranului în regiune este generală şi se intensifică pe frontul maritim în special'', a estimat Gantz într-un discurs în faţa parlamentului israelian.

''Iranul luptă nu doar pentru a obţine capacităţi nucleare, ci desfăşoară totodată o periculoasă cursă a înarmării şi creează instabilitate în Orientul Mijlociu'', a adăugat ministrul israelian.

''Recentul atac asupra Mercer Street, care a provocat moartea a doi civili nevinovaţi, este o încălcare clară a dreptului internaţional, este imoral şi constituie un act de escaladare'', a subliniat el, conform Agerpres.

Duminică, premierul israelian Naftali Benet şi-a exprimat în timpul unei şedinţe de guvern speranţa că ''comunitatea internaţională va transmite clar regimului iranian că a comis o greşeală gravă''. ''În orice caz, ştim cum să trimitem un mesaj Iranului în modul nostru'', a avertizat el.

Petrolierul Mercer Street, în proprietate japoneză şi operat sub pavilion liberian de compania Zodiac Maritime care aparţine miliardarului israelian Eyal Ofer, a fost joi ţinta unui atac în timp ce naviga fără încărcătură în Marea Arabiei, în largul coastelor Omanului. Doi membri ai echipajului navei, un român şi un britanic, au fost ucişi.

Atacuri maritime între Iran și Israel

Acest episod marchează un nou capitol de tensiuni între Israel şi Iran, după alte sabotaje care au vizat recent nave israeliene sau iraniene.

Pe 25 februarie anul acesta, nava israeliană MV Helios Ray a fost avariată de o explozie tot în largul coastelor Omanului, atac pe care Israelul l-a atribuit Iranului.

Ulterior, pe 10 martie, un cargobot iranian este lovit de un dispozitiv exploziv în timp de naviga pe Mediterana, potrivit presei iraniene, iar pe 6 aprilie a altă navă comercială iraniană este uşor avariată de o explozie în Marea Roşie, în apropierea coastelor statului Djibouti. Potrivit agenţiei iraniene Tasnim, această navă, ''Saviz'', era folosită de armata iraniană şi a fost avariată de o mină magnetică.

A doua zi după incidentul din 10 martie, publicaţia Wall Street Journal a relatat, citând responsabili americani şi din Orientul Mijlociu, că Israelul a atacat de la sfârşitul anului 2019, folosind în special mine subacvatice, cel puţin zece nave care se îndreptau spre Siria şi care transportau cele mai multe dintre ele petrol iranian.

Întrebat despre aceste relatări, ministrul Benny Gantz a spus că nu comentează ''informaţii din presa străină''.

În reacţiile transmise luni după atacul asupra petrolierului Mercer Street, Teheranul a acuzat Londra şi Washingtonul că păstrează ''tăcerea'' asupra ''atacurilor teroriste'' care au vizat ''navele comerciale'' iraniene în Marea Roşie şi în apele internaţionale.

Potrivit Israelului, Statelor Unite şi Regatului Unit, atacul împotriva acestui petrolier a fost executat cu o dronă şi Iranul se află în spatele său, ceea ce Teheranul dezminte.

''Pot spune cu certitudine absolută că Iranul a condus acest atac (...) Există dovezi pentru aceasta'', a susţinut premierul israelian Naftali Bennett, în timp ce secretarul de stat american Antony Blinken a spus că Statele Unite ''sunt sigure că Iranul a desfăşurat atacul'', adăugând că Washingtonul ''se concertează cu guvernele din regiune şi dincolo de aceasta pentru o replică adecvată şi iminentă'', iar premierul britanic Boris Johnson a apreciat că ''Iranul trebuie să suporte consecinţele pentru ceea ce a făcut''.

În replică, guvernul de la Teheran a negat orice implicare în acest incident şi a susţinut că ''unele ţări au intenţia să creeze insecuritate şi haos pe scena internaţională prin orchestrarea unor astfel de măsuri''.

"Dacă aceste ţări au vreo dovadă care să le demonstreze afirmaţiile false, ar fi trebuit să le şi arate", a declarat un purtător de cuvânt al MAE iranian, Saeed Khatibzadeh. "Republica Islamică Iran nu va ezita nicio clipă în a-şi proteja securitatea şi interesele naţionale şi va răspunde fără întârziere, cu forţă şi seriozitate, oricărei eventuale acţiuni hazardate'', a adăugat acesta, conform site-ului ministerului.

Citește și: Atacul asupra petrolierului Mercer Street: Ambasadorul român şi însărcinatul cu afaceri britanic, convocaţi la MAE iranian

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri