Video&Foto Atena este amenințată de incendiile de vegetație. 6 locuitori din suburbiile capitalei Greciei și un pompier au fost duși la spital

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0625147329
Incendiu în zona Varympompi, la nord de Atena. Foto: Profimedia

Incendiile de vegetație se apropie de Capitala Greciei. Marți, aproape 80 de copii au fost evacuați dintr-o tabără de vară iar rezidenții unui sat din apropierea Atenei și-au părăsit casele, în vreme ce flăcările se întindeau la marginea metropolei, potrivit Reuters. Grecia trece prin cea mai gravă perioadă caniculară din ultimii mai mult de 30 de ani.

ACTUALIZARE 20:30 Cel puțin șase rezidenți din suburbiile aflate în nordul Atenei, afectate de un incendiu mare de vegetație, și un pompier au fost duși la spital, după ce au reclamat probleme de respirație în urma combinației de fum gros și căldură intensă, relatează agenția de presă Ateniano-Macedonă (ANA-MPA), adăugând că aceștia probabil se vor recupera.

Autoritățile din sănătate au trimis o mașină de urgență și nouă ambulanțe în vecinătatea focului pentru a acorda asistență, dacă este nevoie, pentru salvatori și locuitori, conform ekathimerini.

Poliția elenă a transmis că 14 oameni care au apelat linia de urgență au fost evacuați în siguranță din casele lor.

Publicația online mai scrie că un număr necunoscut de locuitori, pompieri și polițiști sunt prinși între două fronturi ale incendiului masiv de vegetație care deja a distrus case în suburbia Varipopi și se răspândește către Thrakomakedones.

Peste 300 de pompieri cu 35 de mașini de incendii și 10 aeronave s-au luptat cu focul izbucnit într-o zonă cu vegetație deasă de la poalele muntelui Parnitha, din suburbia Varympompi.

Primele flăcări s-au aprins la orele prânzului, în apropierea fostei reşedinţe regale de vară din Tatoi. Însă incendiul s-a extins rapid în Ano Varympompi, acolo unde se află mai multe centre de echitaţie, scrie ekathimerini.com, citat de Mediafax. Focul a ajuns în preajma aşezării rezidenţiale Adames, determinând închiderea unei secţiuni a autostrăzii naţionale.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Situaţia nu este deloc bună. Incendiul se îndreaptă spre Varymbombi şi este foarte aproape de locuinţe", a declarat primarul din Acharnon, oraşul de care aparţine Varympompi.

Autorităţile din Grecia au evacuat zeci de locuinţe, inclusiv o tabără unde erau cazaţi aproximativ 80 de copii. Aceştia au fost transportaţi cu autocare până la cea mai apropiată staţie de metrou, de unde au fost preluaţi de părinţi.

Oficialii au alertat populaţia prin intermediul mesajelor SMS, îndemnând rezidenţii să părăsească zona. De asemenea, locuitorii din suburbii cum ar fi Erythrea, sunt sfătuiţi să închidă ferestrele şi coşurile de fum pentru a opri pătrunderea fumului în case.

Fumul incendiului a ajuns deasupra Atenei. Foto: Profimedia
Fumul incendiului a ajuns deasupra Atenei. Foto: Profimedia

Grecia, „afectată de cea mai gravă caniculă din ultimii 30 de ani”

„Ne confruntăm cu cea mai gravă caniculă din 1987",  a declarat, luni, premierul Kyriakos Mitsotakis.

Conform prognozelor meteorologice, valul de căldură poate atinge temperaturi extrem de ridicate la începutul acestei săptămâni. Valorile extreme înregistrate în iulie 1987, la care s-a referit premierul, au ucis peste 1.000 de oameni, potrivit Euronews.

Mitsotakis a adăugat că autorităţile „fac tot posibilul pentru a controla situaţia”.

Serviciile meteo greceşti au prognozat temperaturi de  40-42 grade Celsius pe insule şi 41-43 grade Celsius pe continent pentru zilele de luni şi marţi, cu maxime de 44-45 grade Celsius în Peloponez şi Tesalia. În Atena, temperaturile vor depăşi în aceste zile 40 de grade Celsius, cu maxime de 43 de grade Celsius şi minime de 31 de grade Celsius.

Citește și: Acropole și restul monumentelor arheologice în aer liber din Grecia au fost închise

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri