Negocieri eșuate la Guvern. Peste 150.000 de profesori intră mâine în grevă

Data actualizării: Data publicării:
elevi langa scoala
Consilul de Administraţie al Liceului Teoretic Azuga a decis să-i desfacă disciplinar contractul de muncă profesoarei. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Sindicaliștii au anunțat că profesorii vor continua greva de luni. Peste 150.000 de mii de profesori și 70 de mii de angajați din personalul auxiliar vor participa la grevă. Reprezentanții profesorilor au respins oferta guvernului care consta în bonusuri de câte o mie de lei, de două ori pe an, pentru debutanți. 

ACTUALIZARE 17:30 Președintele FSLI, Simion Hăncescu, a declarat după negocierile cu Guvernul că greva profesorilor va continua. 

"Greva va continua până când colegii noștri vor stopa acțiunea. Trebuie solutii pentru asta. Oferta guvernului este cea pe care am mai avut-o și acum câteva zile. În legea salarizării o să se rezolve dorința noastră. Altceva nimic. Pesonalul nedidactic, inclus în Anexa 8, va primi o creștere de 7-8 la sută la salariu. Urmează să dea Executivul un act normativ. Decizia aparține Guvernului", a spus acesta. 

"Sunt școli cu 100% dintre profesori în grevă, recomandarea este ca părinții să țina elevii acasă. Acolo unde sunt profesori care vor preda, vor supraveghea elevii veniți la școală", a adăugat acesta, afirmând că pe masă au fost puse "doar intenții" din partea Guvernului. 

La rândul său, preşedintele Federaţiei Spiru Haret, Marius Nistor, a spus că profesorii au nevoie de soluții credibile pentru a înceta greva.

"Pentru a stopa o astfel de acţiune ei vor trebui să primească din partea Executivului o soluţie, o soluţie care să fie credibilă, o soluţie care să le ofere perspective foarte clare", a spus Marius Nistor.

Acesta a adăugat că oferta Guvernului de la negocieri nu este de măsură să oprească grevele.

"Cu certitudine că pe această ofertă, mâine va fi grevă generală. (...). Durata ei va depinde strict de răspunsul pe care îl va da Guvernul, nu de tipul acestor declaraţii, şi, bineînţeles de dorinţa colegilor noştri", mai spune Marius Nistor.

Conform legii, pe perioada derulării grevei cadrele didactice participante nu vor fi plătite.

Marius Nistor a precizat că cele peste 150.000 de cadre didactice şi cei 50-60.000 de angajați ca personal nedidactic şi personal auxiliar şi-au asumat acest lucru.

"Greva durează până când cei care au semnat pentru declanşarea ei, tot în scris, vor renunţa la această formă de protest", a spus Marius Nistor.

Anton Hadăr, lider al Federaţiei Naţionale Sindicale "Alma Mater", care a participat la negocieri, a anunțat și o grevă de avertisment în universități.

"Învăţământul superior românesc de stat intră şi el în grevă. De mâine, de la ora 11:00 la 13:00 va fi organizată grevă de avertisment. Vor fi aproape 10.000 de salariaţi în grevă. Noi declanşăm conflict împotriva politicilor economice şi sociale ale Guvernului, aşa prevede legea dialogului social, nu este aceeaşi cauză ca la colegii noştri, ei intrând pe contractul colectiv de muncă. Noi suntem cu un pas în urmă, dar evident că suntem împreună la toate evenimentele", a anunţat Anton Hadăr.

"Le-am prezentat ce dorim noi, practic, de la 2.400 un debutant, în viitoarea lege ne-am dori să se apropie de 4.000 de lei, aşa cum s-a discutat de atâtea ori că va fi salariul mediu brut pe economie", a mai spus sindicalistul.

Printre universitățile care iau parte la acțiunile de prostest se numără ASE, Universitatea Politehnică, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași sau USAMV din Cluj-Napoca.

ACTUALIZARE 17:15 Guvernul a transmis, după întâlnirea cu sindicatele din Educație, că își va asuma finalizarea proiectului noii legi a salarizarii, care include și grilele pentru profesori, până la 15 iulie, astfel încât aceasta să poată fi aprobată în Parlament începând cu 1 septembrie

"Reprezentanții Guvernului au propus stimulente financiare pentru debutanți si cadrele didactice titulare din unitățile de învățământ aflate în zone defavorizate. Totodată, Guvernul și-a menținut angajamentul de a majora salariile până la maximul grilei personalului nedidactic inclus în Anexa 8, în completarea aplicării Legii salarizării nr. 153. Această măsura, care vizează creșterea veniturilor, va fi extinsă și pentru celelalte categorii de salariați din Anexa 8. Guvernul își asumă ca Educația să continue a fi prioritatea numărul unu în îndeplinirea obiectivelor prin programul de guvernare și în eliminarea inechităților din legea salarizării", a transmis Executivul într-un comunicat. 

"În acest sens, va fi asumat un calendar astfel încât până la data de 15 iulie la nivelul Ministerului Muncii să fie finalizat proiectul noii legi a salarizarii, pentru a putea demara dialogul cu partenerii sociali, astfel încât, la 1 septembrie a.c. să poată fi înaintat Parlamentului României pentru aprobare. Guvernul va continua dialogul cu reprezentanții sindicatelor din Educatie, pentru definitivarea pachetului legislativ, care va oferi garanțiile că Educatia rămâne prioritate pentru actuala coaliție de guvernare", se mai arată în comunicat.

ACTUALIZARE 17:05 Negocierile între reprezentanții profesorilor și Guvern s-au încheiat. Potrivit surselor Digi24, sindicaliștii nu au fost de acord cu oferta propusă de Executiv, anume bonusuri de câte o mie de lei, de două ori pe an, pentru debutanți și o creștere a salariilor cu 7-8% pentru personalul nedidactic.

Aceștia cer o mărire de salariu de două mii de lei pe lună pentru debutanți.

Sindicaliștii au transmis că le vor comunica profesorilor ce au discutat la Palatul Victoria și că rămâne la latitudinea lor dacă vor intra sau nu în grevă de luni.

Înainte de ședința de la Palatul Victoria aceștia afirmaseră că greva este, oricum, inevitabilă.

ACTUALIZARE 15:58 O primă ofertă făcută de Guvern sindicaliștilor din Educație ar fi acordarea de bonusuri în valoare de 1.000 de lei, de două ori pe an, pentru profesorii debutanți.

Sindicaliștii nu au fost mulțumiți de această propunere.

Una dintre cererile lor a fost ca salariile debutanților să fie cel puţin egale cu salariul mediu brut pe economie, iar salariile celorlalte categorii să crească în mod progresiv și să fie indexate anual în funcție de rata inflației.

De asemenea, Guvernul s-a angajat să finalizeze legea salarizării personalului nedidactic care să cuprindă un buget suplimentar de 500 de milioane de lei, ceea ce ar însemna o majorare a salariilor cu 7-8%.

Nici această propunere nu i-a mulțumit pe sindicaliști, spun sursele Digi24.

ACTUALIZARE 15:45 Premierul Nicolae Ciucă le-a transmis sindicaliștilor care sunt la guven pentru a negocia criza din Educație că nu pot lăsa copiii "suspendați" în prag de examene și i-a asigurat că împreună cu ceilalți miniștri va găsi soluții pentru problemele lor.

"Nu putem să lăsăm copiii, astăzi, în prag de examen, și înainte de finalul anului de învățământ suspendați pentru că nu avem soluții pentru problemele pe care dumneavoastră le ridicați. Pe bază de dialog, pe bază de asumări concrete eu cred că vom identifica soluțiile pentru tot ceea ce dumneavoastră ați ridicat", le-a transmis premierul sindicaliștilor din Educație.

 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

"Am responsabilitatea a tot ceea ce înseamnă rezolvarea probemelor. Nu există un numitor comun pe care să îl putem să îl folosim altul decât cel al dialogului, al cunoașterii realității și al asumării responsabilității fiecăruia dintre noi. În calitate de prim-ministru și întreg Guvernul, întreaga Coaliție, iată-ne, suntem aici cu doamna ministru a Educației, cu domnii miniștri de la Muncă și Finanțe, cu toții nu am făcut nimic altceva decât să căutăm soluții și sunt convins că vom găsi soluții împreună pentru că înțelegem nevoia de a face în așa fel încât țara noastră, cetățenii României să aibă încredere într-un sistem de educație pe care îl considerăm ca făcând parte din primele două priorități ale programului de guvernare. Este o chestiune pe care am asumat-o cu toții public", a spus premierul.

"Am înțeles de la dumneavoastră, este aici doamna ministru, suntem aici cu toții, că sunt probleme care trebuie rezolvate pe verticala sistemului de educație în ceea ce privește o serie de aspecte care de-a lungul timpului au dus la aceste distorsionări și iată-ne puși astăzi în fața unei solicitări care practic a dus la o decizie absolut nedorită de nimeni. Este absolut greu de explicat copiilor care în preajma examenelor, oricum au emoțiile acestea ale examenelor, venim acum și întărim această emoție pe o situație care să degenereze într-o grevă generală. În dialogul pe care l-am avut ați înțeles problemele care sunt la nivel național. Nu putem să nu facem în așa fel încât să nu ducem la bun sfârșit ceea ce ne angajăm că putem fiecare dintre noi", a spus Nicolae Ciucă.

Știrea inițială: 

Liderii sindicatelor din învățământ au ajuns duminică, la ora 14.00, la sediul Guvernului. Ei vor discuta cu premierul, cu mai mulți miniștri și cu liderii coaliției de guvernare. La finalul întâlnirii, sindicaliștii vor anunța ce se va întâmpla cu greva generală.

Hăncescu a precizat că nimeni nu va accepta ca Guvernul să aprobe doar o majorarea a salariilor profesorilor debutanţi, iar veniturile celorlalte cadre didactice să stagneze. Sindicatele susţin ideea ca Guvernul să ia în calcul şi majorarea salariilor celor cu vechime în sistem.

„Nu acceptă nimeni să dea la debutant această mărire şi să dea trei lei la cei care au vechime mare. Nu intrăm acum în procente, aşteptăm să vedem cu ce vine guvernul, s-ar putea să avem surpriza să ne spună că nu se poate. Greva de mâine va avea loc. Greva nu este a noastră, este a oamenilor, ei au semnat pentru grevă, ei decid dacă fac sau nu greva mai departe”, a declarat liderul FSLI.

La rândul său, preşedintele Federaţiei din educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, care participă şi el, duminică, la discuţiile cu Guvernul, afirmă că greva nu este „pe persoană fizică”, a liderilor de sindicat. El este sceptic că o decizie de renunţare la grevă poate fi luată până luni.

„Este aceeaşi procedură: nu este o grevă pe persoană fizică, nu este o grevă pe care au declanşat-o liderii de sindicat, este o grevă declanşată pe baza unui referendum la care au participat salariaţii din învăţământ, nu numai membrii de sindicat. Pe baza ofertei care va veni din partea Guvernului, dacă ei o vor considera credibilă, prin semnătură, vor lua hotărârea dacă renunţă la această formă de protest sau dacă o vor continua”, a afirmat Marius Nistor.

Acesta spune că nu este vorba despre şantaj din partea profesorilor, ci „şantajul este din partea guvernanţilor” cărora li s-a comunicat încă din luna decembrie că urmează o acţiune de protest în învăţământ.

„Acum au tupeul să arunce în spinarea salariaţilor din învăţământ faptul că se va declanşa această grevă? Nu! Responsabilitatea le revine în totalitate. Pe de altă parte, politica aceasta de a dezbina, de a ridica părinţii şi elevii împotriva cadrelor didactice, este o politică care nu poate fi acceptată sub nicio formă. Prin genul acesta de practici de fapt au adus învăţământul în situaţia în care se află în momentul de faţă”, mai spune Nistor.

Întrebați când ar putea fi luată o decizie privind încetarea grevei, Marian Nistor a răspuns: „Cu mult mai repede decât s-au hotărât ei să rezolve problema pensiilor speciale”.

Ședința de la Guvern a fost convocată de prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Pe lângă reprezentanții guvernului, la întâlnire participă și viitorul premier, Marcel Ciolacu.

Greva generală ar trebui să înceapă luni, la ora 8.00, în întreaga țară.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri